almeranew Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Witam, Zakupiłem ostatnio almerę n16 i powiem skromnie, że jest to mój pierwszy wóz. W związku z tym jeszcze nie do końca rozumiem jak go używać. Mam nadzieję, że się nie będziecie śmiać, ponieważ myślę, że właściciele Almer to mili obywatele. Pojechałem wczoraj na myjnię ręczną. Tak, przy -13 stopniach. Potem, gdy chciałem wieczorem otworzyć auto to mi się to nie udalo. Dopiero rano przy pewnym szarpaniu udało się otworzyć drzwi od strony kierowcy. Włączyłem ogrzewanie i silnik na ok. 10 minut i reszta (czyli drzwi pasażera i bagażnik) puściły - mogłem sie do nich dostać - świetnie. Problem został jednak inny. Zamrożone mam dwa lusterka - lewe i prawe - utrudnia to jazdę, zwłaszcza po mieście. Nie mogę poza tym otworzyć okna - wciskam przycisk i niby coś się rusza, ale okno się nie otwiera. Pewnie też zamarzło.Nie mogę też włożyć i przekręcić kluczyka w zamku. Więcej nie pojadę na taka myjnie w mróz. Tego już się nauczylem. Słyszałem, że są odpowiednie płyny w sprayu rozgrzewające. Mógłbym tym spryskać lusterka. Jakie środki są dobre? I czy używanie takich środków nie wpłynie negatywnie np na karoserię? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kabi Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Na mróz można stosować wszelkiego rodzaju rozmrażacze do szyb, lusterek i zamków. Ale przy -13 stopni nie wolno myć samochodu. Masz szczęście że udało Ci się otworzyć drzwi bez uszkodzenia uszczelek. Uszczelki drzwiowe można posmarować silikonem żeby nie przymarzały do metalu. Przy sterowaniu szybami nic teraz włączaj dopóki się nie ociepli, bo szyba przymarzła do uszczelek i silnik nie może jej ruszyć. Zimą w ogóle nie powinno się używać elektrycznego otwierania szyb - ze względu na przymarzanie szyb do uszczelek - bo można uszkodzić silniki - takie jest moje zdanie. Zamrożone lusterko można rozmrozić preparatem i dokładnie wytrzeć suchym papierem ręcznikowym, można też delikatnie zeskrobać lód jeżeli nie jest za gruby. Do zamka trzeba wstrzyknąć trochę rozmrażacza i próbować przekręcić kluczyk, można też podgrzewać kluczyk zapalniczką i próbować delikatnie wsuwać coraz głębiej aż do przekręcenia i otwarcia a po otwarciu lekko zamki naoliwić i wstrzyknąć odmrażacza. Wszelkie tłuszcze i zbrudzenia na karoserii w okolicy zamków oczyścić ręcznikiem papierowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buladag Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Witam, Zakupiłem ostatnio almerę n16 i powiem skromnie, że jest to mój pierwszy wóz. W związku z tym jeszcze nie do końca rozumiem jak go używać. Mam nadzieję, że się nie będziecie śmiać, ponieważ myślę, że właściciele Almer to mili obywatele. Pojechałem wczoraj na myjnię ręczną. Tak, przy -13 stopniach. Potem, gdy chciałem wieczorem otworzyć auto to mi się to nie udalo. Dopiero rano przy pewnym szarpaniu udało się otworzyć drzwi od strony kierowcy. Włączyłem ogrzewanie i silnik na ok. 10 minut i reszta (czyli drzwi pasażera i bagażnik) puściły - mogłem sie do nich dostać - świetnie. Problem został jednak inny. Zamrożone mam dwa lusterka - lewe i prawe - utrudnia to jazdę, zwłaszcza po mieście. Nie mogę poza tym otworzyć okna - wciskam przycisk i niby coś się rusza, ale okno się nie otwiera. Pewnie też zamarzło. Nie mogę też włożyć i przekręcić kluczyka w zamku. Więcej nie pojadę na taka myjnie w mróz. Tego już się nauczylem. Słyszałem, że są odpowiednie płyny w sprayu rozgrzewające. Mógłbym tym spryskać lusterka. Jakie środki są dobre? I czy używanie takich środków nie wpłynie negatywnie np na karoserię? Pozdrawiam. Powinieneś się tego nauczyć w szkole. Aż strach pomyśleć, że takie osoby wyjeżdżają na drogi, skoro nie ogarniasz, że auto zamarznie jak je umyjesz to pewnie nie ogarniasz również, że jezdnia zachowa sie tak samo, nawet pomimo przejazdu pługosolarki. A później trzeba takich skrobać z kory przydrożnego drzewa. To nie są płyny rozgrzewające tylko odmrażacze - mieszanka wody, alkoholi i czasami soli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz87 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Kolega ma racje.. po co ja w ogóle myłeś jak jest mróz?... to jasne jak słońce ,że wszystko zamarznie, jeszcze ręczny zaciągaj ostro przy takim mrozie- to któregoś dnia jak ci złapie, to już autem nie odjedziesz.. ja w zimie nie zaciągam w ogóle, a jak już to tak ooo.. a nie masz podgrzewanych luster??? U mnie jest tak ,ze włączają się jak włączam podgrzewanie tylnej szyby to i lusterka się odmrażają... bardzo fajny bajer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skyller Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Nauczka już jest...ochrzan też.... i dobre rady kolegów powyżej.... Teraz "ciepły" garaż na nockę i trochę dnia by się przydał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz87 Opublikowano 4 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 No racja.. clowiek na bledzch sie uczy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buladag Opublikowano 4 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 Nie na drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 4 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 K2 Alaska i wszystko puści ,a jak puści to wytrzeć do sucha a jak będzie suche to na wszystkie uszczelki i do zamków K2 SIL ooooo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chuliganus Opublikowano 4 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 (edytowane) Ja mam taki nawyk, że nawet po umyciu auta w ciepłe dni przecieram szmatką wszystkie progi wokół drzwi. A na mozie... nie próbowałem Uszczelki można przetrzeć silikonem, lub czymś tłustym, choćby nawet wazeliną. Co do kluczyka w zamku. Znałem swego czasu pewnego Pana, który zanim doszedł do auta stojącego na mrozie "rozgrzewał" kluczyk w ustach. Później wkładał tak rozgrzany klucz w zamek i działało Jeśli chodzi o działanie środków na karoserię - w pewnym sposób na pewno działają negatywnie - zawierają alkohole, sole itp itd między innym dlatego należy myć auta zaraz po puszczeniu mrozów, między innymi po to, aby zmyć chemię rozrzucaną przez pługi i piaskarki, która siada na auta podczas jazdy po naszych drogach. Edytowane 4 Stycznia 2016 przez chuliganus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 4 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 Można myć auto w mróz ale na ogrzewanym zamkniętym stanowisku po umyciu trzeba wytrzeć wnęki maski ,wszystkich drzwi i klapy!!! Wysuszyć sprężonym powietrzem zamki ale przecie dzisiaj nie otwiera się kluczem samochodu tylko zamkiem centralnym! A Silikon na uszczelkach to nie lexus a podstawa dbania o samochód !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chuliganus Opublikowano 4 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 (edytowane) przecie dzisiaj nie otwiera się kluczem samochodu tylko zamkiem centralnym! Powiedz to mojej Ali... odkąd ją mam musi być kluczykiem smyrana żeby się otworzyła Edytowane 4 Stycznia 2016 przez chuliganus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 4 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 Znaczy się lubi pieszczoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chuliganus Opublikowano 4 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 Nie inaczej Co więcej ostatnio w lewych drzwiach te pieszczoty trwają nieco dłużej niż w prawych, gdzie trwają one tyle ile powinny trwać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 4 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FranekDolas Opublikowano 6 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 Witam, Zakupiłem ostatnio almerę n16 i powiem skromnie, że jest to mój pierwszy wóz. W związku z tym jeszcze nie do końca rozumiem jak go używać. Mam nadzieję, że się nie będziecie śmiać, ponieważ myślę, że właściciele Almer to mili obywatele. Pojechałem wczoraj na myjnię ręczną. Tak, przy -13 stopniach. Potem, gdy chciałem wieczorem otworzyć auto to mi się to nie udalo. Dopiero rano przy pewnym szarpaniu udało się otworzyć drzwi od strony kierowcy. Włączyłem ogrzewanie i silnik na ok. 10 minut i reszta (czyli drzwi pasażera i bagażnik) puściły - mogłem sie do nich dostać - świetnie. Problem został jednak inny. Zamrożone mam dwa lusterka - lewe i prawe - utrudnia to jazdę, zwłaszcza po mieście. Nie mogę poza tym otworzyć okna - wciskam przycisk i niby coś się rusza, ale okno się nie otwiera. Pewnie też zamarzło. Nie mogę też włożyć i przekręcić kluczyka w zamku. Więcej nie pojadę na taka myjnie w mróz. Tego już się nauczylem. Słyszałem, że są odpowiednie płyny w sprayu rozgrzewające. Mógłbym tym spryskać lusterka. Jakie środki są dobre? I czy używanie takich środków nie wpłynie negatywnie np na karoserię? Pozdrawiam. Podziemny parking w markecie i 2-3 godziny zakupów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SieneK_68 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 Podziemny parking w markecie i 2-3 godziny zakupów. myślę, że 24 godziny na odparowanie to najmarniej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jorgniss Opublikowano 7 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Podgrzać kluczyk zapalniczką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi