Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[T30] 2.5Pb - jakie płyny?

bunio14

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

T30 2003r. przedlift, silnik 2.5 benzyna.

Pierwszy post także nie bijcie, niedługo zabiorę się za wymianę płynów ustrojowych w Nissanie.

Silnik:

Wg książki jeździł na 10W-40 i na takim zostanie, zaleje Shell Helix HX-7

Wspomaganie:

Premium Spirax S4 ATF HDX
Standardowy Spirax S4 ATF HDX
Ekonomiczny Spirax S2 ATF AX

Chłodzenie:

Na forum doczytałem, że Prestone jest OK więc spuszcze cały płyn i zaleję świeżym

Hamulce:

Nie mam przed sobą instrukcji ale zdaje się, że standardem jest DOT-4 i taki planuję.

Skrzynia (2,3 litra)

Użyłem trochę google i do wyboru mam:

1. Premium Spirax S4 G 75W-80
2. Standardowy Spirax S6 GXME 75W-80
3. Ekonomiczny Spirax S3 AM 80W-90

Różnicówka (0,6 litra):
Premium Spirax S3 AX 80W-90
Standardowy Spirax S2 A 80W-90
Ekonomiczny Spirax S2 A 80W-90

Most tylny - tutaj mam zagwozdkę, na stronce gdzie szukałem nie występuje - jest tylko skrzynka rozdzielcza biegów - czy o to by chodziło?

Prośba o poradę czy dobrze wybrałem oleje - będę chciał wszędzie iść w opcje premium (oprócz silnika, który jeździł do tej pory na 10W-40) - chyba, że i jemu nie zaszkodzi przejście na full syntetyk 5W-30? Co do mostu zalać?

Dodatkowo jeśli chodzi o wspomaganie czy Spirax czy jednax Dexron III (tak zdaje się mówi PL instrukcja ściągnięta z forum)

Kolejna sprawa, wymiana w silniku, chłodzeniu czy wspomaganiu to pikuś - co do skrzyni, różnicówki i mostu to tego nie robiłem ale czynność wyobrażam sobie jak zwykle czyli pojeździć, rozgrzać, odkręcić śrubkę - zlać a później zalać świeży.
Jest coś na co powinienem uważać? Jakieś trudne dojście, potrzebne wężyki, pompki itd?

Wiem, że pytania teoretyczne ale nie siedzę w kanale pod samochodem - jak wejdę będę mądrzejszy ale chce kupić wszystko hurtem, spędzić trochę czasu w garażu i załatwić po całości.

Z góry dziękuję za odpowiedzi!

Odnośnie płynu hamulcowego, u mnie na korku pisze "USE ONLY DOT 3" więc sprawdź co u Ciebie jest napisane.

Do tylnego mostu idzie ten sam olej co do mech. różnicowego (80W90). Do skrzyni manualnej według instrukcji serw. 75W85. Do napełnienia różnicowego będzie potrzebny wężyk, do tylnego mostu niekoniecznie.

Prośba o poradę czy dobrze wybrałem oleje - będę chciał wszędzie iść w opcje premium (oprócz silnika, który jeździł do tej pory na 10W-40) - chyba, że i jemu nie zaszkodzi przejście na full syntetyk 5W-30? Co do mostu zalać?

to stare auto i nie szalej z tym premium jak to się mówi z "g****" cukierka nie zrobisz smarując go czekoladą 

idz generalnie w opcje standard, a jak coś wyraźnie tańsze to nawet w economic, w premium tylko wtedy jak coś w zbliżonej cenie , stosuj płyny o specyfikacji podanej przez producenta, markę sobie wybierz sam. 

zamiast wygłupów z premium

dodatkowo kup środek do wypłukania układu chłodzenia

kup środek do przeczyszczenia układu paliwowego 

zrób ustawienie zbieżności

zmień filtr paliwa

może zainwestuj w korektę lakieru, (ubytki, polerka, dobry wosk)

jeśli silnik poprawnie jeździ na 10W40 to już niech tak zostanie, to stare auto i nie ma co kombinować  

Wielkie dzięki za odpowiedzi!

Zwłaszcza za porady co widnieje w instrukcji bo takowej jeszcze nie mam.

Płukanie chłodzenia, zbieżność, świece i filtry +płyny będą robione po weekendzie.

Ubytki lakieru/polerka zbędna bo auto wymuskane.

Tylne błotniki w bardzo dobrym stanie ale i tak położę jakąś antykorozję i rozważę nadkola - widziałem na forum moda z nadkoli Vitary - opalarkę i nóż mam także dam radę :)

Reasumując:

W silniku zostanie 10W-40 Shell Helix HX-7

Różnicówka/most - Spirax S2 A 80W-90 - pytanie ile wchodzi litrów do mostu?

Skrzynia manualna - Spirax S6 GXME 75W-80 chociaż kolega Dziarski Henk twierdzi, że wg serwisówki powinno być 75W85. Jest gdzieś serwisówka do ściągnięcia? Szukałem na forum ale chyba za słabo :)

Płyn hamulcowy w zależności co zobacze na korku.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za porady!

Wielkie dzięki za odpowiedzi!

Zwłaszcza za porady co widnieje w instrukcji bo takowej jeszcze nie mam.

Płukanie chłodzenia, zbieżność, świece i filtry +płyny będą robione po weekendzie.

Ubytki lakieru/polerka zbędna bo auto wymuskane.

Tylne błotniki w bardzo dobrym stanie ale i tak położę jakąś antykorozję i rozważę nadkola - widziałem na forum moda z nadkoli Vitary - opalarkę i nóż mam także dam radę :)

Reasumując:

W silniku zostanie 10W-40 Shell Helix HX-7

Skrzynia manualna - Spirax S6 GXME 75W-80 chociaż kolega Dziarski Henk twierdzi, że wg serwisówki powinno być 75W85. Jest gdzieś serwisówka do ściągnięcia? Szukałem na forum ale chyba za słabo :)

Płyn hamulcowy w zależności co zobacze na korku.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za porady!

ale auto wymuskane czy muśnięte?

Wymuskane w sensie bez zarzutu. Sprawdzane czujnikiem lakieru, jedynie prawy dolny róg tylnej klapy pokazywał grubszą warstwę lakieru

Mech różnicowy ~0,31 litra, tylny most ~0,55 litra.

Na pewno jest gdzieś do ściągnięcia serwisówka, niestety już nie pamiętam gdzie ją znalazłem. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...