Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Kod do radia

barteksub1
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam . Zamierzam wypiąć oryginalne radio w swojej almerze 2001 r . Radio to kaseciak . Mam pytanie , otóż nie posiadam do niego kodu i czy jak je wypnie to będzie trzeba pózniej wpisać kod do radia ?

Nie jest (miałem n16 od nowości z fabrycznym radiem) nawet z tego samego rocznika..

Edytowane przez buladag

to chyba zależy jakie radio, np. CY460 można wyjmować bez problemów - tak twierdzi ASO :)

Radio jest przypisane do Immo i jeśli immo nie zostanie zresetowane to nic się nie powinno stać, z drugiej strony parowanie radia w ASO kosztowało mnie ostatnio coś ok 100zł więc nie było najgorzej ;)

barteksub1 wsadzaj śmiało , jaj nie będzie! Są 2 typy radia. 1prosi o code, 2nie. Jeśli masz radio które prosi o code to w na ostatniej stronie instrukcji serwisowej znajduje się wklejona plakiedka z code-zarazem stanowi code immo. Jeślinie masz wklejki a poprosi o code to tylko parowanie w aso lub po vin powimmi ci podac code immo i wprowadzisz do radyjaka!

Byłbym ostrożny z poradami odnośnie wypięcia radioodtwarzacza z Almery. Jest trochę postów na ten temat na forum. Radzę poczytać. Niektóre modele można uruchomić i nie proszą o kod, ale niestety inne można uruchomić wyłącznie po podaniu prawidłowego, kodu pomimo zabezpieczenia immo, czyli  ( immo+code). Ważny jest model radia i jego serial.

Czy nie lepiej zadzwonić do ASO i się dowiedzieć?

Może Renault ma prościej co do wpisu kodu, lecz każde odpięcie aku wiąże się z wprowadzeniem kodu. Lecz telefonicznie ASO podało kod do danego modelu i to się zgadza. Tak miałem u córki w Clio II - może w Renault ma kody uniwersalne?

Co do Nissana, to u mnie w Tino nie potrzeba wpisywać kodu i nigdy jeszcze tego nie robiłem.

A może niech ktoś komuś na PW poda swój kod i sprawdzić w ten sposób?.

Dobrze by było zacząć tak po kolei np. najpierw osoba z takim samym modelem,  później z tym samym silnikiem, rocznikiem itd.

Spróbujcie i dogadajcie się, przecież to tańsze niż jazda do ASO lub jakiegoś elektronika.

Nie wiem po co rozwijać ten wątek o jakieś domniemania, to auto ma za sobą 16lat na rynku i jest rozgryzione wszerz i wzdłuż.

Clarion PN-1628N który powinien być w aucie z 2001 roku, jeśli to wyposażone było w radioodtwarzacz fabrycznie, woła o kod po odłączeniu zasilania. Kod, jak już ktoś wyżej wspomniał, powinien być wpięty na ostatniej stronie książki serwisowej. Miałem N16 2001 od nowości i również dokładnie tak to wyglądało.

Każda sytuacja gdzie "nie woła" o kod po wyjęciu radia czy odpięciu akumulatora oznacza wymianę radia w przeszłości i wycięcie z eepromu kodu.

Czy w aucie z 2001 roku ktoś w międzyczasie nie wymieniał radia można tylko dywagować. Kod można również wygenerować na podstawie wsadu eeprom lub numeru seryjnego, z resztą temat był też poruszany wielokrotnie na forum http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/61667-n16-kod-do-fabrycznego-radia/.

Edytowane przez buladag

Tu poruszany był temat.

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/93582-kod-radia/?do=findComment&comment=962091

W moim przypadku sprawa kodu została załatwiona przez elektronika. Niezbędny był demontaż radia z wylutowaniem kości pamięci i następnie odczytanie kodu z eepromu.

Wyszło to taniej niż podanie kodu przez serwis nissana. Warto zobaczyć czy na obudowie radia nie wpisano kodu, czasem tak robią właściciele,elektronicy.

Edytowane przez robert45

Nie wiem po co rozwijać ten wątek o jakieś domniemania, to auto ma za sobą 16lat na rynku i jest rozgryzione wszerz i wzdłuż.

Clarion PN-1628N który powinien być w aucie z 2001 roku, jeśli to wyposażone było w radioodtwarzacz fabrycznie, woła o kod po odłączeniu zasilania. Kod, jak już ktoś wyżej wspomniał, powinien być wpięty na ostatniej stronie książki serwisowej. Miałem N16 2001 od nowości i również dokładnie tak to wyglądało.

Każda sytuacja gdzie "nie woła" o kod po wyjęciu radia czy odpięciu akumulatora oznacza wymianę radia w przeszłości i wycięcie z eepromu kodu.

Czy w aucie z 2001 roku ktoś w międzyczasie nie wymieniał radia można tylko dywagować. Kod można również wygenerować na podstawie wsadu eeprom lub numeru seryjnego, z resztą temat był też poruszany wielokrotnie na forum http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/61667-n16-kod-do-fabrycznego-radia/.

Nie mam Almery co prawda...ale w Primerach również był poruszany ten dylemat.

Moim autem wyjechałam z salonu (naście lat temu) i nigdy nic nie było "grzebane" przy radiu... aku zaś - był wyjmowany kilka razy 

i fabryczne radio nigdy nie wołało o kod.

Zajrzałam w książkę - model BP9340

Czyli inna inszość.