Rogal96 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 Witam Dzisiaj miałem dość śmieszna sytuację , mianowicie pękła mi plastikowa końcówka do której dochodzi gumowy przewód od chodnicy , w sumie miała prawo bo była strasznie już sparciała , dobra reakcja uratowała mi chodnice i silnik :-P śmieszna sytuacja ponieważ po odpaleniu silnika dym taki z pod maski że szok , moje pierwsze paniczne myśli że szlak trafił silnik , a jak ujrzałem że przewód spadł wszystko mokre od borygo i pęknieta plastikowa końcówka to aż się ucieszyłem. Teraz chciałbym prosić was o rady jak to mogę sam naprawić , jak wiadomo w przewodzie jest duża temperatura i ciśnienie więc chyba jakieś kleje odpadają typu poxilina odpadają? Może poprostu oddam żeby mi pospawali ta końcówkę? Dodaje zdjęcie a auto to prymcia p11 qg18de Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skyller Opublikowano 12 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Na moje babskie oko , to chyba raczej nowa chłodnica potrzebna.... Nie wiem czy jest sens / szansa uratować tę. Miałam identyczną sytuację dzień wcześniej (08.01) - tylko u mnie jest troszkę inna chłodnica i udało się naciągnąć (jeszcze) wąż na tę końcówkę ( która ułamała się od strony węża). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camello Opublikowano 12 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Spawanie plastiku to nie głupi pomysł. Musisz przekalkulowac koszt spawania i gwarancje na wytrzymałość tego, a koszt innej chłodnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NEO NFS Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 No więc ja odpowiem bo jakoś Rogal96 się nie pokfapił. A już za mojego użytkowania strzeliła deko końcówka, ale było geszcze miejsce na trzymanie cybantu. Za moją radą sostała na gorąco zrobiona wstawka. Okazało się że Rogal znalazł hydrałliczną mufe z gwintem która idealnie pasuje do węża i średnicy wewnętrznej weścia do chłodnicy. Wkręcił na gorąco i zabezpieczył łącze poxypiliną. I moja była prymcia śmiga jak ta lala! Szkoda tylko powiedziałem mu że nie zrobł fotek i wstawił na for do poradnika. Tak że moi drodzy żadne złomowanie i spawanie tymbardziej w tym przypadku nie jest rozwiązaniem, tylko deko trzeba pomyśleć jak co zrobić trwale i mało inwazyjnie. Pzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skyller Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Dzięki NEO za info Miejmy nadzieję, że faktycznie będzie to trwałe rozwiązanie ... i np. lato nie zweryfikuje skuteczności tego patentu? No szkoda, że nie zrobił foto . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek81 Opublikowano 3 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 ja miałem tak w mojej byłej P10 strzelił ten króciec plastikowy ale ja nie ryzykowałem i zakupiłem nową chłodnice na pewno wyszło to na plus ponieważ stara miała wtedy z 18 lat wiec już nie spełniała swojej funkcji w pełni a tak to masz nowa sztuke w pelni przepływowa czysta w środku i nie martwisz sie ze plastik wspawany może lada chwila strzelić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.