Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Zamek centralny zamarza

m@rcin sz-n
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

cześć

w ostatnich dniach zamarza mi zamek centralny a dokładnie drzwi kierowcy
nie zatrzaskują się gdy wszystkie są zamknięte.Wczoraj dla przykładu kilka razy zamykałem i otwierałem aż w końcu zaskoczył i się drzwi zamknęły.
Chciałbym dostac sie do mechanizmu,ale na przeszkodzie staneła ta blacha na drzwiach,z tego co widze to jest mechanizm podnoszenia szyby.
ktoś to rozkręcał można to bezpiecznie zdjąć ?

Szybę przyklej taśmami do góry ramy drzwi, nawet jakby miało coś wypaść to szyba zostanie na swoim miejscu. Tu są fotki rozebranych drzwi, może Ci coś pomoże: http://eurozvuk.ru/gallery/index.php?id=1200

dzięki za link.
już widze że to nie robota na teraz pod chmurką :(
tam jest jakis siłownik ? 

Na pewno robota nie pod chmurkę tylko w miarę ciepły garaż, i dodam że musisz jeszcze mieć nity i nitownicę bo do tej srebrnej blachy zanitowany jest cały mechanizm opuszczania szyby.

Nie chcę Cię martwić, ale z tego co mi wiadomo siłownik centralnego jest zintegrowany z zamkiem. U mnie też zamarzał :( Najgorsze jest to, że w QQ nie ma jak ręcznie zablokować drzwi jak jest to w innych samochodach.

Michalmiko  

robiłeś coś z tym zamarzaniem?

chwilowo u mnie działa ,teraz za każdym razem szarpie za klamkę czy sie zamknął 

Jak by to napisać... Zmieniłem bramę w garażu z uchylnej na segmentową i już nie zamarza :D

Wydaje mi się, że to wada konstrukcyjna i chyba nic z tym się nie zrobi na dłuższy czas.

Jak by co, to chyba trzeba go rozruszać przyciskiem w środku, bo pilotem to zrobisz kilka razy zamknij-otwórz i przestaje działać na jakiś czas.

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

ja z lenistwa w garażu nie trzymam ,bramę otwórz ,drzwi garażowe otwórz, wsiądź, zjedź, pozamykaj wszystko, a tak pilotem pyk brama się otwiera , pyk i zamyka i na ogródku stoi :).
najdziwniejsze że to dopiero pierwszy raz od 4 lat taka przypadłość. 
Nic mi nie pozostaje jak przeczekać mrozy.

Trzeba założyć automat do garażu i po sprawie :) Znaczy ja mam garaż w domu, co innego blaszak, bo tam to nie wielka różnica w temperaturze ;)

ja miałem zamarznięty w drzwiach pasażera z przodu. Było to dwa lata temu i odkryłem to zupełnie przypadkiem, jak zamykałem samochód i chciałem sprawdzić czy drzwi się zaryglowały. Sprawdzam, a tu ooo oł, otwarte. Trzeba zimą sprawdzać, bo pewnie większość ludzi o tym nie wie, że auto zostało otwarte.

Może też wcześniej zamarzał, tylko po prostu nie sprawdzałeś :D

całkiem mozliwe.
wyszło teraz gdy nie mogłem drzwi otworzyć od zewnątrz.dopiero od środka się otworzyły.
wczoraj znów to samo :( ,chyba jakiegoś magika odwiedzę bo zaczyna mnie to irytować.

Może w ASO będą coś wiedzieć na ten temat? Nie tylko Tobie się to dzieje jak widać ;)

• 9 miesięcy temu...

zima nastała ,problem wrócił
byłem w ASO 570 zł za zamek-za drogo  :excl: 
znacie,polecacie jakiegoś sprzedawce z Allegro,który zajmuje się częściami do QQ

• 4 tygodnie później...

witam.
mimo mroziku zabrałem się za ten zamek trochę walki miałem z zdjęciem klamki zewnętrznej  ale wuj You Tub pomógł :)
rozbebeszyłem wkładkę i moim oczom ukazał się taki widok post-83943-0-50448000-1480780753_thumb.jpg 
post-83943-0-04490700-1480780852_thumb.jpg

moim zdaniem tylko ten silniczek mógł odpowiadać za nie otwieranie i zamykanie zamka.

przemyłem wszystko na nowo nasmarowane silniczek potraktowałem KONTAKT SPRAY-em i działa
dziś zapowiada się mróz w nocy to jutro bedzie test.