Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Problem z biegami i głośna praca auta

Nowek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam nissana n16 rok 2000 i problem mam nastepujacy od jakiegoś czasu praca auta jest bardzo głosna, podczas gdy auto jedzie na wolnych obrotach, na biegu, bez dodawania gazu bardzo głosno chodzi taki nawet mozna by powiedziec lekko metaliczny poglos jest tak jak by w kabinie bylo slychac prace auta a do tego jest problem z wbijaniem wstecznego i jedynki(jedynki w trakcie powolnej jazdy), problemem dla mnie jest to ze wsteczny czesto nie cche wejsc w ogole  przy rozgrzanym silniku. sprzegło łapie bez problemow lecz bardzo ciezko wchodzi wsteczny i ciezko sie go wybija, olej w skrzyni nie był raczej zmeniany z 30kkm, gdyz mam nissana ok 4 lata to nigdy w nim tego nie robiłem, prosze o jakies rady gdyź nie mam mechanika specjalisty jakiegos co ma jakas odpowiednia wiedze co do nissana i musze jechac do pospolitego Janusza.

dziekuje za pomoc i pozdrawiam

Jak masz kłopoty z biegami to będzie albo sprzęgło albo skrzynia biegów. Tak naprawdę to nie napisałeś co to masz za silnik i nikt z pamięci Ci nie poradzi. Może być wiele przyczyn głośnej pracy silnika nawet pęknięta rura wydechowa lub poduszka silnika czy skrzyni biegów. Jeżeli nie chcesz do mechanika to musisz wjechać na kanał i obejrzeć samochód i silnik od spodu a wtedy swoje spostrzeżenia możesz nam opisać.

Ale za to wiemy gdzie kolega Nowek mieszka :P

Zgodnie z obowiązującym regulaminem forum NKP.pl proszę o uzupełnienie profilu w pojemność / silnik / + ewent. rocznik

Ok Panie Nowek ? :) Wówczas wszystkim będzie łatwiej .

Kolega @kabi, też dał słuszną radę......."Tak naprawdę to nie napisałeś co to masz za silnik i nikt z pamięci Ci nie poradzi"..... 

Tylko ciekawe jaki on ma silnik i czy kolegę obowiązuje regulamin? A może będąc na forum 9 lat to nie potrzeba? Może wszyscy znają lub powinni znać samochód, silnik, paliwo, rocznik, no i samego @kabi?

tak się złożyło że nie mam teraz samochodu (wcześniej miałem N16 1,5 QG) ale jestem fanem tego forum i czasem jakieś trzy grosze wtrącam

tak się złożyło że nie mam teraz samochodu (wcześniej miałem N16 1,5 QG) ale jestem fanem tego forum i czasem jakieś trzy grosze wtrącam

Ale coś byś tam mógł ładnego wpisać. Nawet to, że miałeś (i od razu widać że fan Nissanka) a teraz szukasz.

Witam,

mam nissana n16 rok 2000 i problem mam nastepujacy od jakiegoś czasu praca auta jest bardzo głosna, podczas gdy auto jedzie na wolnych obrotach, na biegu, bez dodawania gazu bardzo głosno chodzi taki nawet mozna by powiedziec lekko metaliczny poglos jest tak jak by w kabinie bylo slychac prace auta a do tego jest problem z wbijaniem wstecznego i jedynki(jedynki w trakcie powolnej jazdy), problemem dla mnie jest to ze wsteczny czesto nie cche wejsc w ogole  przy rozgrzanym silniku. 

Szkoda że nie nagrałeś dźwięku a najlepiej filmiku. Na odległość ciężko jest coś stwierdzić i się domyślać.  Tak jak napisał kolega wyżej - nie wiemy nawet czy to benzynka czy ropniaczek.

Co do skrzyni. Czasami sprawność skrzyni można poprawić wymieniając olej. Jest to zarazem najtańsza opcja naprawy i weryfikacji.

A jak wchodzą biegi na zgaszonym silniku? Tego nie napisałeś (pisałeś tylko że ciepły). Jeśli będą wchodzić elegancko, to może już być na wykończeniu sprzęgło np. docisk.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...