Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Korekta wtrysku gazu?

Franio123

Rekomendowane odpowiedzi

Ze względu na to, że jestem tu nowy, witam serdecznie wszystkich użytkowników Forum.

Ostatnio mam problem z moją Almerką N16 + LPG  STAG 4 - 2004 rok po FL. Od pewnego czasu dostrzegalne były problemy typowe dla uszkodzonej przepływki więc zgodnie z zaleceniami zacząłem od jej wymiany (oryginalna i nowa). Autko po wymianie przyspiesza dobrze, ładnie wkręca się na obroty i ma przyspieszenie. Postanowiłem jednak po wymianie przepływki udać się na regulację gazu i po sprawdzeniu mechanik podał mi że jest zbyt duża korekta wtrysku zanotowałem obciążenie na biegu jałowym 20%, temp 84, chwilowa korekta wtrysku -4,7, korekta wtrysku 37,5, obroty 800, wyprzedzenie zapłony 9,0, temp. zasysanwgo powietrza 18, powietrze 2,3 g/s, pozycja przepustnicy 0,4, sonda 0,790, v, druga sonda 0,930 v. Przed wymianą przepływki dwukrotnie wyskoczył mi błąd 0171 - zbyt uboga mieszanka. Po minie gazownika wywnioskowałem że parametry są nie za bardzo - był trochę zdziwiony jak powiedziałem mu że autko w sumie poprawnie funkcjonuje, a on zapytał czy przepływomierz jest dobrze dobrany (z pewnością tak) i powiedział żeby to sprawdzić. Proszę o pomoc i sugestię od czego mogę zacząć, ewentualnie do kogo się udać w okolicach Kalisza/Ostrowa Wielkopolskiego. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Dziękuję za szybką odpowiedź. Sęk w tym, że zrobiono regulację w zakładzie który montował mi gaz. Wskazane przeze mnie wartości występują zarówno na benzynie jak i na gazie. Dziś dodatkowo jak wracałem z pracy wyskoczył mi błąd P0171. Może jeszcze jakieś sugestie?Czy pomimo to należy udać się do gazownika?

zakręć butlę od gazu, rozepnij aku na noc i pojeździj tylko na PB podjedź wtedy tez sprawdź jak wyglądają korekty silnika długa i krótka i jak pracuje sonda 

Jeszcze raz dzieki za sugestie.zgodnie z poleceniem zakrecilem butle i odpialem aku. Pomiary z wczoraj sa nastepujace chwilowa korekta -0,8 korekta dl. -1,6 sonda pierwsza 0,640 v sonda 2druga 0,890 v napomiast z dzisiaj pomiary to korekta chwilowa -2,3 dlugotrwala -3,9 sonda pierwsza 0,050 v sonda druga 0,900v. Autko na benzynie sprawuje sie ok nie zauwazylem zadnych sensacji podczas jazdy do pracy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...