pajo159 Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Cześć mam Primere 1,8 benzyna P12.v 2002 r. Czułem opór przy cofaniu rozebrałem lewy tylny zacisk, klocki na prowadnicach i jarzmie ok,ale zablokowany jest tłoczek... w tej chwili zacisk jest połączony tylko z autem przewodem doprowadzającym płyn hamulcowy. Zaciskiem stolarskim nie da się wcisnąć tłoczka ani drgnie, tym samym nie założę zacisku z powrotem.Pryskałem WD40, tłoczek mam prawie cały na wierzchu (kilka razy nacisnąłem pedał hamulca), nie jest skorodowany. Jaka jest przyczyna\a ze tłoczek się zablokował ? Będę wdzięczny za poradę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Zaciskiem stolarskim nie da się wcisnąć tłoczka ani drgnie, tym samym nie założę zacisku z powrotem. te tłoczki z tyłu się wkręca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Naciskałeś pedał hamulca i tłoczek wyszedł do samego końca, teraz musisz, by wcisnąć, wkręcić go z powrotem, przede wszystkim równiutko ustawić by równomiernie go, skoro jest wkręcany, wkręcić wciskając zarazem, tak by go nie porysować o krawędzie. Przyczyną zablokowania może być np. przy kończących się, cieniutkich, klockach ustawienie pod katem, zawalone syfem prowadnice klocka powodują ze się nie cofa, przyblokowane, zapowietrzony przewód, Czasami daje o sobie znać przed zablokowaniem ale nie zawsze. A przy okazji ściskiem stolarskim raczej nie da się wcisnąć tłoczka, urządzenia do tego były w tym temacie; http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/80110-wymiana-klockow-hamulcowych/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajo159 Opublikowano 21 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Dzięki za pomoc faktycznie tłoczek się wkręca trochę się namęczyłem zanim do tego doszedłem, Za 60 pln znalazłem fajny zestaw do tego rodzaju czynności. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.