Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12] Hamulec tył - zablokowany tłoczek

pajo159

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć mam Primere 1,8 benzyna P12.v  2002 r.

Czułem opór przy cofaniu rozebrałem lewy tylny zacisk, klocki na prowadnicach i jarzmie ok,
ale zablokowany jest tłoczek...

w tej chwili zacisk jest połączony tylko z autem przewodem doprowadzającym płyn hamulcowy.

Zaciskiem stolarskim nie da się wcisnąć tłoczka ani drgnie, tym samym nie założę zacisku z powrotem.
Pryskałem WD40, tłoczek mam prawie cały na wierzchu (kilka razy nacisnąłem pedał hamulca), nie jest skorodowany.

Jaka jest przyczyna\a ze tłoczek się zablokował ?

Będę wdzięczny za poradę.

Zaciskiem stolarskim nie da się wcisnąć tłoczka ani drgnie, tym samym nie założę zacisku z powrotem.

te tłoczki z tyłu się wkręca :D 

Naciskałeś pedał hamulca i tłoczek wyszedł do samego końca, teraz musisz, by wcisnąć, wkręcić go z powrotem, przede wszystkim równiutko ustawić by równomiernie go, skoro jest wkręcany,  wkręcić wciskając zarazem, tak by go nie porysować o krawędzie. Przyczyną zablokowania może być np. przy kończących się, cieniutkich,  klockach ustawienie pod katem, zawalone syfem prowadnice klocka powodują ze się nie cofa, przyblokowane, zapowietrzony  przewód, Czasami daje o sobie znać przed zablokowaniem ale nie zawsze. A przy okazji ściskiem stolarskim raczej nie da się wcisnąć tłoczka, urządzenia do tego były w tym temacie;

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/80110-wymiana-klockow-hamulcowych/

Dzięki za pomoc :)

faktycznie tłoczek się wkręca :) trochę się namęczyłem zanim do tego doszedłem, Za 60 pln znalazłem fajny zestaw do tego rodzaju czynności.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...