honnki Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Witam Drzwi przednie kierowcy i pasażera otwierają się z wielkim trudem- dużej siły wymaga przełamanie oporu klamki i czasem ciężko otworzyć z wewnątrz. Podejrzewam siłowniki czy rygle centralnego zamka ponieważ kiedy drzwi są otwarte klamki pracują dość lekko. Czy ktoś z was to przerabiał. Może jakieś sugestie. Pobrałem książkę - sam naprawiam QQ niestety jest po rosyjsku i oprócz zdjęcia boczków drzwi (robiłem to wymieniając głośniki) nie wiem jak dobrać się dalej i co ewentualnie sprawdzic, wymienic, przesmarować.Jednocześnie chciałbym przesmarować prowadnice szyb bo po zimie masakrycznie się zacinają. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 A może to nie centralny jest winien,a sam zamek jest przytarty?Na otwartych drzwiach klamka nie musi pokonać oporu mechanizmu rygla,a po zamknieciu tak.Spróbuj na otwartych drzwiach zamknąć rygiel zamka,tak jakbyś klapnął drzwiami,ale bez centralnego! Później otwórz go klamką.Moim zdaniem zamek wymaga smaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
honnki Opublikowano 14 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 A może to nie centralny jest winien,a sam zamek jest przytarty?Na otwartych drzwiach klamka nie musi pokonać oporu mechanizmu rygla,a po zamknieciu tak.Spróbuj na otwartych drzwiach zamknąć rygiel zamka,tak jakbyś klapnął drzwiami,ale bez centralnego! Później otwórz go klamką.Moim zdaniem zamek wymaga smar też jest opór - więc chyba tak jak pisałeś zamek. Myślisz że wystarczy zapodać mu smaru przez odciągnięcie rączki czy trzeba jednak go wymontować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Author53 Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Witam Drzwi przednie kierowcy i pasażera otwierają się z wielkim trudem- dużej siły wymaga przełamanie oporu klamki i czasem ciężko otworzyć z wewnątrz. Podejrzewam siłowniki czy rygle centralnego zamka ponieważ kiedy drzwi są otwarte klamki pracują dość lekko. Czy ktoś z was to przerabiał. Może jakieś sugestie. Pobrałem książkę - sam naprawiam QQ niestety jest po rosyjsku i oprócz zdjęcia boczków drzwi (robiłem to wymieniając głośniki) nie wiem jak dobrać się dalej i co ewentualnie sprawdzic, wymienic, przesmarować.Jednocześnie chciałbym przesmarować prowadnice szyb bo po zimie masakrycznie się zacinają. pozdrawiam Sprawdź rygiel na słupku czy się nie poluzował. Tak się zachowują gdy rygiel jest luźny albo drzwi opadły. Siłowniki nie mają nic do tego tym bardziej że jak twierdzisz "przy otwartych drzwiach ...." Napisz czy to rygiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Centralny zamek ma za zadanie zablokowanie przed otwarciem drzwi. po jego odblokowaniu nie bierze udziału w otwieraniu drzwi, więc to nie problem centralnego zamka u Ciebie występuje. Najczęściej pracują drzwi kierowcy u Ciebie występuje to w obydwu przednich drzwiach. Mało prawdopodobne by zarówno jedne jak i drugie drzwi opuściły się jednocześnie czy oba kabłąki na słupkach na których zamek się rygluje poluzowały się, choć to nie jest wykluczone. Sprawdź najpierw oba kabłąki czy nie ma na nich plastikowych, mających zadanie tłumienie drgań i cichszą pracę, nakładek. Jeśli są to w jakim są stanie czy nie są uszkodzone. Jeśli ich nie ma to pryśnij na zamek jakimś smarowidłem i sprawdź, na otwartych drzwiach, w jakim stanie jest element który rygluje zamek na kabłąku może na nim, choć nie powinny, są jakieś zadziory które powodują opór przy otwieraniu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
honnki Opublikowano 15 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 dzięki za porady. Zaczepy, kabłąki ok. Zamki nasmarowane i juz jest troszkę lepiej. Czy przyczyną mogło być mycie na myjce ciśnieniowej zimą? Skorzystałem kilka razy po czym rano miałem problem z otwarciem właśnie przednich drzwi. Panowie a druga sprawa to szyby. Ciężko pracują. Czy można nasmarować prowadnice w inny sposób niż demontaż tapicerki i innych elementów drzwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Woda zawsze może, ale nie musi, być przyczyna awarii czy jak w tym przypadku ciężkiej pracy klamki, choć tam nie bardzo jest jak jej nalać ale pod ciśnieniem mogła się dostać. Co do szyb najlepiej było by dostać się do środka i sprawdzić co się z nią czy nimi dzieje, szyba jeśli chodzi ciężko to znaczy że albo jest przesunięty uchwyt ja podnoszący i to ustawia ja lekko pod skosem albo wymaga gruntownego przesmarowania. Szyby i ciężko chodzący zamek coś się działo z tymi drzwiami, może było coś robione i dlatego smaru jest pozbawione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m@rcin sz-n Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 kolego przerabiałem temat z ciężko otwieranymi drzwiami.było tak po otwarciu centralnego,drzwi przednie pasażera otwierały sie z wielka siłą ,zona nie była wstanie ich otworzyc.pomogło wychylenie klamki i naładowanie najpierw wd40 potem smaru silikonowego aplikowanego strzykawą (miejsce zaznaczone na czerwono)kilka razy zamknąć/otworzyć i uzdrowione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Author53 Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Jakoś nie chce mi się wierzyć w to smarowanie ponieważ honki napisał "kiedy drzwi są otwarte klamki pracują dość lekko". Czyli nie ma żadnego oporu. Sprawdź jeszcze czy drzwi czasem nie opadły. Siedząc w środku, przy zamkniętych drzwiach, podnieś drzwi za pomocą podłokietnika a ktoś z zewnątrz niech spróbuje otworzyć drzwi klamką. Poruszaj też otwartymi drzwiami w górę i w dół czy na zawiasach lub sworzniach nie powstały luzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m@rcin sz-n Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 u mnie to samo było .drzwi otwarte to klamka chodziła lekko.wierz w co chcesz.u mnie takie coś wystepowało więc to opisałem ,a czy pomorze to wie tylko kol "honnki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Sory zapomniałem wcześniej napisać, ale na otwartych drzwiach chodzi jedynie klamka nie rygiel zamka i zawsze będzie chodzić lekko, by sprawdzić rygiel na otwartych drzwiach trzeba go zatrzasnąć śrubokrętem i wówczas sprawdzić jak się otwiera bez zaryglowania na słupku. Jeśli chodzi lekko to znaczy że problem tkwi z kotwieniem rygla na słupku, jeśli chodzi ciężko to problem tkwi w mechaniźmie zamka i zacząć trzeba od smarowania, tyle że WD to efekt krótkotrwały i należało by do środka rozebrać i przesmarować smarem trwałym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 No przecież wcześniej o tym pisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 No przecież wcześniej o tym pisałem Dokładnie to samo, sory za przeoczenie, ale kolejne wywody na temat braku oporu klamki na otwartych drzwiach sprowokował mnie do myślenia a potem to już odruch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi