Edek01 Opublikowano 27 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 Widzisz ja teraz doszedłem do wniosku że mój silnik stukając do mnie mówi-wymień olej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@reS Opublikowano 27 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 Ale mówi (stuka) dyskretnie....a nie krzyczy (wali aż w uszach dzwoni) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omn Opublikowano 27 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 W HR16DE jak olej traci właściwości, a u mnie to bywa już przy 8000km , to góra też stuka Mi się wydaję że to szklanki tak stukają nie jest to metaliczny stuk i jak zaleje świeżutki olej to jest cisza do 8000km I co Panowie wam napiszę ciekawego wlewałem W50 i silnik cykał cicho, z nowym rokiem i krokiem- zmieniłem na W30 Evolution SXR I silnik jeszcze ciszej pracuje a dokładnie klawiatura Ale wymiana oleju co 15000-20000km to nie zdrowe dla silnika, bo tak naprawdę przy 8000 już jest do zlania !!!! Ja się nie gdyś za to wkurzyłem na nissana. W instrukcji napisali wymieniać co 20kkm i tak robiłem. Dopiero po gwarancji, gdy przesiadłem się z ASO na zwykłego mechanika dowiedziałem się, że 10kkm to odpowiedni interwał wymiany. Żeby instrukcja do produktu uczyła jak o produkt nie dbać, to jest zgroza! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmateuszz Opublikowano 27 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 Teraz będę pamiętał o częstszej wymianie tak jak mówicie co 10kkm. Tak jak kolega OMN mówi, mi w nissanie przy wymianach mówili co 20kkm, natomiast mechanik co wymieniałem poza ASO mówił co 15kkm. Narazie po nowej wymianie oleju ciszej chodzi, i jak zauważyłem wczoraj jechałem do sklepu wieczorem praktycznie zero stuków, dziś rano jak jechałem to coś było słychać no ale nie tak jak przed wymianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 27 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 (edytowane) Ja wymieniam co 8000 km 10.000km dla mnie to stanowczo za długo klawiaturę już słychać I tak samo stosuję bezpieczeństwo dla silnika i zalewam olej do stanu MAX na bagnecie ! Edytowane 27 Lutego 2016 przez Edek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
porter59 Opublikowano 27 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 Ja się nie gdyś za to wkurzyłem na nissana. W instrukcji napisali wymieniać co 20kkm i tak robiłem. Dopiero po gwarancji, gdy przesiadłem się z ASO na zwykłego mechanika dowiedziałem się, że 10kkm to odpowiedni interwał wymiany. Żeby instrukcja do produktu uczyła jak o produkt nie dbać, to jest zgroza! Czysty marketing i łapanie klienta w salonach,bo u konkurencji wymiana co 20 tys.więc my też. I klient się łapie na pseudo oszczędności. Też uważam,że 10 tys to max,z nawet 8, i nie ma znaczenia czy minerał,czy syntetyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 27 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 (edytowane) Ja płacę za filtr Mann 18zł i teraz za 5l oleju 98zł no taniej się nie da A i sam wymieniam nie dam zarobić!!! Edytowane 27 Lutego 2016 przez Edek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
porter59 Opublikowano 27 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 Ja płacę za filtr Mann 18zł i teraz za 5l oleju 98zł no taniej się nie da A i sam wymieniam nie dam zarobić!!! I też Ci pół dnia schodzi z wymianą? 10 roboczogodzin, ile by to wyszło w serwisie. Kasy oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 27 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 (edytowane) W sumie 1 godzinę trwa u mnie wymiana bo już 15 min płukania silnika nie liczę Ja dziękuję za ich wymianę -olej jeszcze zlatuje a oni już korek zakręcają! Ja zakrecam jak naprawdę nic nie kapie Edytowane 27 Lutego 2016 przez Edek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmateuszz Opublikowano 28 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 Zobaczymy co będzie dalej, dziś jak jechałem rano nic nie było słychać. Jechałem po południu już ciche delikatne stukanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 29 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Moim zdaniem to jednak klepie zawór. Świeży olej trochę go wyciszył, ale sprawa będzie wracać. Jak dodajesz gazu, częstotliwość klepania wzrasta ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmateuszz Opublikowano 29 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Moim zdaniem to jednak klepie zawór. Świeży olej trochę go wyciszył, ale sprawa będzie wracać. Jak dodajesz gazu, częstotliwość klepania wzrasta ? Jak dodaje gazu częstotliwość klepania wzrasta. I przy rozpędzaniu się tak samo częstotliwość klepania wzrasta po wejściu już na stałą prędkość słychać wtedy delikatne klepanie z mniejszą częstotliwością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 29 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 W służbowym doblo mieliśmy tak samo z tymi stukami ,ale tam panewka sobie stukała ,ale sami sobie winni bo oleje zmieniali co 30.000 km na super olej Long Life. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
porter59 Opublikowano 29 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Ale mechanik stwierdził uszczelka pod głowicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 No nie - to co było pokazane na zdjęciach to pokrywa zaworów. Poza tym co ma nawet uszczelka pod głowicą do "klepania" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Przy wydmuchanej uszczelce też jest odgłos, ale trudno nazwać go klepaniem i jeśli już słychać to jest wydmuchana całkowicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmateuszz Opublikowano 1 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Powiedzcie mi jeszcze jakim olejem zalewacie silnik w nissanie benzyna 1.4? Byłem dziś w Nissanie i mi powiedzieli że silnik chodzi prawidłowo że takie ciche stuki to "te silniki tak mają". Po drugie powiedzieli mi że oni od nowości zalewają półsyntetykiem 10W40 Shell, i takim powinno być zalane, według ich tabeli która wisi w serwisie. Że pełnymsyntetykiem to zalewa się Diesel 1.5 Note Dzwoniłem jeszcze do dwóch różnych nissanów w Polsce i powiedzieli mi że powinno być pełnymsyntetykiem Shell 5W40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graphia Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 i 5 i 10w 40 powinny być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@reS Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Ja leje 5W/40 i nic nie stuka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmateuszz Opublikowano 1 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 5W40 to bedzie pełnysyntetyk, a 10W40 to półsyntetyk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Dedykowanym fabrycznie olejem do NOTE I jest, a raczej był 5W30, taki leję i wszystko jest Ok ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmateuszz Opublikowano 1 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Fotka z serwisu Nissana podają półsyntetyk 10W40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omn Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Potwierdzam, u mnie też fabrycznie (2010) był 5w30!!! ta tabela może jest dla innych roczników, albo w ogóle dla innego kraju - przecież jest nie po polsku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmateuszz Opublikowano 1 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Byłem dziś w ASO, słuchają i mówią to jest normalna praca silnika. Ja na to: a słyszycie to stukanie? Oni: To normalna praca silnika, szkoda że Pan wcześniej nie przyjechał była Micra i gorzej chodziła od Pana. Ja na to: A jakim olejem zalewacie? Oni: Półsyntetyk Shell 10W40, od zawsze. Ja na to: to proszę mi to na kartce napisać i przybić pieczątke. Oni: Nie możemy tak zrobić, jak Pan chce to można zrobić foto naszej tabeli. ( zdjęcie wyżej w poście). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Widzę że oni do wszystkich jak leci leją 10w40 dobrzy są. ...... Niech sami sobie do swoich silników leją 10w40. Do twojego silnika leją a często byłem świadkiem 5w30 Elf Możesz też wlać 5w40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi