Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Czujnik temperatury a wskaźnik temperatury na desce rozdzielczej

Bartek.D_88

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Mam problem z prawidłowym wskazaniem temperatury na silniku, otóż kupiłem samochód z Niemiec i mam go od 3 tygodni i go powoli poznaję. Jeżdżąc nim coraz więcej zauważyłem, że wskazówka temp. raz jest po za zakresem w czasie jazdy a czasem jest w zakresie pod czerwonym polem a jestem pewien na 100% że silnik się nie przegrzewa . Jak wyłączę samochód to wskazówka nie opada do stanu zerowego tylko zatrzymuje się np. w połowie.

Odłączyłem akumulator to wskazówka opadła i na 2-3 odpalenia i zgaszenia auta wskazówka pokazywała prawidłowy pomiar a później znowu to samo wszystko wariuje. Robiłem test czujnika na krótko go zasilając i działał ale nie jestem powiem ile razy by działał poprawie bo na krótko go podłączałem 10 razy i za każdym razem podnosił się i wskazywał poprawna temp silnika i opadał na dół , podłaczeniu akumulatora problem powrócił. Jeszcze jeden patent jaki zauważyłem to taki ze jak wskazówka się zawiesi w połowie to jak przekręcę kluczyk w pozycję 3 ON  i wyłączę do 0 to wskazówka minimalnie opada i jak powtórzę to kilka razy to wskazówka opada do zera i po odpaleniu silnika wskazuję poprawy pomiar.

Jak ktoś ma jakiś pomysł co zrobić czy wiemienic zegary czy czujnik czy wiązkę to proszę o rady chętnie przeczytam wszystko i spróbuję wszystkiego :)

Mam jeszcze problem ze wspomaganiem , wydaję mi się ze pompa wyje podczas skręcania ale nie występuje wtedy jakieś utrudnienie w skręcaniu ale nie czy to odpowiednie miejsce na pisanie o tym problemie więc pogrzebie po forum i sprawdzę czy mogę i o tym problemie też tutaj pisać .

Pozdrawiam i zapraszam :)

Szkoda, że nikt nie odpowiedział bo mam naprawdę problem... wymieniłem czujnik temp na nowy - > 2 dni było ok, dzisiaj wskazówka stanęła w połowie  mimo odłączenia kabla od prądu nic nie zmieniło w położeniu wskazówki. Jutro odłączę od akumulatora i zobaczę jaka reakcja. Podejrzewam, że jakiś kondendator przy wskazówce trzyma napięcie i dlatego po wyłączeniu silnika nic się nie zmienia. Bardzo proszę o jakieś podpowiedzi co mogę zrobić aby to działało...

Może sam "mechanizm" wskazówki uległ uszkodzeniu itp. może spróbuj się do niej dostać i nasmaruj jakimś olejem maszynowym, wazelinowym lub nawet odrobinę WD40

Może też coś nie łączyć np. wtyczka przy czujniku, ale raczej jak po odłączeniu nie opada to winna jest sama wskazówka.

Dzisiaj zaryzykowałem i dałem wskazówkę na kropelkę lakieru do paznokci który na tyle jest mocny aby zniwelować "wytarte gniazdo od szpilki mechanizmu" a na tyle słabe ze jak nie podziała ten sposób to będę mógł ją spokojnie zdemontować :) Czuję w kościach, że skończy się na wymianie wszystkich zegarów ale jak to mówią nadzieja matką głupich :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...