Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Brak oświetlenia wewnętrznego 350Z

FatherJoe93
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Jestem nowy na forum lecz bardzo liczę na pomoc bardziej doświadczonych posiadaczy Zetek :)
Mianowicie mam taki problem: Chciałem wymienić żarówki oświetlenia wewnętrznego na ledowe i przy montażu doszło do jakiegoś zwarcia i od tej pory nic nie świeci, okazało się ,że spaliły się przełączniki. Kupiłem nowy panel oświetlenia , zamontowałem i dalej nic. Znaczy jeśli ręcznie włączę światło czyli poprzez wciśniecie lampki  to świeci lecz nie reaguje na otwarcie/zamknięcie drzwi czy na przekręcenie zapłonu. (sprawdziłem czujnik przy drzwiach i działa poprawnie bo szyba się obsuwa i zasuwa). Znajomy elektryk powiedział mi ,że to przyczyna zepsutej czasówki lub modułu sterującego (przy zwarciu pewnie się uszkodziła) no i właśnie tu jest moje pytanie. Czy ktoś orientuje się gdzie w Zetce znajduję się ten moduł lub tzw. czasówka? prawdopodobnie w tym '' czymś '' przepalił się drut lub coś innego padło.  Dodam ,że moja Zetka to rocznik 2006 - 300km.
Czekam na odpowiedzi i z góry dziękuje za pomoc. 
Pozdrawiam, FatherJoe :) 

Z-ki nie mam ale taka awaria to nic innego jak spalenie tzw wyłącznika zwłocznego, wygląda, o ile nie było innych modeli, mniej więcej jak na fotce poniżej a powinien być pod deska po stronie kierowcy.

post-57255-0-66710600-1457543106_thumb.jpg

• Upvote 1

Tester dzięki wielkie , na dniach obadam sprawę :)
A powiedz mi jeszcze , ten element jest naprawialny czy trzeba kupić nowy?

Jeśli jesteś elektronikiem to możesz się pobawić w mierzenie i szukanie tego g...na które się spaliło, jeśli nim nie jesteś to trzeba założyć nowy, w sensie że drugi, bo z racji ze to elektronika i nie ulega ona, że tak powiem zużyciu, można kupić używany, bo nowy koło stówki pewnie będzie kosztował a używany-sprawny dużo mniej. Przy czym, wydaje mi się że we wszystkich modelach są takie same te elementy, więc, po upewnieniu się,  szukaj modułu zwłocznego-oświetlenia do nissana. podpowiedź a i sam moduł uzyskasz tu;

Zadzwoń pod numer 506982330, drugi numer 693152109 i e-mail cezar.n@onet.pl, adres Wygnanów 148, 21-306 Czemierniki, firma AUTO-NISSAN Części Samochodowe Cezary Nieznajek.  Facet rozbiera Nissany i jest bardzo kompetentny co do wiedzy o tych autach z podziałem na roczniki nawet. Zamówione części w rozsądnych cenach wysyła kurierem pod dowolny adres. (Nie za bardzo odpowiada na e-maile, nie ma czasu ich przeglądać, lepiej dzwonić)

Albo kupić tu;

http://allegro.pl/nissan-terrano-czasowy-wylacznik-oswietlenia-kabin-i5115270720.html

• Upvote 1

Jeśli jesteś elektronikiem to możesz się pobawić w mierzenie i szukanie tego g...na które się spaliło, jeśli nim nie jesteś to trzeba założyć nowy, w sensie że drugi, bo z racji ze to elektronika i nie ulega ona, że tak powiem zużyciu, można kupić używany, bo nowy koło stówki pewnie będzie kosztował a używany-sprawny dużo mniej. Przy czym, wydaje mi się że we wszystkich modelach są takie same te elementy, więc, po upewnieniu się,  szukaj modułu zwłocznego-oświetlenia do nissana. podpowiedź a i sam moduł uzyskasz tu;

Zadzwoń pod numer 506982330, drugi numer 693152109 i e-mail cezar.n@onet.pl, adres Wygnanów 148, 21-306 Czemierniki, firma AUTO-NISSAN Części Samochodowe Cezary Nieznajek.  Facet rozbiera Nissany i jest bardzo kompetentny co do wiedzy o tych autach z podziałem na roczniki nawet. Zamówione części w rozsądnych cenach wysyła kurierem pod dowolny adres. (Nie za bardzo odpowiada na e-maile, nie ma czasu ich przeglądać, lepiej dzwonić)

Albo kupić tu;

http://allegro.pl/nissan-terrano-czasowy-wylacznik-oswietlenia-kabin-i5115270720.html

Albo kupić tu;

Dzięki wielkie jak tylko zlokalizuje gdzie on jest to go wyciągne i chyba nawet nie będę się bawił w naprawę tylko od razu kupie nowy skoro to nie duże koszty. Jak coś podziałam to napiszę czy wszystko działa! :)

Ale sprawdzales bezpieczniki tak tylko zapytam z ciekawości?

Edytowane przez Cytrus

Ale sprawdzales bezpieczniki tak tylko zapytam z ciekawości?

Tak sprawdzałem , żaden nie wyleciał. Sprawdziłem także czujnik w drzwiach i cały moduł komfortu. Wszystko działa. Spaliły się też przełączniki w lampce że manualnie też nic nie działa , jak pisałem wyżej kupiłem nowy ten panel no i działa ale niestety tylko przy własnoręcznym kliknięciu. Więc mam nadzieje,że to będzie to co Tester pisał , na dniach się wezmę za to i dam znać co i jak :) Dzięki wielkie jeszcze raz za pomoc pany!

A sprawdzasz na ledach? Bo na podsufitce jak zalozysz odwrotnie ledy to nie beda swiecily, nie wiem jak oryginalne, ale ledy napewno.

A sprawdzasz na ledach? Bo na podsufitce jak zalozysz odwrotnie ledy to nie beda swiecily, nie wiem jak oryginalne, ale ledy napewno.

Skoro ręcznie załączone, pierwszy post,  światło świeci to znaczy ze dobrze założone są. Zwykłe żarówki nie ma znaczenia jak podłączysz będą zawsze świecić, tylko przy ledach i diodach ma to znaczenie.

No a właśnie o wymianie na ledy mowa.

Ale racja jak działało na ręczne włączanie a na drzwi nie to nie ma znaczenia czy ledy czy nie i ja są włożone.

mi natomiast działa auto włączanie oświetlenia w środku tylko jak otwieram drzwi kierowcy a jak pasażer otwiera to ciemno ^^ cała reszta działa spoko wygaszają się same czasowo lub po włączeniu alarmu

mi natomiast działa auto włączanie oświetlenia w środku tylko jak otwieram drzwi kierowcy a jak pasażer otwiera to ciemno ^^ cała reszta działa spoko wygaszają się same czasowo lub po włączeniu alarmu

Sprawdzanie rozpocznij zatem od sprawdzenia wyłaczników krańcowych i podłączonych do nich przewodów przy pozostałych drzwiach.

Witam panowie! Niestety problem nadal nie został rozwiązany... w weekend montowałem do mojej zetki tablet zamiast tego beznadziejnego schowka więc i tak całą deskę i panel środkowy miałem na wylocie , zacząłem szukać tego wyłącznik lecz niestety nie znalazłem. Podpytałem kilku znajomych i obstawiają ,że jest on schowany gdzieś pod licznikami lub za kierownica. Gra chyba nie warta świeczki żeby sciągać kierownice i liczniki aby to wymienić. Możliwe ,że się mylę bo to tylko teoria. Ale w kazdym razie bardzo dziekuje za pomoc. Pojawil sie nastepny problem ale to zaraz opiszę w odzielnym poście - liczę na waszą pomoc! :)

Pisałem Ci że jest pod deską po stronie kierowcy, najprawdopodobniej przy bezpiecznikach, więc nic dziwnego że nie znalazłeś go w miejscu gdzie montowałeś tablet.

Pisałem Ci że jest pod deską po stronie kierowcy, najprawdopodobniej przy bezpiecznikach, więc nic dziwnego że nie znalazłeś go w miejscu gdzie montowałeś tablet.

Tam też szukałem i nic nie znalazłem :/ więc pewnie jedyna opcja to by była całkowita rozbiórka kierownicy i liczników. Tester a moim nowym poście który przedtem założyłem nic byś nie pomógł? bo widzę że dość w temacie jesteś :)

A który to konkretnie bo nie wiem gdzie szukać...?  :)

Problem z pilotem i klapą bagażnika :/