Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Gałka zmiany biegów

krzycho59
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam nietypowa prośbę. Ponieważ wyciera mi się gałka zmiany biegów zacząłem poszukiwania nowej. Na starej wyłazi piekny pomarańcz - ściera się farba  z plastikowego dekla. To już drugi przypadek- (moze z przyzwyczajenia rękę trzymam na dźwigni zmiany biegów), pierwsza wymienili na gwarancji z drugą rzecz jasna do serwisu nie pojadę bo chyba koszt to ok 600 zł.  Znalazłem ładną momo gtr2 ale swoje tez kosztuje. Gdyby ktoś z Was  natknął się na ładną gałe podrzuccie link może coś wybiorę.

post-5141-0-68508400-1457601484.jpg

(...) (moze z przyzwyczajenia rękę trzymam na dźwigni zmiany biegów)

Bardzo zły nawyk.

Nie tylko dla tego,że wyciera się gałka - taki niewinny wydawałoby się nawyk powoduje zużycie elementów wewnątrz skrzyni biegów - gdyż elementy te pracują wtedy w niedokładnie takich pozycjach jak powinny.

(to jedna z rzeczy, którą wbił mi do głowy x-lat temu instruktor)

• Upvote 1

ja kupiłem gałkę skunk2 do tego mieszek zamszowy czarny z czerwoną nicią ,ładnie skromnie skomponowało się.
http://www1.picturepush.com/photo/a/13740739/640/13740739.jpg

Może gałka Nismo ? 

http://g02.a.alicdn.com/kf/HTB1eyk2IVXXXXbpXFXXq6xXFXXX6/Hight-Quality-Universal-for-all-year-font-b-NISMO-b-font-5-6-Speed-Modified-Car.jpg

podepnę się z pytaniem. Poszukuję gałki zmiany biegów do P12 ostatnio nawet zamówiłem ale okazało się, ze nie do końca jest ona do P12 bo trzeba było montowac jakieś przejściówki gwintów i inne cuda co spowodowało, że gałka była ciut wyżej niż oryginał a to mi nie pasuje. może ktoś ma jakieś pozostałości po P12 lub wie gdzie kupić takową PASUJĄCĄ bez przejściówek ;) Będę wdzięczny.

A nie da sie tego plastikowego dekla jakoś odkleić i pomalować albo czymś okleić?

Albo używka w bdb stanie na alledrogo http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=ga%C5%82ka+juke&bmatch=s0-uni-1-4-0229

Zawsze to tylko 30% ceny salonowej a na swojej poeksperymentujesz.

Bardzo zły nawyk.

Nie tylko dla tego,że wyciera się gałka - taki niewinny wydawałoby się nawyk powoduje zużycie elementów wewnątrz skrzyni biegów - gdyż elementy te pracują wtedy w niedokładnie takich pozycjach jak powinny.

(to jedna z rzeczy, którą wbił mi do głowy x-lat temu instruktor)

Dokładnie mnie mój  śp instruktor- też wbił do głowy nie trzymanie ręki na gale i nogi na sprzęgle  :)

I skrzyni żadnych nie naprawiałem a było wiele a tym bardziej sprzęgła  :P

• Upvote 1

Dokładnie mnie mój  śp instruktor- też wbił do głowy nie trzymanie ręki na gale i nogi na sprzęgle  :)

I skrzyni żadnych nie naprawiałem a było wiele a tym bardziej sprzęgła  :P

Dziękuję wszystkim którzy mają coś do powiedzenia i przekazania informacji w temacie tego wątku...........

A nie da sie tego plastikowego dekla jakoś odkleić i pomalować albo czymś okleić?

Albo używka w bdb stanie na alledrogo http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=ga%C5%82ka+juke&bmatch=s0-uni-1-4-0229

Zawsze to tylko 30% ceny salonowej a na swojej poeksperymentujesz.

Też o tym myslałem, np pomalować na kolor nadwozia- trochę farby zostało z malowania płetwy rekina. No i muszę rozgryźć demontaż gały a to nie jest takie proste bo ona jest montowana na plastiku klejonym do drążka- z plastiku można ją jakimś sposobem zdjąć, podważając jakieś zatrzaski ( to informacja z zaprzyjaźnionego serwisu Nissana). Druga możliwość to demolka- ukręcając schodzi z plastikiem ale nie można z powrotem już starej założyć.

Edytowane przez krzycho59

Ja do swojego znalazłem używkę za 44 zł bez przesyłki i chyba kupię ;) jest na pewno w lepszym stanie niz moja ;) a rozebrać się jej nie bardzo da żeby odnowić :/

Też o tym myslałem, np pomalować na kolor nadwozia- trochę farby zostało z malowania płetwy rekina. No i muszę rozgryźć demontaż gały a to nie jest takie proste bo ona jest montowana na plastiku klejonym do drążka- z plastiku można ją jakimś sposobem zdjąć, podważając jakieś zatrzaski ( to informacja z zaprzyjaźnionego serwisu Nissana). Druga możliwość to demolka- ukręcając schodzi z plastikiem ale nie można z powrotem już starej założyć.

Wytrzesz farbę.

Lepiej poszukać czegoś  z naprawdę metalową "główką" lub przynajmniej tą górną częścią....jeśli są takowe dostępne na rynku :/

daj foto - popatrzymy , pomyślimy , może doradzimy ;)

Krzychu, albo takie coś tylko nie wiem czy rozmiarowo podejdzie.

http://allegro.pl/3d-naklejka-nalepka-emblemat-na-galke-zmian-biegow-i6036724386.html

Edytowane przez GhostDriver

Krzychu, albo takie coś tylko nie wiem czy rozmiarowo podejdzie.

http://allegro.pl/3d-naklejka-nalepka-emblemat-na-galke-zmian-biegow-i6036724386.html

Poniżej zdjecia mojej wytartej i trzy modele które mi się udało znaleźć oczywiście  bez tego srebrnego dołu(wsteczny). Brakuje mi tylko jakiegoś czerwonego akcentu.

post-5141-0-56425900-1457701789_thumb.jpg

post-5141-0-62783500-1457701795_thumb.jpg

post-5141-0-02477300-1457701808_thumb.jpg

post-5141-0-52671500-1457701817_thumb.jpg

post-5141-0-66211200-1457718034_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...

Dobiegł końca  żywot mojej oryginalnej gałki. Dla ciekawości nowa-serwis 570 zł, o cenę czarnej z czerwonymi obszyciami Nismo nawet nie sprawdzałem ale sprzedawca w serwisie był pewny że x2. Zdjęcie gałki to dość duże wyzwanie- trzeba użyć dość dużej siły- gałka jest na zatrzaskach- w mojej sie wyłamały. Potem adoptując do nowej gałki trzeba zlikwidować plastik na którym jest osadzona gałka oryginalna i tu zamykamy chyba drogę do powrotu do fabrycznych akcesoriów albowiem plastik trzeba niestety zniszczyć. Montaż dalej to już pikuś. Załączam zdjęcia choć do końca nie jestem zadowolony bo po głowie chodzi mi Momo z pierwszego postu ale ta cena...(choć to 60% fabrycznej niby skóry z lakierowanym plastikiem na górze). Muszę jeszcze dodać że pomimo swoich kształtów bardzo ładnie leży w ręce ( a tego się obawiałem) i nie ma najmniejszych problemów z sięgnięciem do wstecznego.

post-5141-0-70349900-1458655574_thumb.jpg

post-5141-0-01772100-1458655581_thumb.jpg

• Upvote 1

Kształt ,że tak powiem klasyczny - więc leży dobrze w dłoni ;)

Elegancko ... i masz czerwony akcent - pasuje jak ulał :D

Tylko pamiętaj - nie trzymaj szacownej bez przerwy na gałce.....  :bicz::D

A jak już musisz trzymać rękę nie na kierownicy, to lepiej na damskim kolanie  :dribble:. Gałeczka super :) - i nitka i pseudo metaliczne dodatki idealnie pasują :)

A jak już musisz trzymać rękę nie na kierownicy, to lepiej na damskim kolanie  :dribble:. Gałeczka super :) - i nitka i pseudo metaliczne dodatki idealnie pasują :)

Buntuje się moja połóweczka jak trzymam rączkę na jej kolanku więc ta błądzi tu i tam.. :wave:

Krzychu, wyszło elegancko :spoko:, oby wytrzymała dłużej niż fabryczna. Ile dałeś za nową gałkę i gdzie kupiłeś?

Buntuje się moja połóweczka jak trzymam rączkę na jej kolanku więc ta błądzi tu i tam.. :wave:

Ja trzymam na ręcznym :D serio ... nooo ale jestem kobietą ;)

• Upvote 1

Krzychu, wyszło elegancko :spoko:, oby wytrzymała dłużej niż fabryczna. Ile dałeś za nową gałkę i gdzie kupiłeś?

Alledrogo, 60zł z przesyłką, jak widzisz po cenie szansa że wytrzyma dłużej jest mała ale teraz wymiana gałki to 1 min i jest nowa. Za ta cenę mogę wymieniać co dwa lata. Będziesz chciał link do aukcji napisz..

Pozdrawiam

Spróbuj zatem przenieś rączkę z kolanka na udo ;). Często działa  :devil:

Gość Michol-1971

Przymierzam się do zakupu używanej od Note`a, wygląda identycznie jak do Juke`a i prawdopodobnie mocowanie jest takie samo. Koszt używki niepowycieranej na alledrogo z przesyłką to około 70 zł.