ziolek Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Witam!! Mam pytanie czy przy wymianie rozrządu jest konieczność wymiany także pompy?? W każdym samochodzie co miałem tak robiłem, a tu się dowiedziałem że nie trzeba niby (p11 2.0TD) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thunder Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 A pompa jest napędzana z paska rozrządu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Z reguły co drugą wymianę paska, o ile jest na rozrządzie, pompę się wymienia, o ile nie wykazuje oznak uszkodzenia i nie dochodzą z niej żadne podejrzane odgłosy, ale to kwestia gustu czy jak kto woli upodobań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Janusz_ Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 W Primerze P10/P11 z CD20/CD20T nie ma konieczności wymiany pompy wody wraz z wymianą paska rozrządu. Pompa wody napędzana jest paska osprzętu. Jeśli pompa nie wyje i nie cieknie to się jej po prostu nie rusza. Oryginalne pompy wody, które były wrzucane na pierwszy montaż wytrzymują bez żadnego większego problemu 200kkm, niektóre nawet po 300kkm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziolek Opublikowano 11 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 W Primerze P10/P11 z CD20/CD20T nie ma konieczności wymiany pompy wody wraz z wymianą paska rozrządu. Pompa wody napędzana jest paska osprzętu. Jeśli pompa nie wyje i nie cieknie to się jej po prostu nie rusza. Oryginalne pompy wody, które były wrzucane na pierwszy montaż wytrzymują bez żadnego większego problemu 200kkm, niektóre nawet po 300kkm. I tu rodzi się problem bo ja mam na blacie 300200 km i ciekawe czy była kiedyś wymieniana ?? Chyba nie ma co żałować tych 150zl na nową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thunder Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Pewnie że kup. Zwłaszcza że nie jesteś jej pewny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nice-wawa Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Jak pompa sprawna , nie cieknie łożysko nie szumi to zostawić oryginał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Janusz_ Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Jeśli jest OK to nie ruszać. Czyli tak jak napisał Nice-wawa - nie szumi, nie cieknie - zostawić w spokoju i cieszyć się. Tanie zamienniki średnio wytrzymują 50kkm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thunder Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Zgadza się, pod warunkiem że jest oryginalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 12 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 Też potwierdzam zdanie kolegów, że jeśli nie szumi na łożyskach i nie cieknie a tym bardziej skoro nie jest na rozrządzie nie ma co wymieniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi