Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P11] Problem z immobilizerem?

Master929

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, pacjentem jest Primera P11 2.0TD z 1998r.

1) Problem polega na tym, że po włożeniu kluczyka, przekręceniu jeden raz, bodajże pozycja ACC, blado zapalają się kontrolki (wcześniej się nie paliły) czasami zamiga CHECK ENGINE (nie zawsze), czasami również w takt migania CHECK ENGINE załącza się i odłącza przekaźnik pod maską (podmiana na inny nic nie daje), prędkościomierz wskakuje na 220 km/h, potem wraca na zero...

2) Po przekręceniu kluczyka na pozycję numer 2 - zapłon, kontrolki zapalają się już pełnym światłem, CHECK ENGINE miga lub nie, metoda na spinacz wskazuje błąd 143 - problem z immobilizerem, samochód odpala.

3) Pobór prądu auta wynosi najpierw 1,5A po 5 sek spada do 0,9A, - wydaje mi się że to trochę a dużo.

Wyżej wymienione problemy występują od kilku dni.

A) Czy to jest wadliwy immobilizer? Czy problem z elektryką - przetartym kablem, niełącząca kostką...?

B  ) Gdzie szukać immobilizera? Czy to ta skrzynka z napisem SIEMENS/NATS (2 wtyczki i wtyczka z antenką)  obok prawej nogi kierowcy? Odłączenie jej nic nie daje, samochód odpala.

C) Czy immobilizer da się odłączyć domowym sposobem? Bez pomocy fachowca z kompem.

D) Czy kupno używanego immobilizera, i go zaprogramowanie pod samochód/kluczyk jest możliwe domowymi sposobami?

Z góry dziękuje za odpowiedź

Rozpoczął bym od sprawdzenia kostki do stacyjki i samej stacyjki, wydaje mi się że wygląda to na przebicie jakieś w stacyjce.

Sprawdziłem kostkę stacyjki, i wszystko co jest w koło, bez rezultatów...

Miałem się już poddać, ale przy lewej nodze kierowcy, znalazłem dwa przekaźniki (niebieski i brązowy) na wspólnym metalowym stelażu.

O ile brązowy wyglądał na sprawny, to ten niebieski był cały pordzewiały, po rozebraniu również w środku.

Czy ktoś wie od czego jest ten przekaźnik?

Pod maską jest kilka takich przekaźników, może który jest od klimatyzacji? u mnie klima nie działa, więc bym podmienił, a na puszcze z przekaźnikami nie mam żadnej naklejki który jest od czego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...