Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Niskie obroty na gazie

Bugaloo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam Almere n 15 1,4 z gazem, 99 rok i taki problem, iż po przeskoczeniu na gaz ( nie jest to sekwencyjny gaz ) , jak już silnik trochę sie rozgrzeje ( wskazówka podnosi się około 0,5 cm od poziomu ) z nawiewów leci już ciepłe powietrze, to wtedy na gazie wolne obroty są na granicy 400-600, silnikiem troche trzęsie, jednak podczas jazdy jest ok, zero szarpania. Po tym jak temp już nie wzrasta, czyli osiąga normalny swój poziom podczas jazdy, silnik na wolnych obrotach pracuje idealnie, równo. Dodam, że przewody zapłonowe i świece wymieniłem, filtr powietrza 1 m-c. temu wymieniony. Ktoś może ma jakieć pomysły czy tylko pozostaje sie udać do mechanika. 

Może filterek od gazu jest mocno zasyfiony. Najlepiej podjedź do gazowników, niech wyregulują instalacje i ogólnie przejrzą czy wszystko gra.

Tankowales już któryś raz po pojawieniu się tego problemu?

Kiedy ostatni raz byłeś na regulacji?

tankowałem juz około 4-5 razy od momentu kiedy kupiłem samochód, u gazownika też już byłem, powiedział że jest ok, nie wiem może słaby machanik. Samochód kupiłem w połowie lutego 2016r. 

• 4 tygodnie później...

Jak telepie to zakryj dolot powietrza i zobacz czy coś to reaguje na obroty.

Odkryłem, że od storny szyby obudowa na filtr powietrza jest dziurawa, pewnie kiedyś strzelił gazem i musiało rozerwać pokrywe. Na chwilę obecną zakryłem szmatą (prowizorka), musze kupic i wymienić i wtedy będę wiedział czy to odpowiada za ten problem.

Po wymianie pudełka na filtr powietrza na gazie jest idealnie :) Dzieki na podpowiedzi. Jednak teraz popieprzyło się na benzynie i to tylko podczas jazdy bo na wolnych obrotach jest ok, właściwie nie mozna jeżdzić na benzynie, ale to inny temat. 

Jak nie urok to sr.....ka :P:(

A co się dzieje na benzynie?

Domyślam się że trzeba podjechać na regulację bo możliwe że teraz Pb dostaje złą mieszankę po uszczelnieniu.

Spróbuj wymienić(podmienić) przepływomierz. Miałem identyczne objawy jak Ty. Na benzynie nie można było jeździć, po odpaleniu obroty były prawidłowe ale przy próbie ruszenia spadały do zera i auto gasło. Jak przygazowałem to ruszyłem, ale autem szarpało i nie wkręcał się na obroty. Po zmianie przepływomierza samochód zaczął dobrze jeździć na benzynie ale praca silnika na gazie się pogorszyła. Potrzebna była regulacja gazu, którą wykonał Kolega z forum. Auto sprawuje się teraz bardzo dobrze.

Dzięki za sugestie w najbliższy weekend zaczynam sprawdzać od czego to się dzieje. Napisze później co i jak.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...