Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

QQ- 3 lata

fan_japan

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Mało tutaj ostatnio pisałem, ale teraz trochę tematów się zebrało, chciałbym poznać Waszą opinie, i tak z racji tego, ze już dobiega mnie 3 przegląd gwarancyjny i ostatni, w związku z tym, co mi nie daje spokoju?

Auto 1.6 benzyna 117 KM - przebieg 22000

KLIMATYZACJA - nie była otwierana/czyszczona od nowości - to chyba warto, dla zdrowia ;), - i wydaje mi się ze warto to zrobić ją w ASO, gdyby sprężarka walnęła za jakiś czas to jest "podkładka", ze był przegląd klimatyzacji robiony w ASO, ( a przewiduje dalej serwisować auto w ASO po gwarancji).

SKRZYNIA - w zasadzie to ta nieszczęsna 5 francuska, czy tutaj wymiana teraz oleju na coś lepszego niż fabryka wlała (mysłałem o CASTROL TAF-X, bądz MOBIL), wydłuży jej sprawne działania i czy polepszy zmianę biegów? - czy warto to robić?- jaki olej polecacie jeśli żaden z tych zaproponowach przeze mnie nie jest w Waszych propozycjach.

NADWOZIE/PODWOZIE - W kosztorysie przeglądu  45KKM/3 lata mam pozycje  przegląd nadwozia/podwozia, domniemam, że to kwestia podtrzymania gwarancji na blachę, ale czy to powinno nie być ujęte w już w cenie przeglądu, czy to jest wymóg konieczny?

Dodatkowe pytanie, co mogę zgłosić na przeglądzie, aby mi wymienili w ramach gwarancji, bo jest pewność, że za jakiś czas to poprostu "poleci"?

Co sam organoleptycznie mogę sprawdzić w garażu/na przeglądzie rejestracyjnym po 3 latach, aby to ewentualnie zgłosić na przegląd gwarancyjny  W ASO?

Z góry bardzo dziękuje za wszystkie sugestie

Pozdrawiam

Jak dla mnie, to masz nowe auto. Takie przebiegi w pół roku się robi ;p. Dla świętego spokoju możesz wymienić olej w silniku jesli jeszcze nie był wymieniany i wszystkie filtry. Klimatyzację wystarczy odgrzybić, jeśli jest sprawna. Dodatkowo można sprawdzić klocki hamulcowe. A co do ASO to nie pomogę bo nigdy nie korzystałem.

Przegląd na blachę nie jest ujęty tak jakbyś chciał.Jest liczony jako gratis przy przeglądzie(przynajmniej u mnie w serwisie)

Gdybyś tylko podjechał do serwisu na kontrolę blach,to wtedy ujeli by cenowo tą funkcję.

Witajcie,

Mało tutaj ostatnio pisałem, ale teraz trochę tematów się zebrało, chciałbym poznać Waszą opinie, i tak z racji tego, ze już dobiega mnie 3 przegląd gwarancyjny i ostatni, w związku z tym, co mi nie daje spokoju?

Auto 1.6 benzyna 117 KM - przebieg 22000

KLIMATYZACJA - nie była otwierana/czyszczona od nowości - to chyba warto, dla zdrowia ;), - i wydaje mi się ze warto to zrobić ją w ASO, gdyby sprężarka walnęła za jakiś czas to jest "podkładka", ze był przegląd klimatyzacji robiony w ASO, ( a przewiduje dalej serwisować auto w ASO po gwarancji).

SKRZYNIA - w zasadzie to ta nieszczęsna 5 francuska, czy tutaj wymiana teraz oleju na coś lepszego niż fabryka wlała (mysłałem o CASTROL TAF-X, bądz MOBIL), wydłuży jej sprawne działania i czy polepszy zmianę biegów? - czy warto to robić?- jaki olej polecacie jeśli żaden z tych zaproponowach przeze mnie nie jest w Waszych propozycjach.

NADWOZIE/PODWOZIE - W kosztorysie przeglądu  45KKM/3 lata mam pozycje  przegląd nadwozia/podwozia, domniemam, że to kwestia podtrzymania gwarancji na blachę, ale czy to powinno nie być ujęte w już w cenie przeglądu, czy to jest wymóg konieczny?

Dodatkowe pytanie, co mogę zgłosić na przeglądzie, aby mi wymienili w ramach gwarancji, bo jest pewność, że za jakiś czas to poprostu "poleci"?

Co sam organoleptycznie mogę sprawdzić w garażu/na przeglądzie rejestracyjnym po 3 latach, aby to ewentualnie zgłosić na przegląd gwarancyjny  W ASO?

Z góry bardzo dziękuje za wszystkie sugestie

Pozdrawiam

Kolego nie szukaj dziury w całym :). Jeśli wszystko pracuje nienagannie to jedź na przegląd i miej to z głowy. Zazwyczaj usterki wychodzą w najbardziej nieoczekiwanym momencie ale ASO Ci w tym nie pomoże. Oni zrobią to co mają zapisane w książce i tyle. Sam musisz czuwać nad stanem swojego pojazdu. Sprawdzać oleje i płyny, tarcze i klocki. To na początek wystarczy. Potem "słuchać" pojazdu. Jak coś nie jest tak jak powinno być autko da Ci znać.  Bądź pewien. Nic nie jest wieczne poza piórem :). Po gwarancji zakonserwuj profile, podwozie i spij spokojnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...