Luke2 Opublikowano 18 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 Witam, Do otwarcia nowego tematu na forum zachęciło mnie obejrzenie wideotestu QQ 1.2 DIG-T przeprowadzonego przez AutoCentrum. W teście negatywnie wypadło zawieszenie QQ przy ostrych, szybkich manewrach. Do akcji bardzo szybko wkracza ESP, co może być niebezpieczne na drodze. Czy może ktoś potwierdzić takie zachowanie samochodu z tylnym belką skrętną? Czy podobnie zachowuje się zawieszenie wielowahaczowe w mocniejszych wersjach? Może ktoś testował oba typu zawieszenia? Ja jako użytkownik 1.6 DIG-T, nie przypominam sobie aby kiedykolwiek włączyła się kontrola trakcji, nawet przy szybko pokonywanych małych rondach. Przypuszczam, że takie niekorzystne zachowanie zawieszenia samochodu przyczyniło się do tego, że w QQ 2016 tylne zawieszenie w postaci belki skrętnej i przez to mniejszego zbiornika paliwa producent pozostawił tylko w najsłabszym silniku benzynowym z manualną skrzynią biegów i najsłabszym dieslu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@ndy Opublikowano 18 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 Ten film z AC był chyba kręcony w 2014, więc pewnie takie zachowanie ESP w Qashqaiach to historia. PS. Mam w QQ belkę skrętną i szybciej przejeżdżam znane mi zakręty niż "robiłem" je Focusem z wielowahaczami. Może to również kwestia wielkości i szerokości opon? W każdym razie nie cierpię na brak zawieszenie wielowahaczowego, a ESP mi się jeszcze nie uaktywnił - mimo, że go "prowokowałem" jak Zachar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiego Opublikowano 18 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 Ja z kolei czytałem że chodziło o zmniejszenie masy(belka jest o 30 kg lżejsza)w autach ze slabszymi motorami aby były bardziej eko,co w krajach zachodnich przekłada się na niższy lub zerowy podatek drogowy,a co za tym idzie większą liczbę potencjalnych nabywców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@ndy Opublikowano 18 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 Jeśli wierzyć specyfikacji, to teraz QQ mają (p. str 9): na 100% 1,2 benzyna i 1,4 diesel - belka; na 100% 1,6 benzyna i silniki z CVT - wielowahacze; 1,6 diesel - jak im wyszło 1,6 diesel 4x4 - wielowahacze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luke2 Opublikowano 18 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 W specyfikacji z października 2015 (w załączeniu) w przypadki silnika 1.6 DIG-T podano: "niezależne wielowahaczowe/belka skrętna". Jak to czytać? Czy to błąd w druku? Czy może dla mocnej benzyny tylne zawieszenie zależy od wersji wyposażenia? Czy ktoś ma wersję 1.6 DIG-T z belką skrętną? QASHQAI_PL2.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 18 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 Wahacze z przodu belka z tyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajed Opublikowano 18 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 W specyfikacji z października 2015 (w załączeniu) w przypadki silnika 1.6 DIG-T podano: "niezależne wielowahaczowe/belka skrętna". Jak to czytać? Czy to błąd w druku? Czy może dla mocnej benzyny tylne zawieszenie zależy od wersji wyposażenia? Czy ktoś ma wersję 1.6 DIG-T z belką skrętną? Obecnie w specyfikacji jest to już zmienione. Teraz dla silnika 1.6 DIG-T podają: "niezależne, 5-drążkowe (MY16) Belka skrętna (MY15)". Wynika z tego, że modele z 2015 mają belkę skrętną, a od 2016 - 5-drążkowe. Bo chyba to znaczy MY (Model Year). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arturdj Opublikowano 18 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 Z tego co ja pamiętam jak rozmawiałem ze sprzedawcą przed kupnem to w wersjach visia i acenta jest belka skrętna, natomiast N-TEC i tekna posiadają wielowahacz, wersja silnikowa jest bez znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajed Opublikowano 19 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Artur - ten "sprzedawca" chyba nie miał wielkiego pojęcia co sprzedaje . W specyfikacji "od zawsze" tylne zawieszenie było uzależnione od wersji silnikowej, a nie od wyposażenia. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
F15 Opublikowano 19 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Posiadam 1.6 DIG-T wersja Acenta, odbiór październik 2015 i mam zawieszenie wielowahaczowe i bak 65l, specyfikacja euro6. Moim zdaniem w przypadku benzyny zmiana została wprowadzona wraz ze specyfikacją euro6. Mogłem kupić bez czekania euro5 1.6 DIG-T Acenta z belką i bakiem 55l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 20 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 Ciekawe,czy większy zbiornik jest podyktowany wielkością miejsca na jego zabudowę po zmianie na zawieszenia na wahacze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiego Opublikowano 20 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 No ja mam tekne i belkę skretna więc wychodzi na to że to jest zależne od silnika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattk Opublikowano 21 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 (edytowane) Posiadam 1.6 DIG-T wersja Acenta, odbiór październik 2015 i mam zawieszenie wielowahaczowe i bak 65l, specyfikacja euro6. Moim zdaniem w przypadku benzyny zmiana została wprowadzona wraz ze specyfikacją euro6. Mogłem kupić bez czekania euro5 1.6 DIG-T Acenta z belką i bakiem 55l. Tutaj także nie masz racji. Mam 1.6 DIG-T z marca 2015 z belką skrętną i EURO6. Od maja-czerwca 2016 wszystkie nowe miały wielowahacz i bak 65 litrów. Po prostu modyfikacja na nowy rok modelowy. Silnik 1.6 od razu był oferowany z EURO6. Edytowane 21 Marca 2016 przez mattk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fergul11 Opublikowano 27 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Dzis było wyjaśnienie odnośnie belki i wielowahaczowego zawieszenia w Qq. otóż belka wystepuje w wersjach Qq z napędem na przód czyli 2WD , wielowahaczowe zawieszenie w wersjach z napędem na 4 koła czyli 4WD ale żeby troche zadmatwać Nissan od maja 2016 roku zacznie montować wielowahaczowe zawieszenie bez rozróżnienia na rodzaj przeniesienia napędu i belka zniknie z kolejnych egzemplarzy Qq . Informacja była podana w programie "Automaniak" na kanale TVN Turbo -Patryk Mikiciuk . Ps porównywali tam Qq , Hyundaia i Jepa , w przeważającej wiekszości konkurencji sprawnościowych QQ wygrywał -okazywał sie lepszy . tak wiec Panie i Panowie nie ma co psioczyć na swoje autka tylko cieszyc sie nim ,bo na tle konkurencji nie wypada wcale tak źle ! Wesołych Świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattk Opublikowano 27 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Dzis było wyjaśnienie odnośnie belki i wielowahaczowego zawieszenia w Qq. otóż belka wystepuje w wersjach Qq z napędem na przód czyli 2WD , wielowahaczowe zawieszenie w wersjach z napędem na 4 koła czyli 4WD ale żeby troche zadmatwać Nissan od maja 2016 roku zacznie montować wielowahaczowe zawieszenie bez rozróżnienia na rodzaj przeniesienia napędu i belka zniknie z kolejnych egzemplarzy Qq . Informacja była podana w programie "Automaniak" na kanale TVN Turbo -Patryk Mikiciuk . Ps porównywali tam Qq , Hyundaia i Jepa , w przeważającej wiekszości konkurencji sprawnościowych QQ wygrywał -okazywał sie lepszy . tak wiec Panie i Panowie nie ma co psioczyć na swoje autka tylko cieszyc sie nim ,bo na tle konkurencji nie wypada wcale tak źle ! Wesołych Świąt Bzdura. Wielowahacz występuje w QQ 1.6 od maja 2015. W wersji 2WD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@ndy Opublikowano 27 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Jeśli wierzyć specyfikacji, to teraz QQ mają (p. str 9): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fergul11 Opublikowano 27 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Przytoczyłem tylko informację za TVN turbo Widać w TV też nie wiedzą wszystkiego , "co autor/inżynier miał na myśli ? Może powtórzą emisję programu który nadali dziś rano 2016-03-27 niedziela "Automaniak" 16 ? tej 16ki nie jestem pewien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rezyser Opublikowano 27 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 1.6 DCI 2WD z 2015 roku ma na pewno belke skretna. Dopiero model 2016 tej konfiguracji zyskal wielowahacz i o 10 litrow wiekszy zbiornik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattk Opublikowano 27 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Cały czas mówiłem o 1.6 dig-t. Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seb Opublikowano 28 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 W moim przypadku: odbiór grudzień 2015, 1,6 dci tekna, poj. baku 55 l posiada wielowahacz (potwierdzone przez ASO). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattk Opublikowano 28 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 W moim przypadku: odbiór grudzień 2015, 1,6 dci tekna, poj. baku 55 l posiada wielowahacz (potwierdzone przez ASO). Może usystematyzujmy - bo wszyscy tłuką na swoją modłę bo im coś tam ASO powiedziało; 1. Wielowahacz był od samego początku tylko w 1.6 dCi 4WD - 65 litrów bak 2. Od maja-czerwca 2015 1.6 DIG-T także z wielowahaczem - 65 litrów bak, na 3. Reszta silników belka skrętna (do końca roku modelowego 2015) - 55 litrów bak 4. Od roku modelowego 2016 wielowahacz w 1.2 DIG-T (tylko CVT), 1.6 dCi 130PS (wszystkie- manual, CVT i 4WD) 5. Z belką pozostają zatem 1.2 DIG-T manual i 1.6 DCi 110PS 6. Wielowahacz oznacza automatyczne przejście na bak 65 litrów - więcej miejsca - także na 100% masz 65 litrów Pozdro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 29 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 Czyli moje przypuszczenia były słuszne,że wielowahacz od razu daje więcej miejsca na większy zbiornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi