Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

D22 za 4 naciśnięciem twardnieje pedał hamulca i świeci się kontrolka ręcznego

gente
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ostatnio podczas remontu mojej navarki wymieniłem 2 przewody hamulcowe, od kolektora siły hamowania z tyłu do trójnika tylnej osi i z trójnika do lewego tylnego koła. Płyn uzupełniony, wszystkie hamulce odpowietrzone 2 razy, bo za pierwszym nie było dobrego efektu. A teraz mam taki problem, nie wiem czy tak było czy nie ale na odpalonym silniku na postoju wcisnę 4/5 razy hamulec to staje się twardy i zapala się lampka od ręcznego, a wciskając nogę dalej pedał powoli idzie do podłogi i kontrolka gaśnie, na pustej drodze robilem hamowanie awaryjne z 50km/h ABS się zalaczy i stanął jak zawsze - po podobnym dystansie tylko ciekawi mnie to twardnienie po 4 szybkim zapompowaniu pedalem hamulca. Niby widziałem gdzieś na forach że diesle tak maja ale na pewno?

Jeśli schodzi całkiem do podłogi to tak jak Snake napisał przeoczyłeś odpowietrznik na korektorze. Oprócz tego kilkanaście wciśnięć hamulca na postoju zużywa zapas podciśnienia do wspomagania, dlatego pedał twardnieje i zapala kontrolke.

Edytowane przez fikolek2

Racja, nie dopisałem, w korektorze urwał mi się odpowietrznik ;/, ale wydaje mi się że odpowietrzyć się razem z hulcami tylnymi, bo przewodów zasilających korektor nie ruszalem tylko od niego do bębnów wymieniłem. W sumie to odkrexalem stary, zaczął lecieć płyn,czekałem aż zacznie lecieć z drugiego końca i szybko do trojnika i z niego do koła podobnie

Edytowane przez gente

A jest jakiś sposób bez odpowietrznika czy tylko wymiana lub próba/kombinowanie żeby ten odpowietrznik urwany wykręcić i nowy dać?

to zależy w jakiej kondycji jest korektor

ale staraj się odkręcić, jak urwiesz to wykrętak i nowy zapodaj

możesz próbować odpowietrzać odkręcając nakrętkę od rurki,

odpowietrza się też w odpowiedniej kolejność