Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Patrol się grzeje nie wiem dlaczego

budmal
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem patrol 2.8 tdi 95kw z intercoolerem  strasznie szybko mi się grzeje wskazówka szybko zblize sie do czerwonego pola a jak puszcze gaz to szybko spada, dodam ze termostat wymieniony na nowy a ciśnienie zbadane na cylindrach najmniej 28 do 30 atm więc uszczelka dobra pod głowicą płyn nie ubywa i nie ma w nim oleju, liczę na jakieś podpowiedzi gdzie szukać problemu

stawiam na chłodnicę , mi się też grzał przy podjazdach lub szybkiej jeździe a jak było z górki czy też powoli jechałem temperatura spadała .Wymieniłem termostat , pompę , czyściłem chłodnicę dostępnymi preparatami i nic to nie dawało , dopiero jak dałem do szpecą chłodnicę  którą rozebrał na części przeczyścił kanały i na nowo zlutował pomogło i teraz jest spokój . Okazało się że większa połowa kanałów była nie drożna i przez to pompa nie mogła przetoczyć tyle płynu ile powinna i dlatego przy dodaniu gazu zaczynał się zagrzewać silnik .

Cała operacja kosztowała 400 zł z tym że ja mam K160 i nowych chłodnic już nie ma w sprzedaży a używki są w kiepskim stanie z racji wieku . W twoim przypadku możesz się pokusić o kupno używki lub nowej . Jak coś to mam urzywkę do 2.8 została mi bo miałem w planie przeszczepić ją do swojego patrola . 

• Upvote 1

Jest szans ze jest to czujnik temp? bo w między czasie było coś tam spawane może nie odłączyli aku bo brzed spawaniem wszystko ok było

Też stawiam na chłodnicę. To słaby punkt starszych samochodów, zwłaszcza terenowych. Niestety nie tani w wymianie lub regeneracji. Chłodnicę zawsze warto sprawdzić.

wisco sprawne

we wtorek jakis termometr zorganizuje

i sprawdzw temp płynu w zbiorniczku

zagotuj wodę i wsadź czujnik jeśli ładnie się podniesie a później opadnie gładko to znaczy że gra 

W Patku kolegi pomogło po wymianie chłodnicy. Stary aluminiowy parch był zarośnięty. Nowa miedziana daje radę. Nawet zrobiliśmy coś takiego http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/49313-co-dzisiaj-zrobiłeś-w-swoim-auciedla-swojego-auta/page-97

Spokój do teraz ;)

Ja miałem takie objawy przy zapowietrzonym układzie chłodzenia

A jak go odpowietrzyłeś

te odpowietrzniki to seryjne chyba są ? 

w Y60 na pewno tak, ale w  Y61 już chyba nie