Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12]ubytek płynu chłodniczego = jak wymienić płyn + odpowietrzyć układ?

domelboss

Rekomendowane odpowiedzi

dzisiaj stwierdziłem ze mam problem z chłodzeniem silnika prawie ubyła mi cala zawartość chłodnicy wyciek mam gdzieś kolo skrzyni biegów bo tam kapie mam pytanie jak usunę usterke bo zalałem układ normalna woda żeby stwierdzić usterkę wycieku jak ktoś możne mi powiedzieć jak zrobić wymianę płynu chłodniczego na borygo na przykład bo myślę ze po usunięciu usterki będę musiał wymienić w układzie cały płyn i tak to chciałem w przyszłości zrobić proszę o szczegółowy opis bo jestem laikiem w tych sprawach to znaczy gdzie się spuszcza płyn jak odpowietrzyć układ itp. dziękuje za odpowiedzi model primiera p12 1.9 dci 120 KM

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/86026-wymiana-plynu-chlodzacego/

W zależności od silnika:
QG / QR - spust poprzez dolny wąż z chłodnicy (oczywiście korek od chłodnicy zdjęty - powietrze musi wejść) i korek spustowy w bloku silnika - ok 7 l.

U Ciebie
YD -  jak powyżej plus korek do wpuszczania powietrza podczas zlewania płynu - ok 9 l.

gdzie  należy wziąć  pod uwagę, że 6 /9  litrów ,to całkowita pojemność układu, jednak nigdy nie uda się tego w pełni spuścić, tak jak  np.z  olejami . Zawsze gdzieś coś zostanie.

Jak juz będziesz miał zdjęty wąż i zejdzie co ma zejść to zakręć korek i odpal silnik na chwile zawsze coś tam więcej wypcha.

wszystko ok był pęknięty termostat ze starości płyn zmieniony zamykam temat dzieki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...