kubaa_specv Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Witam, od pewnego czasu mam problem z silnikiem. Mianowicie dochodzą z niego dziwne stuki, które nie są bardzo głośne (nie tak jak panewki). Na wolnych cisza, przy przyśpieszaniu pojawiają się przy wyższych obrotach (bardzo cicho), natomiast najbardziej je słychać przy jeździe (albo utrzymywaniu na luzie) na stałych obrotach : ~2500-3500obr/min. Dziś padł mi alternator (zgrzał się, wydaje dziwne dźwięki i aż się dymiło z niego) i czy może mieć coś wspólnego z tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camello Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Musiał byś przetestować, zdjąć pasek odpalić ruszyć go na obroty i jak będzie cisza to będziesz miał odpowiedź czy to była wina alternatora, tylko nie za długo bo aku rozladujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cytrus Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Jak u Ciebie ze stanem oleju? Może popychacze dają się we znaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karibox1 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Witam, od pewnego czasu mam problem z silnikiem. Mianowicie dochodzą z niego dziwne stuki, które nie są bardzo głośne (nie tak jak panewki). Na wolnych cisza, przy przyśpieszaniu pojawiają się przy wyższych obrotach (bardzo cicho), natomiast najbardziej je słychać przy jeździe (albo utrzymywaniu na luzie) na stałych obrotach : ~2500-3500obr/min. Dziś padł mi alternator (zgrzał się, wydaje dziwne dźwięki i aż się dymiło z niego) i czy może mieć coś wspólnego z tym? Łożyska alternatora. Do regeneracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaa_specv Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Cytrus, stan oleju jest okej.Tez myślałem że popychacze, ale najpierw wezmę się za alternator. Dziś postaram sie wymienić łożyska i zobaczę jak to będzie wyglądać.A co do popychaczy, co myślicie o takim czymś (nie na stałe, tylko do czasu ogarnięcia tematu mechanicznie) - http://allegro.pl/liqui-moly-8345-wycisza-popychacze-hydrauliczne-i6106371881.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karibox1 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 nie wiem jak chcesz zrobić alternator? robiłeś to kiedyś? Tam jest więcej części do wymiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaa_specv Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Nie jestem taki zielony i takie rzeczy robie samemu Zrobiony jest. Jednak dalek stuka, czyli alternator nie był winowajcą. Teraz główny podejrzany to popychacze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karibox1 Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 (edytowane) daj jakieś fotki he? Takiego manuala jeszcze nie było, jakie łożysko dałeś daj numer Edytowane 26 Kwietnia 2016 przez karibox1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaa_specv Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Nie robiłem zdjęć bo robiłem na szybko :/ mogłem pomyśleć i zapisać łozyska. Ale za parę dni wpadnie nowy alternator (w tym pada układ prostowniczy) i mogę zrobić poradnik jak rozebrać, wymienić lozyska itp Ale co z tym stukaniem może byc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carbomer Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 To wina radia.., za cicho gra ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karibox1 Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 jasne............ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaa_specv Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Nie no na poważnie Dodam że mam instalacje gazową, ale to raczej nie ma wpływu, wątpię żeby wtryski wydawały taki dźwięk... Na wolnych je słychać fakt. Kupię ten środek motula do popychaczy i ciekawe czy ucichnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thunder Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Jakbyś nagrał byłoby łatwiej. Nie powiem że wtedy ktoś od razu zgadnie, ale przynajmniej będzie coś do porównania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaa_specv Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Postaram sie nagrać, lecz mój telefon ma "bajeczny" mikrofon.. Ale coś ogarnę i bedzie widać.Odkryłem ze na zimnym nie występuje w ogole, dopiero jak nabierze temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi