Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Koniec gwarancji czas na przegląd prośba o radę.

dinokajman
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Posiadam Note E11 z 2011 r (kupiony w 2012) No cóż gwarancja się skończyła w czerwcu 2015 r. Do tej pory wiadomo przeglądy w ASO. Teraz stoję przed dylematem czy kontynuować taki przegląd w autoryzowanym serwisie czy robić to gdzieś indziej. Cena czwartego przeglądu to ok 890 zł (ze zniżką karta lojalnościowa you+nissan) z tego co wiem to

-Olej

- filtr

- wymiana płynu hamulcowego 

pewnie coś jeszcze.

Za ASO przemawia to że auto jeszcze dość młode zaledwie 23000 km i mi go tam dobrze sprawdzą jak coś będzie nie tak to chyba szybciej wykryją niż jakiś inny warsztat (doświadczenie z marką)no i auto serwisowane (w książce wpis to chyba lepiej się sprzedaje)

Ja mieszkam w Gorzowie Wlkp. i u mnie nie ma serwisu Nissana więc muszę jechać do Szczecina lub Zielonej Góry. Czy Wy koledzy zaraz po skończonej gwarancji dalej korzystacie/liście z ASO? Jakie są Wasze doświadczenia. Nie wiem czy jest u mnie jakiś dobry warsztat żeby to zrobić bo mam złe doświadczenia z Peugeotem. Proszę o radę.

Mam nissana jukea od roku i serwisuję w aso a przekonałem się po toyocie carinie e - serwisowana u 'pana kazia' psuła się jak wróciłem do aso to pierwszy przegląd był drogi bo musieli sporo rzeczy poprawić. Samochód jeździ do dziś i jest ok a ma 20 (równo) lat.

Ceny wcale nie są dużo wyższe jak spojrzeć ile i co oni robią a przynajmniej trzymają terminów wymiany czego Kazio nie robił. Jak kazałem mu wymienić tylko olej to już na hamulce ani nawet żarówki nie spojrzał. Pomijam jakość pracy i obsługi. Toyota ma też zamienniki i daje normalną gwarancję, nie wiem jak nissan.

• Upvote 1

Pytanie na początek dlaczego ten przegląd taki drogi.Ja w lutym wykonałem 4 przegląd w ASO przy przebiegu 50000 km,koszt przeglądu z wymianą płynu hamulcowego to dokładnie 417.25+ mój olej Shell Helix 5w40 za 79,83.Panowie w ASO sprawdzili dokładnie cały samochód i znalezli do wymiany gumki drązka stabilizacji i silentbloki wachaczy.Wymienie to we własnym zakresie bo jednak w ASO trochę drogo policzyli za wymianę,mimo że dali rabat 30% w ramach you+nissan.Przy okazji przeglądu wymienili poduszkę kierowcy-to w ramach akcji serwisowej.Filtra kabiny nie wymieniałem bo robię to sam-wychodzi taniej.Na koniec dlaczego robiłem 4 przegląd w ASO

-cena przeglądu wydała mi się atracyjna

-pytałem się w dobrym warsztacie ile wezmą za przegląd taki jak w ASO,pan stwierdził ze i owszem wykonają taki przegląd ale radzą żeby na pierwszy przegląd po gwarancji pojechać jednak do ASO,bo jak coś znajdą to może w dobrej woli udzielą dobrego rabatu na naprawę.

• Upvote 1

Jak tak Was chłopcy czytam to Wam zazdroszczę, ja kupiłem auto od Przyguckich w Łodzi i tam serwisowałem. Płaciłem w czasie gwarancji za przeglądy krocie i standardzie była zmiana oleju i kontrola zamarzania płynu chłodniczego. Może coś jeszcze, ale równa bzdura. Na pewno Panowie nie oglądali samochodu w poszukiwaniu gumek drążków i innych do wymiany. Na szczęście dla klientów przeszli już całkowicie na Dacie i Renault. W kwestii oryginalnego pytania: opłacalność serwisowania w aso bardzo zależy od serwisu.

Edytowane przez omn
  • Upvote 1

Jeśli dotychczas nie miałeś problemów z serwisem ASO to po prostu korzystaj dalej. Jak miałem forda to od ASO odeszłem dopiero jak mi dwa razy tej samej usterki nie potrafili zdiagnozować i jeszcze chcieli za to skasować. 

• Upvote 1

Zastanawia mnie czy jest tu ktoś kto odpuścił pierwszy przegląd gwarancyjny w ASO, bo znam takich co zrezygnowali już z drugiego.

miałem ten sam dylemat, kiedy mój Note skończył 3 lata. Rozstałem się z aso (mam daleko - ok 90 km) i zmieniłem serwisanta na pobliską stację Bosch Service. Przykładowe różnice - robocizna aso ok 350 zł, robocizna w Bosch - 80-100 zł, cena filtra klimatyzacji ok 75 zł, Bosch - ok 42 zł, filtr oleju - aso 45, Bosch - 27 itd itd. Ponadto przepłacasz niemal drugie tyle za olej silnikowy (sieciówki mają podpisane często umowy z producentem oleju i np wymieniają olej danej marki nie licząc przy tym robocizny - w moim przypadku przeszedłem na Shell Helix Ultra 5W40). Komplet wycieraczek ( w aso przy każdej okazji sugerują wymianę) ok 130-150 zł, podczas gdy w necie można nabyć identyczne za połowę tej kwoty i wymienić samemu. Robocizna przy wymianie filtra powietrza (banalnie prosta, kilka minut własnej pracy)  w aso wynosi ok 30-40 zł. Obsługa klimatyzacji (sieciówki często mają różne promocje) 100-150 zł, aso - minimum 300. Razem redukuje to koszty co najmniej o połowę bez obniżenia jakości części i samej obsługi. Decyzja i pieniądze należą do ciebie i nie namawiam cię absolutnie do rezygnacji z usług warsztatu autoryzowanego, ale jeśli auto jest sprawne, nic nie wymaga zgłoszenia w ramach kończącej się niedługo gwarancji i czeka go jedynie normalna, okresowa i dość banalna obsługa, nie widzę sensu ekonomicznego dalszego serwisowania w aso. Auto sprzedałem po 6 latach eksploatacji, zaliczyło w tym jeszcze czasie 3 kolejne serwisy poza siecią dilerską i nic niepokojącego w nim się nie działo (jedynie wymiana jednej tulei wahacza i jednego sworznia - musiałem wjechać w jakąś głęboką dziurę, całość z robocizną 120 zł - w aso nie chcieli nawet rozmawiać o wymianie samej tulei, proponowali wymianę całego wahacza za 3x tyle) 

• Upvote 1

Podobnie jak Ty również posiadam Nota z 2011 roku i w czasie gwarancji 3 przeglądy zrobiłem w ASO Nissana.

Na ostatni 3 przegląd, Pan z serwisu powiedział, żebym przyjechał wcześniej, tzn. przed końcem gwarancji, to sprawdzą auto dokładniej. Faktycznie znaleźli coś tam w przednim zawieszeniu, wymienili, ustawili zbieżność - wszystko w ramach gwarancji. 

Na 4 przegląd pojechałem do Opla, który również prowadzi usługi Bosch Service (na marginesie na koniec Pan który wpisywał przegląd w książkę prawie przybił pieczątkę Opla).

Koszty - u mnie w zasadzie różnica pomiędzy ASO, a Bosch Service to jakieś 30 zł. 

W tym roku pojadę do ASO Nissana dlatego, że mają program 4+ i przegląd ekonomiczny kosztuje 399 zł http://www.nissan.japanmotors.pl/p/serwis/oferty-specjalne/przeglad-ekonomiczny.  

Do tej pory na przeglądy zawsze jeździłem ze swoim olejem (helix 5w40), a filtr powietrza i kabinowy wymieniałem przed przeglądem. W tej chwili korzystając z programu 4+ muszę dokupić jedynie filtr kabinowy + dochodzi do tego koszt przeglądu 399 zł - generalnie to chyba dobra oferta.

Wracając do Twojego pytania - skoro przegląd w Twoich stronach taki drogi, to proponuję zaplanować wcześniej wycieczkę w strony serwisu z usługą przeglądów ekonomicznych i przy okazji zrobić przegląd, a za zaoszczędzone pieniądze może coś pozwiedzać - połączyć przyjemne z pożytecznym.

Pozdrawiam

• Upvote 1

Tym bardziej ,źe nikt nie musi kupować oleju i filtrów w ASO. Ja nawet tuleje wahacza i sanek przywiozłem swoje.

Rabaty i inne bonusy jakie ja dostaję po 17 latach "wierności" -bezcenne.

• Upvote 1

Jeżeli czujesz motoryzację, sam możesz decydować co chcesz robić. Ja serwisuję w ASO. Podstawą jest oczywiście wymiana oleju (olej przywożę swój). O reszcie czynności decyduję sam. Zwłaszcza, że zawsze łączę to z badaniem technicznym (także w ASO). Tak więc taki podstawowy przegląd mam w badaniu technicznym ;). Przy fachowym doradztwie ze strorny mojego ASO, bardzo sobie chwalę taki sposób obsługi - na który mam duży wpływ. Nissan zawsze ma na wiosnę promocyjny przegląd w cenie chyba 50 PLN. Taki przegląd + badanie techniczne + olej + doradztwo ASO da Ci informację co w danej chwili powinieneś zrobić. Rabat z programy You+Nissan dopełni działa ;)

• Upvote 1