dinokajman Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Witajcie. Posiadam Note E11 z 2011 r (kupiony w 2012) No cóż gwarancja się skończyła w czerwcu 2015 r. Do tej pory wiadomo przeglądy w ASO. Teraz stoję przed dylematem czy kontynuować taki przegląd w autoryzowanym serwisie czy robić to gdzieś indziej. Cena czwartego przeglądu to ok 890 zł (ze zniżką karta lojalnościowa you+nissan) z tego co wiem to -Olej - filtr - wymiana płynu hamulcowego pewnie coś jeszcze. Za ASO przemawia to że auto jeszcze dość młode zaledwie 23000 km i mi go tam dobrze sprawdzą jak coś będzie nie tak to chyba szybciej wykryją niż jakiś inny warsztat (doświadczenie z marką)no i auto serwisowane (w książce wpis to chyba lepiej się sprzedaje) Ja mieszkam w Gorzowie Wlkp. i u mnie nie ma serwisu Nissana więc muszę jechać do Szczecina lub Zielonej Góry. Czy Wy koledzy zaraz po skończonej gwarancji dalej korzystacie/liście z ASO? Jakie są Wasze doświadczenia. Nie wiem czy jest u mnie jakiś dobry warsztat żeby to zrobić bo mam złe doświadczenia z Peugeotem. Proszę o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArtekR Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Mam nissana jukea od roku i serwisuję w aso a przekonałem się po toyocie carinie e - serwisowana u 'pana kazia' psuła się jak wróciłem do aso to pierwszy przegląd był drogi bo musieli sporo rzeczy poprawić. Samochód jeździ do dziś i jest ok a ma 20 (równo) lat. Ceny wcale nie są dużo wyższe jak spojrzeć ile i co oni robią a przynajmniej trzymają terminów wymiany czego Kazio nie robił. Jak kazałem mu wymienić tylko olej to już na hamulce ani nawet żarówki nie spojrzał. Pomijam jakość pracy i obsługi. Toyota ma też zamienniki i daje normalną gwarancję, nie wiem jak nissan. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piranha4 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Pytanie na początek dlaczego ten przegląd taki drogi.Ja w lutym wykonałem 4 przegląd w ASO przy przebiegu 50000 km,koszt przeglądu z wymianą płynu hamulcowego to dokładnie 417.25+ mój olej Shell Helix 5w40 za 79,83.Panowie w ASO sprawdzili dokładnie cały samochód i znalezli do wymiany gumki drązka stabilizacji i silentbloki wachaczy.Wymienie to we własnym zakresie bo jednak w ASO trochę drogo policzyli za wymianę,mimo że dali rabat 30% w ramach you+nissan.Przy okazji przeglądu wymienili poduszkę kierowcy-to w ramach akcji serwisowej.Filtra kabiny nie wymieniałem bo robię to sam-wychodzi taniej.Na koniec dlaczego robiłem 4 przegląd w ASO -cena przeglądu wydała mi się atracyjna -pytałem się w dobrym warsztacie ile wezmą za przegląd taki jak w ASO,pan stwierdził ze i owszem wykonają taki przegląd ale radzą żeby na pierwszy przegląd po gwarancji pojechać jednak do ASO,bo jak coś znajdą to może w dobrej woli udzielą dobrego rabatu na naprawę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omn Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 (edytowane) Jak tak Was chłopcy czytam to Wam zazdroszczę, ja kupiłem auto od Przyguckich w Łodzi i tam serwisowałem. Płaciłem w czasie gwarancji za przeglądy krocie i standardzie była zmiana oleju i kontrola zamarzania płynu chłodniczego. Może coś jeszcze, ale równa bzdura. Na pewno Panowie nie oglądali samochodu w poszukiwaniu gumek drążków i innych do wymiany. Na szczęście dla klientów przeszli już całkowicie na Dacie i Renault. W kwestii oryginalnego pytania: opłacalność serwisowania w aso bardzo zależy od serwisu. Edytowane 26 Kwietnia 2016 przez omn 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazget Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Jeśli dotychczas nie miałeś problemów z serwisem ASO to po prostu korzystaj dalej. Jak miałem forda to od ASO odeszłem dopiero jak mi dwa razy tej samej usterki nie potrafili zdiagnozować i jeszcze chcieli za to skasować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
porter59 Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Zastanawia mnie czy jest tu ktoś kto odpuścił pierwszy przegląd gwarancyjny w ASO, bo znam takich co zrezygnowali już z drugiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 miałem ten sam dylemat, kiedy mój Note skończył 3 lata. Rozstałem się z aso (mam daleko - ok 90 km) i zmieniłem serwisanta na pobliską stację Bosch Service. Przykładowe różnice - robocizna aso ok 350 zł, robocizna w Bosch - 80-100 zł, cena filtra klimatyzacji ok 75 zł, Bosch - ok 42 zł, filtr oleju - aso 45, Bosch - 27 itd itd. Ponadto przepłacasz niemal drugie tyle za olej silnikowy (sieciówki mają podpisane często umowy z producentem oleju i np wymieniają olej danej marki nie licząc przy tym robocizny - w moim przypadku przeszedłem na Shell Helix Ultra 5W40). Komplet wycieraczek ( w aso przy każdej okazji sugerują wymianę) ok 130-150 zł, podczas gdy w necie można nabyć identyczne za połowę tej kwoty i wymienić samemu. Robocizna przy wymianie filtra powietrza (banalnie prosta, kilka minut własnej pracy) w aso wynosi ok 30-40 zł. Obsługa klimatyzacji (sieciówki często mają różne promocje) 100-150 zł, aso - minimum 300. Razem redukuje to koszty co najmniej o połowę bez obniżenia jakości części i samej obsługi. Decyzja i pieniądze należą do ciebie i nie namawiam cię absolutnie do rezygnacji z usług warsztatu autoryzowanego, ale jeśli auto jest sprawne, nic nie wymaga zgłoszenia w ramach kończącej się niedługo gwarancji i czeka go jedynie normalna, okresowa i dość banalna obsługa, nie widzę sensu ekonomicznego dalszego serwisowania w aso. Auto sprzedałem po 6 latach eksploatacji, zaliczyło w tym jeszcze czasie 3 kolejne serwisy poza siecią dilerską i nic niepokojącego w nim się nie działo (jedynie wymiana jednej tulei wahacza i jednego sworznia - musiałem wjechać w jakąś głęboką dziurę, całość z robocizną 120 zł - w aso nie chcieli nawet rozmawiać o wymianie samej tulei, proponowali wymianę całego wahacza za 3x tyle) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
771025 Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Podobnie jak Ty również posiadam Nota z 2011 roku i w czasie gwarancji 3 przeglądy zrobiłem w ASO Nissana. Na ostatni 3 przegląd, Pan z serwisu powiedział, żebym przyjechał wcześniej, tzn. przed końcem gwarancji, to sprawdzą auto dokładniej. Faktycznie znaleźli coś tam w przednim zawieszeniu, wymienili, ustawili zbieżność - wszystko w ramach gwarancji. Na 4 przegląd pojechałem do Opla, który również prowadzi usługi Bosch Service (na marginesie na koniec Pan który wpisywał przegląd w książkę prawie przybił pieczątkę Opla). Koszty - u mnie w zasadzie różnica pomiędzy ASO, a Bosch Service to jakieś 30 zł. W tym roku pojadę do ASO Nissana dlatego, że mają program 4+ i przegląd ekonomiczny kosztuje 399 zł http://www.nissan.japanmotors.pl/p/serwis/oferty-specjalne/przeglad-ekonomiczny. Do tej pory na przeglądy zawsze jeździłem ze swoim olejem (helix 5w40), a filtr powietrza i kabinowy wymieniałem przed przeglądem. W tej chwili korzystając z programu 4+ muszę dokupić jedynie filtr kabinowy + dochodzi do tego koszt przeglądu 399 zł - generalnie to chyba dobra oferta. Wracając do Twojego pytania - skoro przegląd w Twoich stronach taki drogi, to proponuję zaplanować wcześniej wycieczkę w strony serwisu z usługą przeglądów ekonomicznych i przy okazji zrobić przegląd, a za zaoszczędzone pieniądze może coś pozwiedzać - połączyć przyjemne z pożytecznym. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Tym bardziej ,źe nikt nie musi kupować oleju i filtrów w ASO. Ja nawet tuleje wahacza i sanek przywiozłem swoje. Rabaty i inne bonusy jakie ja dostaję po 17 latach "wierności" -bezcenne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Jeżeli czujesz motoryzację, sam możesz decydować co chcesz robić. Ja serwisuję w ASO. Podstawą jest oczywiście wymiana oleju (olej przywożę swój). O reszcie czynności decyduję sam. Zwłaszcza, że zawsze łączę to z badaniem technicznym (także w ASO). Tak więc taki podstawowy przegląd mam w badaniu technicznym . Przy fachowym doradztwie ze strorny mojego ASO, bardzo sobie chwalę taki sposób obsługi - na który mam duży wpływ. Nissan zawsze ma na wiosnę promocyjny przegląd w cenie chyba 50 PLN. Taki przegląd + badanie techniczne + olej + doradztwo ASO da Ci informację co w danej chwili powinieneś zrobić. Rabat z programy You+Nissan dopełni działa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi