Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Wysokie obroty przy dodawaniu gazu a auto nie jedzie

baracuda39

Rekomendowane odpowiedzi

Hey, jestem tu zupełnie nowy i pisze niejako w imieniu Taty, który z komputerem nie jest zbytnio zaprzyjaźniony :) Jest on posiadaczem Nissana Almery 2004r, 1,4 benzyna. Ma dziwne objawy, postaram się opisać najbardziej obrazowo jak się da :)

Ruszamy autkiem normalnie z pierwszego biegu wszystko jest ok ale jadąc np na 3 biegu chce nagle przyspieszyć (już bez sprzęgła) dodając gazu silnik natychmiast wchodzi na bardzo wysokie obroty a przyspieszenia nie ma, trzeba zdjąć nogę z gazu i bardzo delikatnie go dodawać. Wtedy autko spokojnie przyspiesza i na każdym kolejnym biegu jest podobnie. Problematyczne jest to o tyle że trzeba się dwa razy zastanowić czy na trasie da się rade wyprzedzić i czy jest odpowiednia ilość miejsca na rozpędzenie się :) Jemu to za bardzo nie przeszkadza bo ma delikatną nogę ale ja wiem że coś się dzieje i to tylko pewnie kwestia czasu jak autko stanie gdzieś w środku Polski i będzie problem :)

Proszę pomóżcie bo tą Almerą nie jeżdżę a wiem że tutaj pewnie podobne tematy były rozgryzane tylko nie wiem pod jakim hasłem tego szukać :(

Dzięki z góry za pomoc :)

Tarcza sprzęgłowa do wymiany.

Albo cienka, albo mokra od oleju.

Nie ma innej opcji jeśli chodzi o tą tarczę sprzęgłową ?? Pozostaje tylko wymiana ?? Ewentualnie pytanie czy można to jakoś sprawdzić/potwierdzić ?? SZczerze tak myślałem że to coś ze sprzęgłem ale zawsze gdzieś nadzieja była że to może jakiś mniejszy problem :)

Nie ma innej możliwości. Tylko wymiana tarczy.

Przy zaolejonej tarczy trzeba jeszcze ustalić źródło wycieku oleju i je zabezpieczyć.

Trzeba rozebrać i ustalić przyczynę. Są tylko dwie ww opcje.

Dzięki wielkie za pomoc :) Teraz tylko trzeba znaleźć jakiegoś dobrego fachowca który pomoże załatwić temat :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...