kiego Opublikowano 21 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 Witajcie Kupilem niedawno notka z 2010r,auto ma 48000km przebiegu(przebieg jest pewny) i tutaj pojawia się moje pytanie,a mianowicie czy zmieniać profilaktycznie rozrząd,czy zrobić jeszcze 20-30kkm i dopiero wtedy.Jak na razie dodałem tylko militec do oleju(zaraz po serwisie) i zmieniłem olej w skrzyni(również z dodatkiem militecu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 21 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 Moim zdaniem, jeśli przebieg masz na 100% pewny to nie ma sensu zmieniać. Tak zrobiłem w poprzednim moim aucie, przy zakupie dostałem rozpiskę z zapewnieniem 100% pewności z datą i stanem licznika przy zmianie rozrządu oraz, co bardzo istotne, zapewnienie że licznik nie był cofany. Przejeździłem 30kkm bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fazzi Opublikowano 21 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 A moim zdaniem powinieneś jak najbardziej wymienić rozrząd z bardzo ważnej przyczyny - każdy producent przewiduje wymianę rozrządu po określonym przebiegu km lub danym okresie czasu (zazwyczaj po 5 latach). Skoro przebiegu jeszcze nie osiągnąłeś ale minęło już 6 lat to właśnie z tego względu powinieneś to zrobić. Guma ulega z biegiem czasu procesowi starzenia się przez co zmniejsza się wytrzymałość paska rozrządu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 21 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 moim zdaniem wymienić - pasek jest wytrzymały, ale nie wiadomo w jakiej kondycji są rolki i napinacz. Ten silnik jest kolizyjny i w razie awarii rozrządu może skończyć się kosztownym remontem. Mam podobny dylemat w polo żony - pierwszy raz rozrząd robiony był przy raptem 70 tys ale po 7 latach eksploatacji, minęło kolejne 6 lat i choć przejechała nieco ponad 50 tys (zgodnie z książką wymiana co 90) też zbieram się powoli,żeby to załatwić. Myślę też przy okazji o profilaktycznej wymianie pompy chłodziwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiego Opublikowano 21 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 Też mi się wydaje że go wymienie,powoli trzeba się bedzie za to zabrac,tym bardziej ze mam w aso bardzo dobrą cenę za cały komplet.Co najlepsze w aso dali mi rok gwarancji na auto i stwierdzili żeby jeszcze się z tym nie spieszyć i pomyśleć o wymianie przy nastepnym serwisie(kwiecien 2018) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fazzi Opublikowano 22 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2016 Myślę też przy okazji o profilaktycznej wymianie pompy chłodziwa Profilaktycznej? Ja pompę wymieniam zawsze przy wymianie rozrządu. To gwarancja spokoju i niezawodności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 22 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2016 znam takich, co oszczędzają wychodząc z naiwnego założenia, że skoro pompa działa to po co ją wymieniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 23 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 W tym silniku pompa wody razem z rozrzadem do wymiany bezapelacyjnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fazzi Opublikowano 23 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 W tym silniku pompa wody razem z rozrzadem do wymiany bezapelacyjnie! W tym jak i w każdym, wymiana rozrządu bez pompy to półśrodek i pozorna oszczędność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matador41 Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Też mi się wydaje że go wymienie,powoli trzeba się bedzie za to zabrac,tym bardziej ze mam w aso bardzo dobrą cenę za cały komplet.Co najlepsze w aso dali mi rok gwarancji na auto i stwierdzili żeby jeszcze się z tym nie spieszyć i pomyśleć o wymianie przy nastepnym serwisie(kwiecien 2018) w jaki sposób dali rok gwarancji? jak "na gębę" to nic niewarta i w razie czego się wyprą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 w jaki sposób dali rok gwarancji? jak "na gębę" to nic niewarta i w razie czego się wyprą W Nissanie to "STANDARD" "NISSAN Collection to specjalny program sprzedaży używanych samochodów w wieku do 7 lat i z przebiegiem do 150 000 km. Dzięki profesjonalnej selekcji, szczegółowej kontroli technicznej i perfekcyjnemu przygotowaniu do sprzedaży, samochody uzyskują Certyfikat Jakości Dekra. Samochody w Programie NISSAN Collection są objęte minimum 12-miesięczną gwarancją bez limitu kilometrów wraz z usługą assistance. Każdy z oferowanych w Programie NISSAN Collection samochodów jest gotowy do jazdy testowej. Po przejechaniu 3 000 km od dnia zakupu samochodu, pojazd jest poddawany bezpłatnej kontroli technicznej. NISSAN Collection to gwarancja komfortu, jakości, profesjonalizmu i bezpieczeństwa przy zakupie i dalszym użytkowaniu używanego samochodu" http://www.nissan.pl/PL/pl/tool/usedcar.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matador41 Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 W Nissanie to "STANDARD" "NISSAN Collection to specjalny program sprzedaży używanych samochodów w wieku do 7 lat i z przebiegiem do 150 000 km. Dzięki profesjonalnej selekcji, szczegółowej kontroli technicznej i perfekcyjnemu przygotowaniu do sprzedaży, samochody uzyskują Certyfikat Jakości Dekra. Samochody w Programie NISSAN Collection są objęte minimum 12-miesięczną gwarancją bez limitu kilometrów wraz z usługą assistance. Każdy z oferowanych w Programie NISSAN Collection samochodów jest gotowy do jazdy testowej. Po przejechaniu 3 000 km od dnia zakupu samochodu, pojazd jest poddawany bezpłatnej kontroli technicznej. NISSAN Collection to gwarancja komfortu, jakości, profesjonalizmu i bezpieczeństwa przy zakupie i dalszym użytkowaniu używanego samochodu" http://www.nissan.pl/PL/pl/tool/usedcar.html jeżeli kolega Kiego w ten sposób kupił autko to ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiego Opublikowano 29 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 (edytowane) To moje piąte auto od tego dilera(z czego trzy były nowe a jedno roczne)i nigdy nie miałem żadnego problemu z nimi ,nawet jeśli cos było załatwione na "gębę".Poza tym dostałem certyfikat o bezwypadkowosci,pelen wyciąg z serwisu oraz potwierdzenie autentycznosci przebiegu i gwarancję.To auto mialo jednego wlasciciela(kobiete ktora mieszka dwie ulice ode mnie) i pochodzi od tego samego dilera od ktorego ja je kupilem,wiec znają je tam.Szczerze mówiąc sam kupując qashqaia poprosilem ich o maila/telefon gdyby pojawiła się ciekawe uzywane auto do okreslonej kwoty bo planowałem zmiane mojego "woła roboczego"na coś nowszego,i w ten sposób notek znalazł się u mnie. A tak wyglada mój notes Edytowane 29 Maja 2016 przez kiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fazzi Opublikowano 29 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 To moje piąte auto od tego dilera(z czego trzy były nowe a jedno roczne)i nigdy nie miałem żadnego problemu z nimi ,nawet jeśli cos było załatwione na "gębę".Poza tym dostałem certyfikat o bezwypadkowosci,pelen wyciąg z serwisu oraz potwierdzenie autentycznosci przebiegu i gwarancję.To auto mialo jednego wlasciciela(kobiete ktora mieszka dwie ulice ode mnie) i pochodzi od tego samego dilera od ktorego ja je kupilem,wiec znają je tam.Szczerze mówiąc sam kupując qashqaia poprosilem ich o maila/telefon gdyby pojawiła się ciekawe uzywane auto do okreslonej kwoty bo planowałem zmiane mojego "woła roboczego"na coś nowszego,i w ten sposób notek znalazł się u mnie. W takich okolicznościach to można kupować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi