poiu Opublikowano 23 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 Witam, Mam do przewiezienia dość duży element i wymontowanie kanapy prawdopodobnie rozwiąże problem transportu. Czy wymontowanie kanapy to duży problem?. Jak się do tego najlepiej zabrać? Może są jakieś "knify" ? Mam e11 2008. Kanapa jeździ na prowadnicach, oparcia dzielone. pozdrawiam Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@reS Opublikowano 23 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 Tutaj jest problem...Bubel innym zdaniem Kanapa jest przykręcona śrubami od strony bagażnika i na środku z kabiny (4 śruby), tam gdzie ta rączka. Potem oparcia też śruby, jak są dzielone to w całości idą po odkręceniu tych 4 śrub. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poiu Opublikowano 24 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Czyli mam: 1. Przesunąć kanapę do przodu, zdjąć plastiki i odkręcić dwie śruby mocujące prowadnice kanapy do karoserii. 2. Przesunąć kanapę do tyłu. Te śruby mocujące są pewnie pod plastikami, więc muszę te plastiki jakoś zdjąć i odkręcić kolejne 4 śruby mocujące prowadnice kanapy do karoserii. I to jak rozumiem wystarczy? W sumie to niewiele. Rozumiem, że nie ma jakiegoś "sprytnego" pociągnięcia za prowadnicę itp. powodującego odłączenie kanapy od karoserii? pozdrowienia Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@reS Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Nie.....trzymają te 4 śruby jak są siedzenia dzielone. Jak nie to oparcia też są przykręcone osobno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poiu Opublikowano 29 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 Jestem świeżo po akcji montażu i demontażu kanapy: 1. Wszystkie 4 śruby są pod plastikami.- Plastiki z przodu kanapy, w kształcie L mają zaczepy na końcach. Najpierw podważyłem koniec górnej części do góry – puścił zaczep z tyłu plastika. A potem przekręciłem plastik do przodu i w dół, by zwolnił dolny zaczep. - Plastiki z tyłu wystarczy pociągnąć do tyłu. 2. Śruby są w rozmiarze 5/8cala, 16mm też jest OK. To raczej nietypowe rozmiary, lepiej wcześniej sprawdzić, czy się ma taki. 3. Kanapa jest dużo cięższa niż się wydaje. To konstrukcja samonośna – na mój gust ponad 50kg. Lepiej mieć kogoś do pomocy na moment wyciągania lub wkładania do auta, by czegoś nie porysować wystającymi elementami prowadnicy. W sumie cała akcja wyciągania, to jakieś 5 minut (mi zajęło dłużej, bo musiałem pożyczyć klucz). Zyskuje się kilkaset litrów przestrzeni bagażowej i płaską podłogę. Uwaga tylko na lekko wystające gwinty śrub i jakieś plastikowe zaczepy, które normalnie są osłonięte kanapą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.