Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] Wyciek spod uszczelki w silniku / zimna chłodnica.

Gość XTommy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z moją almerą n15, 2 tygodnie temu silnik zaczął mi się zagrzewać i woda tryskała z pod uszczelki silnika , odkręciłem korek ciśnienie zeszło , potem dolałem płynu i autko się nie grzało  aż do dziś, i problem się powtórzył i teraz ciągle ubywa płynu, zauważyłem że od dłuższego czasu chłodnica po jeździe jest zawsze zimna, i płyn jest od dawna zabarwiony na jasny brąz i ma mnóstwo nalotów tak jakby jakaś glina/plastelina [ zbiornik wyrównawczy był jej pełny],ubytek płynu jest widoczny po 15km ubywa mi może z 2-3 l płynu, nie chce za bardzo iść do mechanika, bo krucho z forsą , pytanie co robić , czy da radę naprawić takie coś w warunkach podwórkowych itp.?

Nie sądzę byś naprawił sam skoro zbagatelizowałeś 1 objaw i nie naprawiłeś auta! I dalej jeździsz!!!???
Jeśli masz na podwórku szlifierkę do głowic, to dasz rade hehehe. Do wymiany uszczelka pod głowicą, termostat, czujnik temperatury, olej i filtry wraz ze zdjęciem miski oil, do sprawdzenia panewki raczej. O ile ich już nie załatwiłeś+pierścienie tłoków. Cały układ chłodzenia do wymycia!
Pzd.
Powodzenia w usuwaniu skutków.

Nie sądzę byś naprawił sam skoro zbagatelizowałeś 1 objaw i nie naprawiłeś auta! I dalej jeździsz!!!???

Jeśli masz na podwórku szlifierkę do głowic, to dasz rade hehehe. Do wymiany uszczelka pod głowicą, termostat, czujnik temperatury, olej i filtry wraz ze zdjęciem miski oil, do sprawdzenia panewki raczej. O ile ich już nie załatwiłeś+pierścienie tłoków. Cały układ chłodzenia do wymycia!

Pzd.

Powodzenia w usuwaniu skutków.

Kolega ma rację. Po pierwszym sygnale prawdopodobnie wystarczyło wymienić uszczelkę. Z silnikami diesla nie ma żartów. Czeka Ciebie żmudna praca. Silnik musisz rozkręcić na części i wszystko zbadać pod warunkiem że się znasz. Dojdzie Ci sprawdzenie głowicy czy czasem nie jest pęknięta a wtedy trzeba szukać albo dobrej głowicy albo dobrego spawacza. Obyśmy się obaj mylili, czego Ci życzymy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...