djwawel Opublikowano 29 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Witam wszystkich ponownie. Podczas dalszego użytkowania auta nasuwa mi się pytanie czy spalanie 8l na 100km po mieście to normalne. Dodam że odcinki jakie pokonuję to 2-3km czyli silnik do końca się nie rozgrzeje. Czytałem fora i ludzie mają takie spalanie w zimę a w lato 6-7l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matador41 Opublikowano 29 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Witam wszystkich ponownie. Podczas dalszego użytkowania auta nasuwa mi się pytanie czy spalanie 8l na 100km po mieście to normalne. Dodam że odcinki jakie pokonuję to 2-3km czyli silnik do końca się nie rozgrzeje. Czytałem fora i ludzie mają takie spalanie w zimę a w lato 6-7l. a kiedy były wymieniane świece, tzn ile na obecnych jest km przejechane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polo32 Opublikowano 29 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 (edytowane) Sam sobie częściowo odpowiedziałeś. Drugie: kiedy ostatnio wymieniałeś świece i filtr powietrza ? Podłącz pod komputer (jak zachowuje się sonda). Edytowane 29 Czerwca 2016 przez polo32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djwawel Opublikowano 29 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Mam samochód kilka miesięcy. Filtr powietrza wymieniłem od razu po zakupie. Natomiast świec nie wymieniłem i nie wiem ile przejechały. Czyli jednak trochę za dużo pali. Pojadę do mechanika i wymienię świece. Zobaczymy czy będzie poprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matador41 Opublikowano 29 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Mam samochód kilka miesięcy. Filtr powietrza wymieniłem od razu po zakupie. Natomiast świec nie wymieniłem i nie wiem ile przejechały. Czyli jednak trochę za dużo pali. Pojadę do mechanika i wymienię świece. Zobaczymy czy będzie poprawa. jak będziesz wymieniał świece to najlepiej na japońskie, osobiście polecam denso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
listomek2015 Opublikowano 29 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Witaj.Nie wiem czy pomogę ja mam w automacie trasa ok50km komp pokazuje 5,2litr na krótkich odcinkach szkoła dom ok 5km w obie i to jest głównie bo po to były kupiony nie przekracza 6,5 według kompa oczywiście resytuje go co jakiś czas nadmienię że przy tankowaniu wychodzi deko więcej ok.0.5l ale to zależy bo ja tankuje do pierwszego strzału .Czy to są świece ? ja bym podłączył pod komputer i sprawdził wtrysk paliwa (mapy) czy jak to się zwie bo raczej tu jest pies pogrzebany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANDRZEJ104 Opublikowano 29 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Mam słabszy silnik ale spalanie podobne , te silniki nie są oszczędne !!!!! Szczególnie jak się ich lekko traktuje czyli muli 1500-2000 obr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djwawel Opublikowano 30 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 Myślę że te wtryski to ostateczność. Samochód ma przejechane 132 tys. km i wyryski w benzyniakach raczej nie padają ale mogę się mylić. Samochód oprócz zwiększonego spalania nie ma żadnych objawów. Świece i tak wymienię i może pomoże. Na trasie 40km komputer pokazywał 5,6l/100km. Ale trasa to wynik z kompa a miasto badane tankowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelz Opublikowano 30 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 Bez jaj. 8 litrow to normalny wynik do miasta dla takiego auta. Przypuszczam, ze jakby sie chcialo pojezdzic dynamiczniej to i wiecej wyjdzie. Mialem juz sporo aut i zadnym (poza obecna micra - ale to 1,5D) nie zszedlem ponizej 7-8 litrow. CC 700 palil mi 8. Peugeot 205 1.0 to bylo 8-9 litrow. Mialem X'a 2.2 Cdi i wciagal okolo 10-11l po miescie. Obecnie subaru to okolo 13. A z aut zblizonych do Twojego. Peugeot 306 1.4 okolo 10l gazu (jedyne moje zagazowane auto). Rover 114 (silnik 1.4) okolo 9l. Dwie Primery (p11.144 i p12) to wynik w poblizu 10l. Raz sie zawziolem i pojezdzilem jak emeryt przez jakies 10km. Staralem sie uzyskac jak najnizsze spalanie. Komp pokazal mi 8,6l. W P12. Ale na dluzsza mete tak nie da sie jezdzic. Przynajmniej mnie by szlak trafil. Nie kombinuj bo tylko narobisz sobie klopotow. Sprawdzanie spalania w miescie nie ma zadnego sensu. Roznice moga dochodzic do 50%. Wszystko zalezy od miasta i stylu jazdy. Zaczniesz babrac sie we wtryskach mapach na kompie i w koncu zrobisz sobie kuku. Nie wiesz ze nadgorliwosc gorsza od faszyzmu ? . Ja niestety bolesnie sie o tym przekonalem szukajac dziury w calym w X-trailu. PS. Oczywiscie wszystkie liczby jakie tu podalem to jazda w 100% miasto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djwawel Opublikowano 30 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 Moje pytanie o spalanie wzięło się tylko z tego że poczytałem opinie innych użytkowników np. na autocentrum i nikt nie podawał tak dużego spalania. Micry w swojej klasie to jedne z najoszczędniejszych samochodów dlatego ją kupiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelz Opublikowano 30 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 Wg autocentrum to powinienem sie dawno pociac. . WSZYSTKIE moje auta w porownaniu z danymi z tego portalu pala o 20-30% wiecej. wezmy nissana Micra 1.5D - max srednie AC to 5.5 u mnie jak wyjade czasami na ryby (czyli troche za miastem) 6,5 l. X-trail 136KM - wg AutoCentrum srednie w okolicach 7.5 Raz jechalem na trasie Tomaszow Maz - Suwalki jak emeryt (90-100km/h) i wyszlo mi ponad 8l/100 P12 1.8 u nich srednia 8,4 a tyle to mialem w trasie znowu jadac wolno (max 110km/h) P11.144 1.6 palila tyle samo. To tylko nissany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
listomek2015 Opublikowano 1 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2016 Myślę że te wtryski to ostateczność. Samochód ma przejechane 132 tys. km i wyryski w benzyniakach raczej nie padają ale mogę się mylić. Samochód oprócz zwiększonego spalania nie ma żadnych objawów. Świece i tak wymienię i może pomoże. Na trasie 40km komputer pokazywał 5,6l/100km. Ale trasa to wynik z kompa a miasto badane tankowaniem. I tu się mylisz padają nawet przy 80tys nawet w benzyniakach konkretnie często się zapychają od syfu ciągniętego paliwa z baku można wyczyścić wyjmujesz wtrysk i od góry jest takie sitko powinno być czyste ale ja ci napisałem żebyś sprawdził sobie mapy wtryskową bo często tu tkwi problem i myślę że nie powinieneś sugerować się wypowiedziami osób którzy nie mają konkretnie tego modelu .Napisz kolego który to rok bo to ma znaczeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djwawel Opublikowano 2 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2016 Rok produkcji 2004. To już nie wiem. Jedni piszą że to norma z tym spalaniem a inni że jest jakiś problem. A na autocentrum chodziło mi o spalanie jakie podaja użytkownicy a nie redakcja i jeszcze raz powtórzę ludzie podają max spalanie po mieście przy ostrej jeździe 7l a normalnie ponad 6l. Zamówiłem juz świece denso irydowe bo nie wiem kiedy były wymieniane. Jak dam do wymiany powiem żeby sprawdzili sondę lambda i wtryski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
listomek2015 Opublikowano 2 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2016 No cóż ja mam po lifcie teoretycznie nowszy silnik poprawiony itp.chodz nie wiem tak do końca mam 190tys na zegarze i takie mam spalanie gdyby palił mi 8litr to bym go nie trzymał 5minut mam suva jest ok 5 razy większy i pali 8lit benzyny .Wymień te świece i zobacz filtr powietrza obserwuj może ci spadnie te spalanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelz Opublikowano 4 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 Tak z ciekawosci, jaki suv pali Ci 8l benzyny ?. Bo przymierzalem sie do kilku i w koncu kupilem X-traila ktory srednio wciagal okolo 9 l. Ale to byl 2.2 dCi. Benzyna nie schodzi po miescie ponizej 12l. Kumpel ma grand Vitare V6 2.5l - 12l gazu w trasie. Mi subaru 2l po miescie wciaga okolo 12l. Forester 2l ktorego chcialem kupic podobnie. Jak ktos mi mowi o suv'e ktory pali 8l to wybaczs, ale ja sie z czyms takim nie spotkalem. A przerabialem juz wiele aut tego typu. Chcialbym sie kiedys przejechc z kims kto twierdzi ze "normalne" auto benzyna pali komus ponizej 8 l / 100km po miescie. Jest to mozliwe, ale juz kiedys jechalem z takim jednym. 100-200m przed kazdym skrzyzowaniem noga z gazu i dotaczanie sie. A ruszal tak, ze robil sie za nim korek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
listomek2015 Opublikowano 5 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 (edytowane) Kia sportage od 2014r benzyna 1.6 135koni raczej mam ciężką nogę lecz staram się nie łamać przepisów i do tej pory nie przekroczył mi 9litr .Ja w swoim życiu miałem sporo aut stare starsze i nowe i wiem że palą jedne mniej drugie więcej ale obecnie fabryki konkurują między sobą i nie tylko marka się liczy ale też ile dane auto pali Pozdrawiam. Edytowane 5 Lipca 2016 przez listomek2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelz Opublikowano 6 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2016 Kia sportage od 2014r benzyna 1.6 135koni raczej mam ciężką nogę lecz staram się nie łamać przepisów i do tej pory nie przekroczył mi 9litr .Ja w swoim życiu miałem sporo aut stare starsze i nowe i wiem że palą jedne mniej drugie więcej ale obecnie fabryki konkurują między sobą i nie tylko marka się liczy ale też ile dane auto pali Pozdrawiam. Zdjęcie0160.jpg Tak myslalem. Po napisaniu swojego postu wpadlem na to, ze moge sie mylic jesli chodzi o nowe auta. Nowe nazwijmy to SUV'y (jakos te nowe auta do mnie nie przemawiaja) z silnikami od kosiarek z turbina faktycznie tyle spala. Ale mysle ze one nie spalaja tez wiecej od zwyklej wolnossacej benzyny o poj 1,2 - 1,4. Dlatego dalej bede sie upieral , ze 8l /100 w micrze z silnikiem 1.2 to dobry wynik. PS. Ten Twoj to miasto czy srednio ? PS 2. Jesli benzyna pali 8l /100 to po cholere kupowac diesla . PS 3. Passat Alltrack 2l tdi mojego kumpla. Auto ma 1 rok kupione w salonie. Przy predkosci okolo 160 w trasie spalanie 10.5l /100 !!!. To tyle jesli chodzi o oszczednosci diesla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
listomek2015 Opublikowano 6 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2016 To jest średnio jadę do pracy 12km i miasto i powrót z pracy w sumie ok30km krótkiego odcinka Jeśli ktoś jezdzi dużo to może się opłacać dieslem chodz nie do końca naprawy serwis to duże koszta utrzymania (dpf dwumasy itp) wiem bo miałem diesla dopóki nie zaczął się psuć było pięknie pózniej to już koszmar w portfelu Jeśli chodzi o trasy mam kamerę zamontowaną w aucie i bardzo często zdarza mi się jechać prędkością 160km i jak pisałem wcześniej nie przekracza mi 9litr .Dlatego ja wybieram benzynę koszt serwisu aso 300zł gdzie za diesla bo też był nowy to było 1200zł oczywiście przy kolejnym przeglądzie rosło i to mocno .Kolego Pawelz musiałbyś się przejechać takim sportagą najszybciej w salonie silnik chodzi jak kosiarka ale wrażenia z jazdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelz Opublikowano 7 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 Nowy sportage robi na mnie niezle wrazenie. Z tych nowych SUV'ow jest jeszcze OK. Ale przerazaja mnie te nowe silniki. Jestem czlowiekiem starej daty i jakos silnik ponizej 2l do SUV'a jest dla mnie swietokractwem. Po prostu boje sie tych wyzylowanych silnikow. Najchetniej kupilbym 3l wolnossaca jednostke tyle tylko ze w autach sredniej klasy juz takich nie montuja. Nowy SUV seata. Bazowe 1.4 a wkladaja 1l. To chore ;. Dlatego zamienilem X-traila na subaru, bo w X-e nie bylo zadnej normalnej benzyny a diesla nie chcialem. A jedynie subaru dawalo normalna benzyne z napedem na 4 kola. Co prawda nie mam na razie SUV'a ale nastepny bedzie chyba forek z 2l wolnossaca benzyna. Sorry za OT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djwawel Opublikowano 19 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 Witam ponownie Jestem już po wymianie świec i chyba mogę stwierdzić, że wymiana pomogła obniżyć spalanie. Teraz średnie spalanie po mieście wychodzi około 6,5l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
listomek2015 Opublikowano 19 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 I teraz zostało cieszyć się z jazdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi