Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Note 1.4 2008r. Olej shell helix 5w30 ect.

Przemo_Olsztyn
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Serdecznie witam wszystkich.

Zleciłem wymianę oleju silnikowego mechanikowi. Poprosilem zeby kupił shel helix ultra 5w30. Ten jednak kupil shell helix 5w30 ect, czyli jak wiadomo olej niskopopiolowy. Powiedzcie proszę, czy w takim przypadku zlac olej i zalac nowy, czy mogę jeździć na tym, który zalał?

Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam.

oleje niskopopiołowe stosuje się przede wszystkim do diesli z DPFem z myślą o tym,żeby się nie zapychał lub zapychał rzadziej niż zwykle. Nalanie takiego oleju do silnika benzynowego ani mu nie pomoże ani nie zaszkodzi, bo nie ma tego wynalazku szatana

Fajnym i dobrym olejem do benzynówek w Note jest Castroll Magnatec 5W30. Dobry olej bez ekologicznych wynalazków ;)

Przychylam się do postu rangera. Do swojego notka zalałem w tym sezonie właśnie Castroll Magnatec 5W30 A3/B4 FULLY  SYNTHETIC dedykowany do silnika CR14DE jaki ma Note. Poprzednie dwa sezony na Elf Evolution 900 SRW 5W30.

• 1 miesiąc temu...

oleje niskopopiołowe stosuje się przede wszystkim do diesli z DPFem

Także do benzyn z Euro5, a takie są w Notach od 2010 roku z trójdrożnym katalizatorem, więc norma C3 niskopopiołowa jak najbardziej wskazana.

Fajnym i dobrym olejem do benzynówek w Note jest Castroll Magnatec 5W30. Dobry olej bez ekologicznych wynalazków ;)

Castrolle to bardzo słabe oleje w ogóle, produkt marketingowo-marketowy o zawyżonej cenie ( reklama kosztuje ). Oprócz tego żaden tak na prawdę nie jest w pełni syntetyczny co najwyżej HC

Castrolle to bardzo słabe oleje w ogóle, produkt marketingowo-marketowy o zawyżonej cenie ( reklama kosztuje ). Oprócz tego żaden tak na prawdę nie jest w pełni syntetyczny co najwyżej HC

Jakimś dziwnym trafem wszystko co reklamowane z góry traktuję jako towar gorszego sortu,nie tylko oleje.

Valvoline,firma niedoceniana w PL, a przez to mało podatna na podróbki,też ma w ofercie 5W30.

Także do benzyn z Euro5, a takie są w Notach od 2010 roku z trójdrożnym katalizatorem, więc norma C3 niskopopiołowa jak najbardziej wskazana.

Niczym nie uzasadniona opinia z gatunku legend miejskich. Nowa seria Magnatec czy Edge - cena do przyjęcia a same oleje bardo dobre. Niestety Castrol jako marka globalna jest bardzo często podrabiana. Z tego względu można się naciąć kupując oleje np. na Allegro. Wtedy opinia faktycznie może być zła i rozpowszechniana. Jeżdżę na Castrolu od dłuższego czasu. Silnik czyściutki, pracuje bardzo gładko - zauważalnie lepiej niż na produktach Shell, na których też długo jeździłem a zatem mam porównanie. Zużycie oleju nie występuje. Silnik zbliża się do 100 tys. przebiegu.

Większość olejów 5W30 czy 5W40 to oleje HC. Żeby trafić na produkt w pełni syntetyczny trzeba szukać w firmach niszowych wyspecjalizowanych w takich środkach smarnych. Zatem i ten argument nie trafiony.

Ja zdania nie zmienię i mam do niego prawo. Opinia powstało po zajrzeniu do środka silnika z przebiegiem ponad 300tyś jeżdżonym tylko na zalewanym przez serwis Castrolu i porównaniu do mojego z przebiegiem 450 tyś. po zalewaniu tylko Valvolina. Uwierz różnica była spora. Oczywiście nie pisze tu o Notach tylko o większych 2,5 litrowych uturbionych dieslach. Przy tak małym silniku o tak małych przebiegach i w sumie prostym, to faktycznie różnice mogą być niezauważalne byle zmieniać regularnie i wedle specyfikacji.

Mała złośliwość, bez urazy  :whistle: , skąd wiesz, że silnik czyściutki, czy przy przebiegu 100tyś musiałeś już go rozbierać?  Nie widzę innej możliwości sprawdzenia czystości względem używanego oleju jak zajrzeć do środka.

Jeśli mowa o odmianie o obniżonej lepkości wysokotemperaturowej (HTHS <3,5 mPa*s) to analogiem tego Castrola (tańszym) jest Ford Formula F 5W-30

świetny olej w tej cenie

• Upvote 1

Mała złośliwość, bez urazy  :whistle: , skąd wiesz, że silnik czyściutki, czy przy przebiegu 100tyś musiałeś już go rozbierać?  Nie widzę innej możliwości sprawdzenia czystości względem używanego oleju jak zajrzeć do środka.

W Note 1.4 przez korek wlewu oleju sporo widać - element wariatora zmiennych faz i kawałek klawiatury. I tam jest czyściutko, bez żadnych nagarów czy osadów. Zakładam, że skoro tam jest czysto, to sam silnik też pewnie jest w niezłym stanie ;)

• Upvote 2

Śmiem twierdzić, że na pewno nie. Co niektórzy czepiają się Castrola i powielają jakieś legendy z lat 80 i 90. Mam wrażenie, że mój silnik nigdy tak dobrze nie chodził jak na obecnym Magnatecu. Pewnie mają rację Ci, którzy twierdzą, że to może nie najlepszy olej na świecie. Ot, solidny produkt jakich wiele i tyle.

A takich miejskich legend jest dużo i dotyczą różnych marek olejowych. Na przykład kiedyś się mówiło, że Elf jest w 100% produkowany ze starych, przepracowanych olejów. Valvoline to już tylko brand i teraz jest tam po prostu Castrol. Castol jest produkowany w Polsce i w butelkach jest olej z Orlen. Shell podobno nie robi już olejów dla motoryzacji i cała produkcja jest realizowana przez chińskich podwykonawców. Z Mobila wg. znaców została tylko nazwa.... Jako potwierdzenie tych bredni przytacza się argument spadku cen produktów  tych marek. Co ciekawe te mity dotyczą tylko dużych uznanych graczy na rynku. To znaczy, że niby tylko małe firmy, często niszowe lub mające lokalny brand są ok ? Z daleka to śmierdzi.... 

Takich mitów jest multum. Nie warto się nimi przejmować. Żadna renomowana firma jak wspominany Castrol czy Elf nie może sobie pozwolić na braki jakościowe, bo w takim przypadku opinia bardzo szybko zrujnowała by im biznes. Choć zapewne tak jak powiedziałem, wcale nie muszą być to najlepsze produkty na świecie. Tak to już jest. W Polsce woda w kranie jest w wielu miejscach znacznie lepsza od butelkowanej. A i tak ludzie kupują butelkowaną....

A ja śmiem nawet twierdzić, że te wszystkie oleje na rynku różną się tylko .......opakowaniem ;)

W tych czasach wszystko jest w 99,99% takie same po za logo i produkowane w Chinach :D

No różną się jeszcze wciskaniem kitu w reklamach, jeden więcej wciska inny mniej ale każdy wciska na swoje :)

• Upvote 1

Powiem więcej,wszystkie te oleje powstają na jednej wspólnej Europejskiej bazie,która w 90-ciu % wchodzi w skład oleju,reszta to dodatki,też produkowane w Europie przez kilka firm.

Więc żadnej różnicy nie robi czy to jest Castrol,Shell,Mobil,Elf,czy inna firma.

Kwestia tylko reklamy i ceny.

Oczywiście,że nic się nie wydarzy po zalaniu każdego z nich i wymianie w określonym czasie,ale jakoś żadna z nich nie wzbudza we mnie zaufania,mam też alergię na wszystkie reklamy.

Swoją drogą gdzie się podziały takie oleje jak Texaco,Quaker, gdzie baza z Europą niewiele ma wspólnego,a to już robi różnicę.

Sam zalewam Valvolinę i niech mi ktoś powie,że to gorszy olej. 

A skąd ten wniosek ? Fragment pokrywy też widać i też jest czysta.

Znam gościa,który po zalaniu Castrolem musiał skrobać pokrywę zaw.

Fakt był to Polonez,ale też auto.

Swoją drogą gdzie się podziały takie oleje jak Texaco,Quaker, gdzie baza z Europą niewiele ma wspólnego,a to już robi różnicę.

Quaker State ?? proszę :)  -http://www.anpolpw.pl/quaker_state_strony/quaker_state_set.htm

Texaco proszę??   :) -http://texacopolska.pl/kategoria/motoryzacyjne/oleje-silnikowe/samochody-osobowe/

O, dzięki,oleje warte zainteresowania.

Przynajmniej nie tak głośno o nich,a szkoda.

Pamiętam czasy gdy Quaker sprzedawali w bańkach poj.1 galona,/ok.4L/,gdzie logo firmy było wtopione,nie naklejone na opakowaniu.

Znam gościa,który po zalaniu Castrolem musiał skrobać pokrywę zaw.

Fakt był to Polonez,ale też auto.

Różnie z tym bywa. Mój kolega miał totalnie zarośniętą pokrywę zaworów w Matizie a jeździł tylko na Mobil 1. Zetem nie koniecznie to kwestia samego oleju.

• Upvote 1

Raczej w ruskim garażu ;) Nasz Lotos jest wszechobecny np.w Brukseli. Widziałem na włase oczy swego czasu ;) Ja w choince mam zalanego Edga i nic nie zarosło :)

Jeśli komuś puszcza płyn do oleju, to nawet z SXRa zrobi masło i glinę.

Dawno temu lałem do 125p Motodoktora :D Pod pokrywą zrobił się teflon jak na patelni :D

Grzmocie do nas przywożą w bekach z Lotosa -Lotos Qazar K/FE 5W30 do silników KIA i co żaden mechanik nie nalał by tego do swego silnika a mają KIA!!

Zalewają wszystkim byle nie Lopnosem  :D