Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Note 1.4 2008r. Olej shell helix 5w30 ect.

Przemo_Olsztyn
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Grzmocie do nas przywożą w bekach z Lotosa -Lotos Qazar K/FE 5W30 do silników KIA i co żaden mechanik nie nalał by tego do swego silnika a mają KIA!!

Zalewają wszystkim byle nie Lopnosem  :D

Nie wiem kolego o czym piszesz skąd to wziąłeś   twierdzisz że ten olej lotos nie nadaje się do twojego silnika ? masz rację bo ten olej powstał w ścisłej współpracy  z kia  i ten olej został stworzony z najnowszej generacji lini syntetycznej olejów premium specjalnie do ochrony silników najnowocześniejszych czyli zdecydowanie tych nowych więc zapraszam do lektury a nie pisać że żaden mechanik nie naleje bo nie każdy jezdzi nową furą

Dla tych co tu piszą o legendach miejskich, reklamach i o tym, że producent nie pozwoli sobie na zaniżanie jakości lub dopuszczenie pod wpływem lobby olejowego nazywanie olejów typu HC - fully synthetic itp. Proponuje zapoznać się z testami których dokonują w USA, niezależne instytucje konsumenckie.

Np tu http://www.pqiamerica.com/,, jest ich więcej wystarczy poszukać. Potrafią one zmieszać z błotem ich rodzime produkcje bez żadnych skrupułów.

Poddają one oleje testom nie tylko w warunkach idealnie standardowych, bez żadnych chwilowych ekstremów ( co robią nagminnie w Europie i po takich idealnych pod względem warunków testach podają normy ) ale pokazują co dzieje się z olejem i silnikiem jeśli jest narażony na występowanie sytuacji ekstremalnych. Wtedy to co pisałem zaczyna mieć ogromne znaczenie bo co by się nie robiło przy dużych przebiegach nie da się uniknąć wystąpienia warunków pracy silnika daleko odbiegających o idealnych badań Europejskich laboratoriów sponsorowanych przez producentów olei.

To tak jak ze średnim spalaniem podawanym przez producenta - w realu praktycznie jest nieosiągalne uzyskanie takich wyników

Edytowane przez kenobi

Ty mi nie musisz tłumaczyć co to jest K/FE  bo wiem ,nie nalał bym tego Lotosa nawet do mojej kosiarki a mechanicy mają takie samo zdanie  :)

A jak najbardziej mogę nalać taki olej do mego silnika, o takiej specyfikacji -SAE-5W30 API SL/CF ACEA A5/B5 i leje ale firmy Elf Evolution 900 SXR  :D

I pierwszy raz po 1000km nie musiałem dolać nawet kropli !

No widzisz  a ja robię co dwa lata  bo robię ok 20tys i nic też nie dolewam  a do skrzyni ostatnio wymieniałem  i chciałem kupić właśnie elfomatik który kosztuje ok 28zł litr i trzech sprzedawców poleciło mobila i coś na T ale nie pamiętam za ok 20zł litr ale zaznaczyłem że nie chodzi o kasę może być najdroższy bo mnie stać a potrzeba ok 7litrów

Dla tych co tu piszą o legendach miejskich, reklamach i o tym, że producent nie pozwoli sobie na zaniżanie jakości lub dopuszczenie pod wpływem lobby olejowego nazywanie olejów typu HC - fully synthetic itp. Proponuje zapoznać się z testami których dokonują w USA, niezależne instytucje konsumenckie.

Niech zgadnę, prym wiądą tam wiądące marki amerykańskie i kanadyjskie oraz te, w których jest kapitał USA ? Tak marketing szemrany został odkryty 70 lat temu...

• Upvote 2

Grzmocie do nas przywożą w bekach z Lotosa -Lotos Qazar K/FE 5W30 do silników KIA i co żaden mechanik nie nalał by tego do swego silnika a mają KIA!!

Zalewają wszystkim byle nie Lopnosem  :D

bzdury jakich dawno nie czytałem

Lotos ma bardzo dobre jakościowo oleje, a Quazar to ścisła czołówka, może najpierw znajdź i przeanalizuj analizy Lotosów Synthetic plus 5W40 i Quazar F 5W-30 i porównaj je z innymi 

słynne złogi i zaszlamienia to w 90% efekt przeciągania serwisu, ciekawe kto z nas zmienia olej co 7-8 tysięcy km? potem metale narastają nieliniowo, a także spada liczba zasadowa, rośnie kwas, spada lepkość, pojawia się woda, paliwo

Paba paba pracuję przy serwisie ASO KIA i tam jest przerób niesamowity i nikt z mechaników nie nalał by oleju Lotos do swojego prywatnego samochodu !

Paba jak taki super oil ten Qazar to dlaczego nie znam nikogo co by go chwalił i go leje do swojego silnika ???

Jak taki super ten Qazar to zalej do swojego  HR16DE super będzie pracował   :D

Quazar F 5W-30 kosztuje zbyt dużo, ale można go nazwać wzorem dla olejów tego typu (5W-30 A5/B5 913C/D)

pojawił się Synthetic Plus 5W-30 A5/B5 i nie miałbym żadnych oporów przed wlaniem tego oleju

Paba paba pracuję przy serwisie ASO KIA i tam jest przerób niesamowity i nikt z mechaników nie nalał by oleju Lotos do swojego prywatnego samochodu !

Paba jak taki super oil ten Qazar to dlaczego nie znam nikogo co by go chwalił i go leje do swojego silnika ???

Jak taki super ten Qazar to zalej do swojego  HR16DE super będzie pracował   :D

To ja będę pierwszy który  leję ten olej od dwóch lat i jestem zadowolony  i przypomnę że ten olej stosuje się w nowych samochodach też kia więc nie dziw się że mechanicy nie leją go dla siebie bo w aso nikt nie zarabia tyle żeby móc sobie kupić nową furę  .I nie ciągnij tego tematu bo raz piszesz w postach  że przywożą go do was w bekach a raz że obok do aso

Tak zwana niechęć domorosłych mechaników do produktów Lotos to też efekt mitów i legend. Fakt, kiedyś te produkty nie były najlepsze. Część ludzi pamięta jeszcze Lotosa jeszcze z czasów PRL i ma do nich opór. Ale dziś to zupełnie co innego.

• Upvote 1

Tak zwana niechęć domorosłych mechaników do produktów Lotos to też efekt mitów i legend. Fakt, kiedyś te produkty nie były najlepsze. Część ludzi pamięta jeszcze Lotosa jeszcze z czasów PRL i ma do nich opór. Ale dziś to zupełnie co innego.

Taki sam,jak każdy inny.

Ale paliwo od nich to już polecam.

• 1 miesiąc temu...

Witam wszystkich.

Mój Note 1,4 z 2011 r. Chciałbym poznać zdanie szanownych formowiczów na temat zmainy oleju silnikowego. Obecnie używam oleju Shell Helix Ultra ECT 5W30. Jednak zastanawiam się nad zmianą oleju na 5W40, a to z tego względu, że ostatnio lata są bardzo gorące i temperatury bywają przez dłuższe okresy powyżej 30 stopni.

Patrząc na specyfikację olejów to wynika, że olej 5W30 nadaje się do temperatur od -30 do +25 stpni. Natomiast 5W40 zalecany jest na temperatury otoczenia od -30 do +40. Czy nie lepiej zastosować olej 5W40 ?

Jakie jest Wasze zdanie ?

Pozdrawiam

Edytowane przez Czeslaw4

Jest to bardzo dobry olej  nie zmieniaj parametrów 5w30 lej jak najdłużej się da  zawsze zdążysz  przejść na gorszy

Ja leję właśnie z tego powodu olej Mobil 1 5w40 od trzech wymian......Notek jeździ sporo a temperatury latem potrafią być bardzo duże nawet u nas.

Osobiście polecam, silnik cichy i dynamiczny....nic nie klepie.

Na zachodzie M1 to jakość w Polsce w butelkach M1 lotosowiec taka zamiana na pawiana ,niech sami go sobie cwaniaki leją. ..

M1 ale tak jak Edek pisze.....M1 z flagą GB.

Czyli rozlewany u nich bo strasznie dbają o produkty które są znakowane flagą GB (czyli ich produkty).

Tam w sklepach towary z flagą są na pierwszym miejscu, te bez flagi gdzieś z tyłu.

W Polsce odwrotnie, w sklepach towary z każdego kraju na świecie a krajowych ni widu, ni słychu.

Edytowane przez M@reS

Dołączę się do tematu i powiem tak.W moim notku przerabiałem juz mobil 1 ,potem castrol magnatec , a teraz aktualnie shell helix 10W 40 i nie ma konieczności dolewania oleju.Dodam tylko mam przebieg rzędu 64 tys km

Ojciec jeździł 5 tys rocznie wiec przy przejściu w moje ręce miał niecałe 30 tys.

Jak na razie wszystko śmiga, a olej wymieniam co 9 tys