Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] Czy to normalne - klimatyzacja wyłącza się sama

pejot22

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj w czasie jazdy po mieście (ok pół godziny) w upale (33 stopnie) w pewnym momencie klimatyzacja sama się wyłączyła i strzałka temperatury trochę się podniosła do ok. 75-80 stopni. Normalnie ta strzałka zawsze zatrzymuje się w połowie skali i nigdy nie przesuwała się ponad połowę. Jechałem tak dalej i klima raz się włączała i potem znowu wyłączała tak co 2 minuty mniej więcej. To samo ze strzałką temperatury raz opadała do połowy skali a potem znowu trochę podnosiła się do góry (wtedy kiedy wyłączała się klimatyzacja). Klima jest nabita (chłodzi) płyn w chłodnicy jest (zimowy) więc zastanawiam się czy to zjawisko to normalna rzecz, czy może coś się dzieje w układzie chłodniczym?

Przed całym zdarzeniem auto stało cały dzień na słońcu i było mocno nagrzane w środku.

Auto to Almera 1.6 SR z 1997 roku hatchback 5 drzwi.

Sprawdź wentylator czy się włącza i poziom płynu w chłodnicy.

U mnie też grzał się tak silnik i ostatecznie mimo odpowiedniej ilości oleju i płynu w chłodnicy... zatarł się, więc uważaj

Wentylatory się włączają i kręcą. Płyn był na poziomie Min. więc dolałem do Max dzisiaj. Zobaczę, czy dalej będzie to samo jak przyjdzie upał.

Sebastiw - jakie są objawy zatartego silnika, bo nie wiem za bardzo na co mam uważać? Olej gdzieś tam mi znika bo tak na 500 km muszę z pół litra dolewać zawsze.

Całkiem zatarty silnik po prostu przestaje działać... u mnie zaczął mocno klekotać, filmik tutaj http://forum.nissanklub.pl/index.php?/topic/101532-Wypalone-zawory

W poniedziałek wymieniam na inny...

Zużycie oleju masz ogromne, u mnie pił 0.5l na tysiąc km, a silnik jak widać był na wykończeniu

Dziękuję za odpowiedź. No u mnie nic tak nie stuka tak jak na Twoim filmiku więc to raczej co innego. Dolałem płynu chłodniczego i zobaczę co będzie się działo dalej. 

A u Ciebie silnik się tak zachowywał tylko w upalne dni (ponad 33 stopnie w cieniu) czy w normalną pogodę też? 

Odkąd się zatarł stuka cały czas... naprawa nieopłacalna

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...