Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Skrzynia biegów

clawis
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam .

Wpierw haczyła.Ostatnio wydawała metaliczne odgłosy.A dzisiaj sama zdechła.Wchodzi tylko chyba  piąty bieg.

Może ktoś już miał ten sam problem z tą 5 cio biegową skrzynią.

Edytowane przez clawis

Oni maja mnie głęboko.......Dzwoniłem to Pan z serwisu stwierdził że nigdy nie mieli takiej usterki.

A najgorzej jest to że te skrzynie 5 cio biegowe do Juke 1,6 mają symbole JR5 319 albo JR5 339 a ja mam ta akurat 319 i niestety używka droższa.

Ciekawe czym one się różnią skoro silnik jest ten sam.Wolałbym jej nie naprawiać tylko wymienić na sprawna .

Edytowane przez clawis

Muszę sprawdzić jaki numer ma moja Franca.

Masz Juka jeszcze na gwarancji?

Bo jak nie to z używkami jest loteria ja wolał bym naprawić. ...

Przy jakim przebiegu się rozleciała? ?

Tak dla przykładu moja jest taka sama jak w Duster z 2012r!

70 tys miała

Słabo to wygląda.  :thumbsdown: Ciekawe, czy to jakaś wada konstrukcyjna/materiałowa, czy może po prostu masz pecha i z Twoim egzemplarzem było coś nie tak? 

Są dwa modele tych 5-cio biegowych skrzyń .Widocznie ja mam ten gorszy ale droższy na portalach aukcyjnych model tzn jr5-319.Dostałem dzisiaj zastępczy samochód Opel Astra 1,6.Skrzynia biegów 1000% lepiej pracuje niż ta w Juke.Ale motoru z Nissana bym nie zamienił.

Szkoda że serwis nie chce podać czym się różnią te skrzynie w Jukach tj 319 od 339 .Bo wg mnie coś poprawili w tym wyższym o  numer modelu JR5-339 i zamieniłbym ale niestety nie wiem czy podejdzie .

Dokładnie jest .Ale skrzynia biegów pracuje w porównaniu do JUKE idealnie .

Skrzynia odblokowana ale idzie na złom bo już jej nie wierze. .JUKE dostanie skrzynkę po przebiegu 10 tys.

Mechanik  mojej starej nawet nie rozbierał, tylko zdjął pokrywę  5 go biegu i wepchał chyba na siłę wodzik .Dobrze że zblokowała się przy 5 km na godzinę.

Skrzynia typ JR5 319 FRANCUZ.

Edytowane przez clawis

Edek nie :) taka sama bo moja JR5 319  już trup ale odblokowana.Niestety obcieranie  słychać wiec ją zmieniam.Na  tej czarnej osłonie 5 tki jest naklejka z symbolem i od spodu na skrzyni tez ma symbol i nr chyba seryjny

Clawis kupujesz teraz 339 czy 319 z przebiegiem 10.000 km??

Robisz operacje w ASO czy u znajomego?

Napisał byś jakie koszty za wyjęcie włożenie skrzyni ???

Kupuje taką samą tj 319.Wymiana u znajomego mechanika koszt 350 zł.

Clawis to masz lux znajomego u mnie za wyjęcie i włożenie sama robocizna 500zł!!

Sprawdziłem dziś jaką mam skrzynie,  mam JR5 339 ale czy ona taka lepsza jak wydaje z siebie dziwne odgłosy od 7000km na liczniku  :bezradny:

Pracuje gładko elastyczna, synchronizatory pięknie wpuszczają lewarek tylko te dźwięki denerwujące :angry:

Skrzynia, tarcza sprzęgłowa i wysprzęglik wymienione .Cisza, słychać tylko szum z  alternatora.

Koszt 1750 zł ale może będzie spokój na kolejne 70 tys.

• 7 miesięcy temu...

Witam wszystkich chcialbym sie was poradzic w sprawie dziwnych odglosow podczas wciskania sprzegla Mam Juka 1.6 bezyna z 2013 ma przejechane 18 tysicy mil. Sprawa wyglada tak ze jak wcisne sprzeglo to jest taki dziwny dzwiek jak by cos skrzypialo. Czy ktos just mial taki problem? Czy to wysprzeglik? albo pompa? Pozdrawiam

Przerobiony temat .Ja miałem  70 tys i rozsypała się.Dokładnie ten sam objaw na początku . Potem problem z 5 biegiem .I trup: wysprzeglik hydrauliczny, tarcza sprzęgłowa o skrzyni nie wspomnę .Kupiłem skrzynie używkę ale wysprzeglik i tarczę nową .Ta skrzynia to "francuzka porażka" .Wysprzeglik hydrauliczny z plastiku a  wewnątrz łożysko .

Edytowane przez clawis

• 1 rok później...
W dniu 4.07.2018 o 02:40, Szary. napisał:

Czy ktoś wie , ma jakieś rysunki , fotki i podpowiedziałby gdzie w skrzyni Nismo jest korek kontrolny oleju ?

To pewnie będzie pomocne: Nismo RS- Manual Transmission Fluid Change