Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12] Klima a obieg wewnętrzny

Przemovsky

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was wszystkich ponownie!
Dziś miałem serwis klimatyzacji, czynnik wg mnie uciekł bo przez miesiąc klima przestała chodzić, jednak wycieku nie znaleźli (mimo czynnika z UV) odgrzybili ją i nabili. ALE. wcześniej kiedy odpalałem klime, automatycznie przełączało obieg powietrza na wewnętrzny, po serwisie już tego nie robi.. moge odpalić klime którą wywieje na zewnątrz przez otwarty obieg. Co poszło nie tak?

P.S. odkąd auto skończyło 13 lat non stop coś sie dzieje...

Automat klimatyzacji przełącza na obieg wewnętrzny jak jest wysoka temp żeby szybciej schłodzić wnętrze. Potem przełącza się na zewnętrzny. Jeżeli na przełączniki obiegu nie świeci żadna dioda znaczy że sterowanie obiegiem zewn/wewn jest automatyczne. Jeśli ktoś mi nie wierzy to jak będzie upał wlaczcie sobie np. 20stopni na auto. Zacznie mocniej dmuchać a potem ręcznie sobie wlaczcie obieg zewnętrzny, usłyszycie wtedy ze automat ustawił obieg na wewn i po recznym przeliczeniu na zewn zacznie ciszej pracować układ wentylacji

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

.....Jeżeli na przełączniki obiegu nie świeci żadna dioda znaczy że sterowanie obiegiem zewn/wewn jest automatyczne.....

objaśnij bo tego nie rozumiem, przecież zawsze musi świecić któraś z tych diód bo powietrze musi być pobierane

albo z zewnątrz albo ze środka....a automatyzm ma do tego tyle że w oparciu o czujki temperatury decyduje sam

skąd w danej chwili najkorzystniej pobierać powietrze..

Jak masz full auto ustawione to się nie świeci żadna. Oznacza to że automat też steruje obiegiem wewn/zewn. Przynajmniej u mnie tak jest (polift)

Czemu piszę full auto? Bo można użyć tylko częściowego automatu - np ustawić ręcznie kierunek nadmuchu i obieg powietrze, a automat bedzie sterował tylko nagrzewnicą i wentylatorem, albo ręcznie wentylator ustawić a reszta auto.

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

Jak masz full auto ustawione to się nie świeci żadna. Oznacza to że automat też steruje obiegiem wewn/zewn. Przynajmniej u mnie tak jest (polift)

Czemu piszę full auto? Bo można użyć tylko częściowego automatu - np ustawić ręcznie kierunek nadmuchu i obieg powietrze, a automat bedzie sterował tylko nagrzewnicą i wentylatorem, albo ręcznie wentylator ustawić a reszta auto.

w mojej P12 jest jednak inaczej -  bez względu na wybrany tryb zawsze dioda pokazuje skąd w danej chwili pobierane jest powietrze

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...