Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Spalanie 1,5 vs 1,2

ProceSS
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam użytkowników Pulsara

czy moglibyście sie podzielić swoimi doświadczeniami dotyczącymi spalania jako ze jestem zainteresowany zakupem Pulsara i stoję przed znakiem zapytania który silnik wybrać :-)

dziękuje z góry za odpowiedzi

W dniu 26.07.2016 o 21:46, ProceSS napisał:

witam użytkowników Pulsara

czy moglibyście sie podzielić swoimi doświadczeniami dotyczącymi spalania jako ze jestem zainteresowany zakupem Pulsara i stoję przed znakiem zapytania który silnik wybrać :-)

dziękuje z góry za odpowiedzi

Mam Pulsara od miesiąca i przejechałem nim około 4tyś. km, więc na pewno moja wiedza to nie level expert.

W trasie nad morze tam i znów tu ;-) uzyskałem ostatnio komputerowe spalanie 7.1. W tym były korki, które heroicznie objeżdżałem oraz z 1/3 trasy autostradami z prędkościami.... no dużymi. Na samych drogach A palił 9-10l/100km :)

W mieście wczoraj robiłem test. W niezakorkowanej w lecie Warszawie w jedną stronę uzyskałem spalanie w 7l/100km (bez użycia trasy kategorii S) i 6.7 (spora część po S). Jest jeden warunek, słuchać eko-niańki. Jak jeżdże normalnie to spokojnie trę o 10l/100km.

Mowa oczywiście o spalaniu z komputera, którego wskazań jeszcze z rzeczywistością nie weyfikowałem. Silnik 1.2T.

Edytowane przez polonus

W dniu 27.07.2016 o 09:16, Strider napisał:

Strasznie dużo Ci pali...

Bez przesady. Ile mialby? Katalog podaje w mieście 6.3l/100km, a w żadnym aucie się do danych katalogowych nie zbliżyłem? Na autostradzie z prędkościa wg licznika 160-180km/h też nieźle (oczywiście niemieckiej ;]).

Dziś rano dojazd do pracy zakończyłem ze średnią 8.3l/100km (cały czas piszę o odczytach z drugiego banku komputera). Wracając postaram się dokładnie spisać wynik + średnia prędkość.

Może się, źle wyraziłem te 10l/100km to już naprawdę jazda z ostrymi pryspieszeniami, a nie normalna.

Edit.

Wróciłem, spalanie wg komputera 8.4. Przejechałem 20km ze średnią prędkością 25km/h. SS wyłączony. Było trochę korków, bo padało :D

Edytowane przez polonus

jak widzac obecnie jezdze QQ 1,2 ale ostatnio robie wiecej km i mowiac szczerze na trase 1,2 w QQ to lipa !

oczywiscie jechac sie da i mozna zejsc nawet do 5,5 - 6 l ale to jazda na tempomacie ...

W dniu 27.07.2016 o 19:51, ProceSS napisał:

jak widzac obecnie jezdze QQ 1,2 ale ostatnio robie wiecej km i mowiac szczerze na trase 1,2 w QQ to lipa !

oczywiscie jechac sie da i mozna zejsc nawet do 5,5 - 6 l ale to jazda na tempomacie ...

Na tempomacie to można i 170km/h jechać ;)

Mój 1,2 ma średnie spalanie 7,57 (tankowania, bo komputer bliżej 6,5 pokazuje) - tylko jak już pewnie część z Was wie, ja auta nie oszczędzam - 5 osób + 3 rowery na dachu to u mnie norma.

Niedługo jadę na wakacje co prawda z boxem, ale raczej będę jechać wtedy rekreacyjnie - wtedy będę w końcu wiedział na co go stać na 100% trasie.

I ostatnio zauważyłem bardzo dużą wrażliwość na paliwo. Po tankowaniu na BP (i to na swojej ulubionej stacji z czasów diesla) auto brzęczało, straciło werwę i skakało przy ruszaniu. Myślałem, że takie akcje to ma tylko Common Rail ;)

• 2 tygodnie później...

Pulsar 1,2, w trasie z dziećmi spokojnie można zejść do 5 - 5,2 (prędkości 90-120), w mieście jak żona jeździ to ok 7,2 - 7,5 standardowo

Edytowane przez jagiel2

W dniu 8.08.2016 o 21:10, Daro11 napisał:

Benzyną przejeżdżam średnio 500 km na jednym tankowaniu.

Ale, ale... ile tankujesz po tych 500km, bo może to być 36l (tyle na ogół tankuję), a może być też 43l ;)

Komputer wskazuje rezerwę ok 40-50 km, wskaznik elektryczny to ok polowa rezerwy, cykl mieszany. Liczyc mi się nie chce, zostawiam to pasjonatom, ale jest przyzwoicie :)

Auto tak jak mówiłem w mieście (ponad 50%) pali mi 7.5l/100km. Jak spisał się na trasie? Jezda z dziećmi i boxem.

1. Jazda Autostradowa, auto załadowane bagażnik + box, 120-140km/h: 7.77l/100km (przejechane: 388km)

2. Po zjeździe z Autostrady: Trasa, dojazd do Bieszczadów, box i auto załadowane: 6.7l/100km (395km)

3. Góry, wjazdy, zjazdy, trasy po 30-40km, auto i box dość puste: 6.7l/100km (347km)

4. Góry, dojazd do Sanoka, j/w: 6,93l/100km (273km)

5. Trasa do Autostrady, auto i box załadowane całkowicie, dość spokojnie (noc, długi weekend, mały ruch na drogach): 6,48l/100km (334km)

6. Autostrada, załadowani, prędkość nie spadała poniżej 130km/h (raczej koło 150): 8,26l/100km (425km)

Liczone od "do pełna" do "do pełna", za wyjątkiem 2 i 3 (gdzie wyliczona średnia, bo 2 było tylko dotankowaniem)

W dniu 10.08.2016 o 08:55, Daro11 napisał:

Komputer wskazuje rezerwę ok 40-50 km, wskaznik elektryczny to ok polowa rezerwy, cykl mieszany. Liczyc mi się nie chce, zostawiam to pasjonatom, ale jest przyzwoicie :)

Połowa rezerwy to mało precyzyjnie. Jak odebrałem auto to wskaźnik był poza skalą, a zatankowałem koło 41l, zatem delikatnie mówiąc kalibracja jest do bani :)

Ja średnio na tankowaniu robię 500~550 km tankując 33-34 l. Trasa głownie tryb mieszany z zakresem prędkości 50~100 - na tankowanie przeważnie jadę jak znika mi przewidywany zasięg. 

Nie chciało mi się, ale policzyłem :) 6,5 - 6,7l w cyklu mieszanym do chwilowej prędkości ok. 120 km/h. Nie powala, ale jest do przyjęcia.

• 2 tygodnie później...

Ja mam 1,5 i spalanie od nowości to ok. 4,6 l

Wakacyjny wyjazd do Bułgarii średnio dał 4,3 l (dynamiczna jazda, obciążenie i klima właściwie cały czas).

Najniższe miarodajne spalanie jakie udało mi się uzyskać to 3,5 l (na odcinku ok. 80 km), a rekord to 3,2 (ale tu tylko 20 km).

Co ciekawe to na tempomacie pali więcej.

Edytowane przez xavius

• 4 tygodnie później...

hmmm dzieki za info "xavius", wyglada na to ze chyba jestes jedynym uzytkownikiem 1.5 dCI na forum  :|

tak czy inaczej decyzja zapadla  - czekam na odbior Aurisa 1.6 D-4D (okazuje sie ze na forum Toyoty tez nikt jeszcze nie ma tego silnika ... )

W dniu 27.09.2016 o 07:50, Edek01 napisał:

Fajna ta toyota taka rodzinna  salonka, tylko jest mały problem 1.6 D-4D =112KM na 1620kg  trzeba gnieść pedał gazu !!!!

Edzik  , auris 1.6 D4D waży w zależności od wersji 1295–1480. Dopuszczalna masa CAŁKOWITA (z pasażerami i ładunkiem )1890. I nie Ciągnij tego wątku ,bo to nie miejsce i nie temat o toyocie .

W dniu 27.09.2016 o 07:50, Edek01 napisał:

Fajna ta toyota taka rodzinna  salonka, tylko jest mały problem 1.6 D-4D =112KM na 1620kg  trzeba gnieść pedał gazu !!!!

Nie samymi końmi silnik żyje, bo w przypadku silników turbodoładowanych równie ważny (jeśli nie ważniejszy) jest moment obrotowy, który w przypadku tego silnika wynosi 270 Nm. W Pulsarze czy QQ kosiarka 1.2  też ma ledwo 115 KM, jednak dzięki maksymalnemu momentowi obrotowemu wynoszącemu prawie 200 Nm jedzie porównywalnie, a czasem nawet lepiej od wolnossącego silnika dwulitrowego. W przypadku nowoczesnych motorów byłbym więc ostrożny z ocenianiem ich tylko na podstawie dostarczanych koników.

No właśnie - żywy przykład w osobie Stridera. :spoko:

A już bez dwóch zdań kosiarka objeżdża każdy wolnossący silnik o pojemności zbliżonej do 1.6.

Ostatnio na pewnym konkurencyjnym forum czytałem jak ludki żalili się jakim mułem jest KIA Sportage z silnikiem 1.6 GDI.

A jakby nie było ma on niemal 140 KM. Co z tego skoro maksymalny moment obrotowy ma lichy i frajdy z jazdy nie daje.

I to właśnie kolejny przykład na to, że konie to nie wszystko.

Panowie nie rozumiem dyskusji ?!

pytanie było o spalanie a nie przyspieszenie ... jak będę chciał przyspieszenia to kupie nie 1.2 tylko 1.6 DiG-T

Edytowane przez ProceSS

W dniu 29.09.2016 o 10:43, Strider napisał:

Rzecz polega na tym, że 1.2 pali mniej i przyśpiesza dynamiczniej od 2.0 wolnossącej. ;)

p.s. ten 1.6 to też nie jest jakieś szaleństwo - wbrew pozorom różnica pomiędzy 1.2, a 1.6 nie jest tak mocno odczuwalna jak by to wynikało z katalogu.

Po pierwsze nie ma mowy o  2l. wiec,

po drugie piszesz bzdury jeździłem 1.2 i 1.6 przez ostatnie 5 lat i jest różnica na tyle wysoka że warta dopłaty 

W dniu 29.09.2016 o 12:51, Strider napisał:

Ja piszę bzdury? ;) Przeczytaj swoje zdanie jeszcze raz....

Mowa, 2 litrach jest dlatego, że 1.2 jest do niego porównywalny pod względem osiągów.

Jeśli chodzi o 1.6 to o ile dobrze pamiętam miałeś tam w Juke'u 190KM i 100kg mniej na masie auta względem QQ więc ten silnik trochę jednak inaczej radzi sobie z Juke'iem niż z QQ.

Ja też jeździłem 1.6 - będziemy się licytować? Takie są moje odczucia i nie tylko zresztą moje. To czy coś jest warte dopłaty czy nie, jest rzeczą bardzo subiektywną. 

jasne najlepszy jest 1.2 bo takiego TY masz a jezeli chodzi o 2l. to z d*py wziete przeczytaj temat ze zrozumieniem !

o cokolwiek czlowiek nie spyta znajdzie sie zawsze paru ktorzy wiedza wszystko lepiej i na kazdy temat zeby tylko cos napisac na forum 

PYTANIE BYLO O ROZNICE W SPALANIU 1.2 i 1.5 ! jezeli nie masz nic do powiedzenia w tym temacie to nie pisz