Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[350z] Demontaż kierownicy - wymiana taśmy/zwijaka

FatherJoe93

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich :)
Potrzebuje pomocy. W mojej zetce od jakiegoś czasu świeci się kontrolka od poduszki powietrznej - wszystko zostało sprawdzone i elektryk zdiagnozował zwijak / taśme kierownicy , zresztą diagnoza najprawdopodobniej pewna, ponieważ nie łącza mi przyciski na kierownicy.
A dokładniej moje pytanie brzmi : Jak zdjąć kierownice w nissanie? jak to wymienić? 
Kupiłem na allegro używaną taśme razem z manetkami lecz zniszczonymi więc jedynie zwijak będzie przełożony. Lecz nie wiem jak się do tego zabrać a elektryk prosił mnie o zebranie jak najwięcej informacji na ten temat , ponieważ nigdy nie robił koło takiego samochodu i nie chce nic zepsuć i narobić sobie niepotrzebnych problemów..
Tak więc jeśli ktoś demontował kierownice lub też wymieniał ten zwijak proszę o jakieś porady ewentualnie zdjęcia bo nic w internecie nie mogę znaleźć..:/ 
Z góry dziękuje za pomoc :))

Po bokach kierownicy masz 2 okrągłe plastikowe zaślepki, po zdjęciu ukazują się śrubki na Torx T30 z otworem (musiałem kupić na allegro), jak odkręcisz możesz zdjąć poduchę i ją odpiąć (wcześniej radzę odłączyć akumulator i pobawić się pedałem hamulca). Potem odkręcasz samą kierownicę z wieloklina - jakaś duża nakrętka(nie pamiętam). Odpinasz kostki od przełączników i po małej szarpaninie kierownica powinna zejść. Dalej nie rozbierałem, ale ślimak jest już widoczny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...