jakt Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Cześć. Pojeździłem samochodem od kupna parę miesięcy, pomyślałem, czy warto by było zajrzeć pod pokrywę zaworów i sprawdzić luzy zaworowe. Auto jest w LPG. W razie czego mam nową uszczelkę, bo stara wyglądała na przepuszczającą olej, ale się unormowało i nie brudzi więcej. Tak więc pytanie takie - czy jest sens kontroli luzów, kiedy z silnika nie docierają żadne dziwne dźwięki itd? Czy zrobię to bez klucza dynamometrycznego, opierając się na własnym wyczuciu? Gdzie mogę zakupić płytki regulacyjne, są one sprzedawane do danego modelu czy mają szerszy krąg zastosowań w innych autach (bo w tym silniku jest raczej na płytki tak?)? Jak się robi pomiar szczelinomierzem to wiem, ale ponoć regulowanie luzu płytkami jest ciężkie technicznie. Czekam na wypowiedzi . Dodam, że w instrukcji samochodu jest napisane, że dla silników QG15DE/18DE regularna kontrola nie jest wymagana i należy ją przeprowadzić przy podwyższonej głośności rozrządu - dopiero teraz czytam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buladag Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Dopóki nie słychać - nie regulujesz. Gaz nie ma nic do tego, jeśli nie wypala zaworów, ale na to regulacja luzu nic nie poradzi. Tak serio to i tak rozpadnie się wcześniej sam z siebie niz od ewentualnych nadmiernych luzow wiec jak działa ok, to nie ruszaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakt Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Ok, dziękuję za odpowiedź, cieszy mnie, że kombinować nie muszę . Jeśli chodzi o gniazda zaworowe - jak się mają w Almie, są utwardzane? Z zaworami chyba też nie ma wiele problemów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buladag Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Jak w każdym samochodzie są utwardzane. Jeśli masz poprawnie wyrysowane mapy (bo domyślam się ze Twój gaz to przynajmniej IV gen) to nie będzie problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakt Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Są dobrze wyregulowane, z tym się postarałem . Można zamknąć temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.