Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[J11] Nie widzi- nie czyta kluczyka

Doedijns
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie odnośnie odpalania auta ( system Start-Stop-przycisk),

od paru dni co jakiś czas wyskakuje mi na komputerze informacja,

że klucz jest nie "znany" i nie chce odpalić, po kolejnym dostawieniu kluczyka 

do przycisku Start czyta go i normalnie odpala.

Nie mam pojęcia co to jest, a może to tylko już wyczerpana bateria?

Jeśli ktoś coś wie na ten temat to proszę o podpowiedź,

z góry dziękuję i pozdrawiam

Ja trzymam kluczyki przy przekładni biegów a telefon w innym miejscu,

tak więc to coś innego, to się dzieję od paru dniu , dziwne,

wielkie dzięki za odpowiedź.

Sprawdziłem z drugim kluczykiem jest wszystko ok.,

tylko że z tym pierwszym kluczykiem to też dziala dobrze

tylko sporadycznie problem się pokazuje,

spróbuje parę dni z nowym kluczykiem jeżeli będzie wszystko ok

tzn że problem z bateriami ( oby) .

Otwórz kluczyk i sprawdź i wyczyść połączenia baterii z płytka. Podepnij tez blaszki łączące baterie z płytką.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Powinno być podegnij a nie podepnij sorki

Sent from my iPhone using Tapatalk

He he, mialem podobny problem.

Tez czasami kluczyk nie dzialal. Przy okazji wizyty w salonie, powiedzialem, zeby wymienili mi baterie. I zaczely sie cyrki.

Najpierw kluczyk nie chcial zadzialac- z nowa bateria. Pozniej aby go uruchomic, zrobili update softu, to znowu swiatla przestaly dzialac. PO dwoch dniach odebralem samochod z serwisu - i w koncu dzialaly i swiatla i kluczyk :)

• 2 lata później...

mam takie cyrki od wymiany bateri , przynajmniej raz dziennie mam system key foult - etc musze przykladac kluczyk do przycisku start stop etc by uruchomic auto a  dzis nawet jadac rano wiozac dziecko do szkoly podczas jazdy mialem ten komunikat  ale auto jechalo ?? czujecie , baterie kupilem jakies zwykle 3.3 v 

martwi mnie ze do serwisu mam jechac z tym ale w sumie nie wiadomo czy kluczyk czy body computer w aucie .. poza tym nie mam zadnego bledu itd i nie ma na to teori ,

dzis kupie raz jeszcze baterie i przeczyszcze styki moze sie pomoze ..

A masz drugi kluczyk? Jeśli tak, to zobacz jak z nim współpracuje, by wykluczyć immo

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Mam 2 gi kluczyk i te same objawy sa ale w nim tez wymieniłem baterie , co ciekawe miałem już wymieniony body computer w tym samochodzi bo tak z 2 lata temu miałem kluczyk mi się nie wyłączał a auto działało i wymienili mi komputer ... dziś wymieniłem baterie raz jeszcze jak narazie bez komunikatów ale zobaczymy .. będzie dół jak to imobilizer bądź komputer ponownie ...

Jeśli cyrk z dwoma, to raczej niestety auto winne (BCM lub immo) wątpię by ten sam problem dotknął oba kluczyki naraz.

Przyczyną może być wilgoć/mróz i coś ze stykami/lutami w kompie. Ta "francuska" elektronika jest bardzo delikatna.

Edit

Koledze Nissan w 2ata wymienił 3 razy BCM a problem wracał (zapalały się samoistnie w mrozy lampy) dopiero wymiana zamków rozwiązała całkowicie problem - taka ciekawostka.

• 4 tygodnie później...
W dniu 3.02.2019 o 10:20, manix napisał:

Jeśli cyrk z dwoma, to raczej niestety auto winne (BCM lub immo) wątpię by ten sam problem dotknął oba kluczyki naraz.

Przyczyną może być wilgoć/mróz i coś ze stykami/lutami w kompie. Ta "francuska" elektronika jest bardzo delikatna.

Edit

Koledze Nissan w 2ata wymienił 3 razy BCM a problem wracał (zapalały się samoistnie w mrozy lampy) dopiero wymiana zamków rozwiązała całkowicie problem - taka ciekawostka.

Witam

Co to jest BCM lub immo? Mam podobny problem z oboma kluczykami, wymieniałem baterie więc to nie to.

Pozdrawiam

Piotr BCM to jednostka sterująca,coś jak komputer.Imo,to po prostu immobilizer.Jeszcze jeden skrót to icek...to po prostu intercooler,czyli chłodnica do turbo :D