Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Naprawa/wymiana zderzaka..

equinoxe

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety miałem ostatnio pecha i w wyniku pewnych okoliczności został uszkodzony tylny zderzak w moim Pulsarze.

Uszkodzenie nie jest duże - zaczepy, mocowania itp całe jednak niestety zderzak nadaje się do malowania (popękany w kilku miejscach lakier) lub być może do wymiany po podejrzewam, że może być tez pęknięty. Do malowania był by też jeden z czujników cofania.  Chce to zrobić z AC (wariant serwisowy) i tu pytanie: możecie polecić któreś ASO w świętokrzyskim lub w śląskim? Ma ktoś może doświadczenia z tego typu naprawami w PGD Naprawy Nadwozi w Katowicach? Chciałbym to zrobić dobrze a podobno lakier QAB (biala perła) nie jest łatwy jeżeli chodzi o tego typu naprawy. Pzdr.

Niestety miałem ostatnio pecha i w wyniku pewnych okoliczności został uszkodzony tylny zderzak w moim Pulsarze.

Uszkodzenie nie jest duże - zaczepy, mocowania itp całe jednak niestety zderzak nadaje się do malowania (popękany w kilku miejscach lakier) lub być może do wymiany po podejrzewam, że może być tez pęknięty. Do malowania był by też jeden z czujników cofania. Chce to zrobić z AC (wariant serwisowy) i tu pytanie: możecie polecić któreś ASO w świętokrzyskim lub w śląskim? Ma ktoś może doświadczenia z tego typu naprawami w PGD Naprawy Nadwozi w Katowicach? Chciałbym to zrobić dobrze a podobno lakier QAB (biala perła) nie jest łatwy jeżeli chodzi o tego typu naprawy. Pzdr.

Współczuję. Warsztatu nie polecę, bo to nie moje rewiry, ale wracając do QAB to u mbie wyraźnie różni się ten lakier na lotce nad klapą. Też tak masz?

Ja kiedys robilem w PGD w Katowicach bok i zderzak przytarty, ladnie zrobili, odcien nie do odroznienia od reszty, po 2 latach nic sie nie dzieje z lakierem, metalic cafe latte. Mila obsluga, auto zastepcze na czas naprawy i odbior po tygodniu. Takze moge polecic.

@polonus - lotce się nie przyglądałem szczerze mówiąc. Pytanie tylko czy sama lotka to blacha czy plastik. Bo na plastikowym elemencie odcień zawsze bedzie się różnił. Spójrz na zderzaki - też bedzie inny jak się dobrze przyjrzeć.

@mike12345 dzieki za info - własnie wolałbym robić w PGD bo u nich auto kupiłem i to chyba było by najrozsądniejsze pod kątem ciągłości gwarancji itp.

W mojej lakierni ASO lakiernicy klną białe perłe bo to trzyskładnikowy lakier :D

Ale ja stawiam że to oni podczas malowania popełniają błędy .

@polonus - lotce się nie przyglądałem szczerze mówiąc. Pytanie tylko czy sama lotka to blacha czy plastik. Bo na plastikowym elemencie odcień zawsze bedzie się różnił. Spójrz na zderzaki - też bedzie inny jak się dobrze przyjrzeć.

@mike12345 dzieki za info - własnie wolałbym robić w PGD bo u nich auto kupiłem i to chyba było by najrozsądniejsze pod kątem ciągłości gwarancji itp.

@equinoxe

Jest plastikowa, niemniej zderzaki praktycznie są w kolorze reszty nadwozia a ta lotka ma wyraźnie inny kolor, taki bardziej biały, bo samo auto ma lekkie zabarwienie w kierunku kości słoniowej.

• 3 tygodnie później...

W mojej lakierni ASO lakiernicy klną białe perłe bo to trzyskładnikowy lakier :D

Ale ja stawiam że to oni podczas malowania popełniają błędy .

Trudno jest pomalować element tak, żeby nie różnił się od pozostałych, bo końcowy wygląd zależy od grubości drugiej warstwy, która daje "perłowy" efekt - ona jest tylko częściowo przejrzysta. Jeśli ktoś nałoży zbyt cienką warstwę, to lakier będzie bardziej biały od sąsiednich elementów, jeśli zbyt grubą - to będzie bardziej żółtawy. Do tego efekt perły zależy częściowo też od kierunku malowania. 

Jak ktoś ma dużo wprawy, to zrobi to ładnie, ale prawdopodobiestwo wpadki jest duże, :D Z tego powodu przy takich naprawach niektórzy lakiernicy cieniują sąsiednie elementy, żeby uniknąć różnicy (w przypadku tylnego zderzaka byłaby to klapa i błotniki) ale to trochę słabe rozwiązanie...

No a moi to i przy okazji najeb..... falban i zacieków super lakiernicy :spoko:

Jeden ślepy zostało mu 3 lata do Emerytury i on raczej myśli o technice siedzenia w fotelu w papuciach przed szkiełkiem.

Drugi młody i myśli częściej o technice stosunku a nie technice malowania  .

Co do białej perły to w KIA fabrycznie nakładane są grubo, w słońcu pięknie się mienią na złoto  :spoko:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...