equinoxe Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Niestety miałem ostatnio pecha i w wyniku pewnych okoliczności został uszkodzony tylny zderzak w moim Pulsarze. Uszkodzenie nie jest duże - zaczepy, mocowania itp całe jednak niestety zderzak nadaje się do malowania (popękany w kilku miejscach lakier) lub być może do wymiany po podejrzewam, że może być tez pęknięty. Do malowania był by też jeden z czujników cofania. Chce to zrobić z AC (wariant serwisowy) i tu pytanie: możecie polecić któreś ASO w świętokrzyskim lub w śląskim? Ma ktoś może doświadczenia z tego typu naprawami w PGD Naprawy Nadwozi w Katowicach? Chciałbym to zrobić dobrze a podobno lakier QAB (biala perła) nie jest łatwy jeżeli chodzi o tego typu naprawy. Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polonus Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Niestety miałem ostatnio pecha i w wyniku pewnych okoliczności został uszkodzony tylny zderzak w moim Pulsarze. Uszkodzenie nie jest duże - zaczepy, mocowania itp całe jednak niestety zderzak nadaje się do malowania (popękany w kilku miejscach lakier) lub być może do wymiany po podejrzewam, że może być tez pęknięty. Do malowania był by też jeden z czujników cofania. Chce to zrobić z AC (wariant serwisowy) i tu pytanie: możecie polecić któreś ASO w świętokrzyskim lub w śląskim? Ma ktoś może doświadczenia z tego typu naprawami w PGD Naprawy Nadwozi w Katowicach? Chciałbym to zrobić dobrze a podobno lakier QAB (biala perła) nie jest łatwy jeżeli chodzi o tego typu naprawy. Pzdr. Współczuję. Warsztatu nie polecę, bo to nie moje rewiry, ale wracając do QAB to u mbie wyraźnie różni się ten lakier na lotce nad klapą. Też tak masz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mike12345 Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Ja kiedys robilem w PGD w Katowicach bok i zderzak przytarty, ladnie zrobili, odcien nie do odroznienia od reszty, po 2 latach nic sie nie dzieje z lakierem, metalic cafe latte. Mila obsluga, auto zastepcze na czas naprawy i odbior po tygodniu. Takze moge polecic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
equinoxe Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 @polonus - lotce się nie przyglądałem szczerze mówiąc. Pytanie tylko czy sama lotka to blacha czy plastik. Bo na plastikowym elemencie odcień zawsze bedzie się różnił. Spójrz na zderzaki - też bedzie inny jak się dobrze przyjrzeć. @mike12345 dzieki za info - własnie wolałbym robić w PGD bo u nich auto kupiłem i to chyba było by najrozsądniejsze pod kątem ciągłości gwarancji itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 W mojej lakierni ASO lakiernicy klną białe perłe bo to trzyskładnikowy lakier Ale ja stawiam że to oni podczas malowania popełniają błędy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polonus Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 @polonus - lotce się nie przyglądałem szczerze mówiąc. Pytanie tylko czy sama lotka to blacha czy plastik. Bo na plastikowym elemencie odcień zawsze bedzie się różnił. Spójrz na zderzaki - też bedzie inny jak się dobrze przyjrzeć. @mike12345 dzieki za info - własnie wolałbym robić w PGD bo u nich auto kupiłem i to chyba było by najrozsądniejsze pod kątem ciągłości gwarancji itp. @equinoxeJest plastikowa, niemniej zderzaki praktycznie są w kolorze reszty nadwozia a ta lotka ma wyraźnie inny kolor, taki bardziej biały, bo samo auto ma lekkie zabarwienie w kierunku kości słoniowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel_I Opublikowano 7 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2016 W mojej lakierni ASO lakiernicy klną białe perłe bo to trzyskładnikowy lakier Ale ja stawiam że to oni podczas malowania popełniają błędy . Trudno jest pomalować element tak, żeby nie różnił się od pozostałych, bo końcowy wygląd zależy od grubości drugiej warstwy, która daje "perłowy" efekt - ona jest tylko częściowo przejrzysta. Jeśli ktoś nałoży zbyt cienką warstwę, to lakier będzie bardziej biały od sąsiednich elementów, jeśli zbyt grubą - to będzie bardziej żółtawy. Do tego efekt perły zależy częściowo też od kierunku malowania. Jak ktoś ma dużo wprawy, to zrobi to ładnie, ale prawdopodobiestwo wpadki jest duże, Z tego powodu przy takich naprawach niektórzy lakiernicy cieniują sąsiednie elementy, żeby uniknąć różnicy (w przypadku tylnego zderzaka byłaby to klapa i błotniki) ale to trochę słabe rozwiązanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 7 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2016 No a moi to i przy okazji najeb..... falban i zacieków super lakiernicy Jeden ślepy zostało mu 3 lata do Emerytury i on raczej myśli o technice siedzenia w fotelu w papuciach przed szkiełkiem. Drugi młody i myśli częściej o technice stosunku a nie technice malowania . Co do białej perły to w KIA fabrycznie nakładane są grubo, w słońcu pięknie się mienią na złoto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.