Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Jakiie opony wielosezonowe 215/55 R18

krol60
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Widziałem wiele wątków o oponach. Wiele starych. Szykuję się do zmiany opon, Chcę kupić wielosezonówki. Oglądałem sporo rankingów ale już głupieję no i nie mogę znaleźć opini o rozmiarze 215/55 R18 wielosezonowych. Chciałbym kupić coś dobrego bo dość już mam wymian 2x w roku. Warunki u nas nie są trudne w ostatnich latach posiadam napęd 4x4 więc myślę że wielosezonowe oponki to świetny wybór. Co polecacie? Pozdrowionka.

Jeśli całoroczne do 4×4 to muszą to być opony wzmacniane z oznaczeniem XL !

Trzeba pamiętać o rotacji takich opon co 10000 km bo większość całorocznych to opony kierunkowe.

Teraz wyważenia dokonujemy kiedy czujemy wibracje a nie 2 razy w roku!

Po zainstalowaniu opon po 2500km opona ułoży się do felg wypada wyważyć :)

Teraz opony całoroczne są coraz lepsze konstrukcyjnie wybieraj w firmach -

Michellin, Goodyear, Nokian, Kleber, Vredestein rozmiar i XL znajdziesz napewno :D

pisząc że wyważamy 2 razy w roku mialem namyśli że na naszych drogach to minimum.

Nikoan kleber i Verdestein to raczej do taczki a nie do auta którym rodzine wozisz.

Moja konkluzja pozostaje zawsze taka sama w naszym klimacie 2 komplety opon - lato i zima. Zawsze bezpieczniej a pamiętaj ze opona to jedyna rzecz która trzyma twoje 4 litery na asfalcie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Nokian Vredestein Kleber twoim zdaniem to opony tylko do taczki :D

A moim zdaniem opony Continental nie nadają się nawet do taczci bo w taczkach montują lepsze opony :D

Proszę allaganckie XL ....

http://www.oponeo.pl/dane-opony/kleber-quadraxer-2-suv-215-55-r18-99-v-xl#115048708

http://www.oponeo.pl/dane-opony/vredestein-quatrac-5-215-55-r18-99-v-xl#116995039

http://www.tirendo.pl/opony-wielosezonowe/

posiłkuję się tymi testani ale Goodyear nie ma takiej rozmiarówki. A Falceny?

http://www.michelin.pl/opony/michelin-crossclimate-suv

no i jeszcze te ale rozmiarówka jakiej szukam dopiero we wrześniu będzie dostępna.

http://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/rewolucyjna-opona-michelin-crossclimate/bng0z

Falken dobre opony :)

Michelin Cross Climate z tego towarzystwa będą najlepsze :D

Tak opony Continental mają bardzo dużo reklamacji tandeta się zrobiła z nich, już wolał bym kupić Dębice.

Ja kiedyś w Hondzie miałem Goodyear 4seasion. Były mega dobre - szczególnie na śniegu. Ale nie wiem czy nadają się do aut 4x4. Ale mogę je polecić z czystym sumieniem.

Edytowane przez -BOSS-

Goodyear to dobre oponki ale niestety nie mają szukanych przeze mnie rozmiarów :( Na razie zbieram info bo Michelin CrosClimate we wrześniu wypuszcza rozmiar którego szukam ;)

Ja zakupiłem NOKIAN WATERPROOF SUV 215/60R17 100 H XL. Też zdecydowałem się na zakup całorocznej z uwagi na to że zima w mieście żadna, po śniegu w zasadzie nie jeżdzę. Dwa komplety opon i tak wyjdą drożej. 

Jeśli chodzi o argument że opony sezonowe są bezpieczniejsze, to jest to bardzo dużo uogólnienie. Z moich znajomych prawie nikt nie sprawdza ciśnienia w oponach! Ale w rozmowach każdy uważa, że opony sezonowe są lepsze. Kurtyna. Co do zasady może i to jest racja, że sezonowe lepiej zachowują się w danych warunkach, ale jeśli ktoś nie sprawdza ciśnienia, nie rotuje opon etc. to co mu z tego, że ma "lepsze" opony. 

• Upvote 1

Plus ode mnie  :spoko:

U zaraz zacznie się wypisywanie o mniejszym zużywaniu dwóch kompletów opon sezonowych  :D

U mnie w moim otoczeniu kierowcy nie sprawdzają nie wyrównują ciśnień w oponach bo po co ?? przecie mam czujniki ciśnienia  :wacko:

Mało kierowców wie że dzisiejsze opony całoroczne są lepiej skonstruowane na super mieszankach dostosowujących  się do zmiennych  temperatur.

Ja mam Klebery Quadraxer przejechałem już na nich 11,800 km Miasto-krajowe-autostrady , jeżdżę  płynie dynamicznie, zużycie nie zauważalne ale pompuję kapkę więcej aby opona się mniej nagrzewała :P 

• 1 rok później...

Odświeżę temat.

Po super doświadczeniach z Michelin CrossClimate w posiadanej przeze mnie wcześniej Hondzie, również do QQ zdecydowałem się na zakup opon wielosezonowych.

Oczywiście planowałem zakup również Michelin, jako jedyny producent posiadają oponę w rozmiarze 215/55/R18, jednak w czeluściach internetu natrafiłem na inny ciekawy model

Pirelli Scorpion Verde All Season (tutaj dostępny rozmiar to 235/50/R18), opinie na oponeo mają ciekawe, cena atrakcyjna w porównaniu z Micheli (600zł różnicy na komplecie).

Pytanie czy ktoś z forumowiczów może używa tej opony i mógłby się na jej temat wypowiedzieć? 

Drugie pytanie czy ktoś w ogóle korzysta z opony w tym rozmiarze 235/50/R18, zastanawiam się czy przesiadać się na szerszą oponę.

Z góry dzięki za wszelkie opinie.

• 4 miesiące temu...
W dniu 30.04.2018 o 14:01, adimas1991 napisał:

Drugie pytanie czy ktoś w ogóle korzysta z opony w tym rozmiarze 235/50/R18, zastanawiam się czy przesiadać się na szerszą oponę

Używam letnich 235/50/R18 (Dunlop Sport Maxx).

Jestem bardzo zadowolony. Szersza guma na pewno lepiej chroni felgę. Odczuwam to parkując w centrum.

Teraz muszę kupić zimówki i nie wiem czy nie kupić opon wielosezonowych. Tym bardziej, że na wiosnę 2 opony letnie już się nie będą nadawać.

Ma ktoś doświadczenie z oponami wielosezonowymi ? Kolega,który użytkuje takie opony w Jeepie bardzo sobie chwali. 

Edytowane przez mentoras

Ja mam doświadczenie z Michelin CrossClimate już w drugim aucie (wcześniej Civic VIII), przejeździłem na nich cały rok.

Według mnie świetne w sezonie letnim, jazda po wodzie to przyjemność, bieżnik nie zużywa się szybko.

W sezonie zimowym byłem w górach na nartach, żadnych problemów. 

W marcu/kwietniu gdy było ciepło i większość przesiadła się już na letnie opony, a zaskoczył śnieg, ja czułem się mega pewnie w aucie, a po drodze

mijałem wiele aut w rowach, na barierkach.

Przez rok zrobiłem Hondą ok. 25 tys. i naprawdę byłem bardzo zadowolony. Niestety auto mi zawinęli. 

Po przesiadce do QQ, pierwszą rzeczą jaką zrobiłem to kupiłem nowe Michelin Crossclimate i dalej jestem bardzo zadowolony.

Stwierdziłem, że wolę wydać co 4 lata pieniądze na nowy komplet wielosezonówek, niż raz na 6 lat kupić dwa komplety i nie wykorzystać ich potencjału z powodu zestarzenia się gumy. Dodatkowo jestem pewien, że np. w/w Michelin lepiej się sprawuje zimą niż jakaś zimówka spoza klasy premium.

Obecnie posiadam komplet takich opon do sprzedaży w dziale giełda - rozmiar 215/55/R18 - produkcja maj 2018.

Mam plan przesiąść się na większą felgą :devil: stąd pomysł sprzedaży opon, jednak jak uzbieram odpowiedni budżet i wdrożę plan to też będę szukał opon wielosezonowych.