Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[TINO][1.8] Jazda z zepsutym katalizatorem

miczun
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czy jazda z zepsutym katalizatorem ma jakiś wpływ na pracę samochodu? Czy może przez to dojść do uszkodzenia innych części?  Elektryk który badał samochód powiedział, że ma to jedynie wpływ na środowisko i tak naprawdę nie muszę tego od razu robić. Mam do przejechania nie bawem grubo ponad 1 tys. km, stąd to pytanie.

Witam.

Czy jazda z zepsutym katalizatorem ma jakiś wpływ na pracę samochodu? Czy może przez to dojść do uszkodzenia innych części?  Elektryk który badał samochód powiedział, że ma to jedynie wpływ na środowisko i tak naprawdę nie muszę tego od razu robić. Mam do przejechania nie bawem grubo ponad 1 tys. km, stąd to pytanie.

w tym modelu powinna być 2 sonda lambda, nie wywala błędu? spalanie nie wzrosło?

Paliła się kontrolka od silnika, dziś w sumie zgasła. Przejechałem jakieś 30 km i nadal sie nie zapala, ale myślę że znowu wyskoczy. Co do spalania to nie wiem, mam wrażenie że jest tak jak było.

Ps. Tak są 2 sondy, gdyby nie to, to bym pewnie dal go do warsztatu na wycięcie kata.

Edytowane przez miczun

Paliła się kontrolka od silnika, dziś w sumie zgasła. Przejechałem jakieś 30 km i nadal sie nie zapala, ale myślę że znowu wyskoczy. Co do spalania to nie wiem, mam wrażenie że jest tak jak było.

Ps. Tak są 2 sondy, gdyby nie to, to bym pewnie dal go do warsztatu na wycięcie kata.

katalizator jak jest to musi być drożny nie można jeździć na zapchanym, bo auto niedługo będzie muliło

i może też szarpać i będzie z dnia na dzień coraz gorzej..

dobrze byłoby sprawdzić 2 sondę lambda bo może to ona szwankuje

a jeśli okaże się że jest jednak ok i to wina kata to było już kilka tematów na ten temat na forum np tutaj:

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/83124-p0420-nowy-katalizator-czy-tuleja-na-druga-sonde-lambda/

Witam.

Szczerzę radzę nie ignorować tego, tylko zdjąć kolektor i sprawdzić co jest grane.

Ja zignorowałem i zabiłem w ten sposób mój drugi silnik w tym aucie (pękł pierścień od przegrzania), a kat był zapchany od oleju z poprzedniego silnika (czego właściwie mechanik nie sprawdził).

• 2 tygodnie później...

A co powiecie na to.

Byłem na stacji kontroli pojazdów, żeby sprawdzić czy spaliny są prawidłowe.

Wychodzi na to, że tak. Wszystko się zgadza, czyli teoretycznie kat powinien być sprawny. Tak?

Powiedziano mi żebym zbadał sonde przed katem, tylko że mimo wszystko poradził mi żebym tak czy siak wymienił tego kata ze względu na wysoki przebieg samochodu. Ponad 270000.

Co o tym myślicie? Czy prawidłowe pomiary spalin dyskfalifikują zepsuty kat czy mimo tych prawidłowych wartości spalin kat nadal może być uszkodzony?

A co powiecie na to.

Byłem na stacji kontroli pojazdów, żeby sprawdzić czy spaliny są prawidłowe.

Wychodzi na to, że tak. Wszystko się zgadza, czyli teoretycznie kat powinien być sprawny. Tak?

Powiedziano mi żebym zbadał sonde przed katem, tylko że mimo wszystko poradził mi żebym tak czy siak wymienił tego kata ze względu na wysoki przebieg samochodu. Ponad 270000.

Co o tym myślicie? Czy prawidłowe pomiary spalin dyskfalifikują zepsuty kat czy mimo tych prawidłowych wartości spalin kat nadal może być uszkodzony?

Jeśli kat jest drożny (i jeśli jeszcze jest ;) to może problem jest tylko z sondą. Masz konkretny numer błędu?

Jednak katalizator. Wiecie może czy istnieje coś takiego jak regeneracja zużytego kata lub gdzie mogę dostać nowy? Pare osób powiedziało mi jeszcze żeby go całkowicie wywalić, tyle że 2 sonda będzie wywołała błąd więc która opcja jest według was najlepsza. Z góry dzięki za odpowiedź.

Edytowane przez miczun

Jednak katalizator. Wiecie może czy istnieje coś takiego jak regeneracja zużytego kata lub gdzie mogę dostać nowy? Pare osób powiedziało mi jeszcze żeby go całkowicie wywalić, tyle że 2 sonda będzie wywołała błąd więc która opcja jest według was najlepsza. Z góry dzięki za odpowiedź.

najtańsza opcja to chyba wsadzenie drugiej sondy w tulejke..

Podepnę się pod temat gdyż aktualnie oddałem słynny QG18DE na wymianę zapieczonych pierścieni tłokowych i podczas przeszukiwania sieci w tym temacie natrafiłem na ciekawy filmik-  tak od 16 minuty jest akcja z pięknym katalizatorem- mój kumpel odradza mi ten zabieg i nie wiem co począć......

https://www.youtube.com/watch?v=PZYZ-6UjJyI

Edytowane przez franc821

Podepnę się pod temat gdyż aktualnie oddałem słynny QG18DE na wymianę zapieczonych pierścieni tłokowych i podczas przeszukiwania sieci w tym temacie natrafiłem na ciekawy filmik-  tak od 16 minuty jest akcja z pięknym katalizatorem- mój kumpel odradza mi ten zabieg i nie wiem co począć......

https://www.youtube.com/watch?v=PZYZ-6UjJyI

Ja osobiście wstawiłem nowy - zamiennik BOSAL'a oczywiście - koszty jedyne 1.000 PLN ;/

Wymieniłem katalizator na nowy, przejechałem jakieś 20 km i co? Znowu kontrolka od silnika, błąd to P0140.. Może ktoś pomóc co to znaczy? ​

Jak się okażę, że kata wymieniałem na darmo to mnie szlak trafi

Wymieniłem katalizator na nowy, przejechałem jakieś 20 km i co? Znowu kontrolka od silnika, błąd to P0140.. Może ktoś pomóc co to znaczy? ​

Jak się okażę, że kata wymieniałem na darmo to mnie szlak trafi

błąd P0140 wskazuje na drugą sondę lambda

czyli niepotrzebnie wymieniałem kata, tak?

na twoim miejscu podjechałbym  na kompa do kogoś kto ma program diagnostyczny

z prawdziwego zdarzenia który nie tylko pokazuje nr błędu ale potrafi też wyświetlić

parametry pracy 2 lambdy ( np. wahania napięcia) i wtedy będzie wiadomo po odczytach

co szwankuje: kat czy 2 lambda