Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Parowanie przedniej szyby w Nissan Note 2011r

greg12
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

heehe....z tą odparowaną wodą to nie masz racji :)

Woda wydostaje się pod samochód w okolicy płyty grodziowej.

A po dłuższej jeździe w upalny dzień gdy staniemy na parkingu może się uzbierać pokaźna kałużą :) to normalne zjawisko.

A już myślałem, że mam zepsuty samochód. I większość samochodów, które widze na prakingu z mojej pracy też na szczęście nie są zepsute... Oczywiście M@reS ma rację. Odpływ jest w okolicach grodzi i trzeba w takich przypadkach o których tutaj pisaliśmy sprawdzać, czy jest drożny.

• Upvote 1

• 4 miesiące temu...

Pytanie jak najszybciej pozbyc sie tego szronu/lodu ze strony wewnętrznej szyby? Jakie najlepsze ustawienia. W moim starym Clio nie miałam takich przypadłości przy -12C, wiec jestem w lekkim szoku co dziś zastałam.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Moim sposobem na parowanie szyb szczególnie zimą jest otwarcie okien i nadmuch zimnego powietrza i wyłączenie ogrzewania wtedy kiedy dojeżdżam już do miejsca parkowania ,tak jadę ze 3 ostatnie km. Dzięki czemu wieczorem i w nocy, kiedy temperatura spada, nie następuje zjawisko kondensacji pary wodnej z zimnego, zewnętrznego, powietrza na ciepłej szybie ogrzanej wnętrzem samochodu.

Gość Andrzej G

Moim sposobem na parowanie szyb szczególnie zimą jest otwarcie okien i nadmuch zimnego powietrza i wyłączenie ogrzewania wtedy kiedy dojeżdżam już do miejsca parkowania ,tak jadę ze 3 ostatnie km. Dzięki czemu wieczorem i w nocy, kiedy temperatura spada, nie następuje zjawisko kondensacji pary wodnej z zimnego, zewnętrznego, powietrza na ciepłej szybie ogrzanej wnętrzem samochodu.

Dobrym sposobem jest też zaopatrzenie się w te częściowe pokrowce sięgające do dolnej krawędzi szyb. Mój sąsiad je stosuje i z tego co widzę, rano zdejmuje, wrzuca do skrzynki w bagażniku i odjazd, bo szyby czyściutkie, jakby wyjechał z garażu.

Tak na szybko znalazłem - coś takiego http://allegro.pl/pokrowiec-na-samochod-auto-na-dach-i-szyby-l-xl-i6600114485.html

lub http://www.motoautko.pl/product-pol-9041-Polplandeka-HALF-XL.html

Edytowane przez Andrzej G

U mnie, jeśli przytrafi się dłuższe parkowanie pod chmurką,  wystarczy ustawić nawiew na szyby załącza się klima i nawiew z zewnątrz i po góra minucie wszystko jest czyściutkie i suchutkie a na zewnątrz, ewentualnie, mata p-w szronowa.

Witam, Dasza jeżeli masz automatyczna klimę to włacz przycisk front, szybko odmraża przednia szybę. Natomiast jak masz manualna klimę to tak jak mówia koledzy nawiew na przód i właczona klima. System wentylacji w Note II jest całkiem wydajny.

W naszym Noku też bardzo szybko szyby odparowują....nawiew na przednią szybę, grzanie lusterek i tylnej.

Chwila i po problemie. W sumie u nas -5C to klęska żywiołowa i mało kto jeździ ale zawsze to zima :D

Więc więcej z parą trzeba sobie radzić niż z mrozem.

...........................................................

Wysłano z Samsung Galaxy S6

Mam klimę manualną. Ale mialam wrazenie, ze nawiew strasznie długo sie nagrzewa. Czyli trzeba bedzie wychodzić auto przed postojem wynika z waszych wpisów. Wygrzebie chyba torebki z osuszaczem dość spore i położę.

Parking mam pod chmurką, wiec skrobanie szyb to norma, ale to wewnątrz mnie zaskoczyło.

Dzięki za porady.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Wczoraj parkowałem przez dwanaście godzin po chmurką. Notka przezornie postawiłem przodem do słońca. Co się okazało, ze przednia szyba była suchutka, zero szronu. Natomiast tylna oszroniona od wewnątrz.Słoneczko które przygrzewało w dzień przeniosło parę na tył, a było przez calutki dzień -14 stopni.Staram się również po zatrzymaniu samochodu na dłuższy czas wyrównać temperaturę i otwieram drzwi na chwilę. W garażu również mam lekko opuszczone szyby przednie, żeby odparowywało. Niestety często tak się dzieje, że szron zbiera się od wewnątrz. Sprawcą jest niestety wilgoć która jest w samochodzie.

Edytowane przez janio
  • Upvote 1

Ważne to odpowiedzieć sobie na pytanie skąd w aucie bierze się wilgoć. Jak jeździsz bez włączonej klimy a tylko na ogrzewaniu, do tego im więcej pasażerów tym gorzej, wilgoć masz z wydychanego z płuc powietrza. Brak załączonej w czasie jazdy klimy=brak osuszania. Wilgoć paruje też z dywaników. Sposobu z wietrzeniem w czasie jazdy nie testowałem ale jestem pewien że małżonka byłaby zachwycona ;)

Edytowane przez NazgulXL

• 2 tygodnie później...

U mnie też parowało strasznie. Do tego stopnia, że para skraplała się na dachu i kapało przez mocowania od rolet przeciwsłonecznych i przez mikrofon. Pomogło umycie szyb od wewnątrz i wymiana filtra kabinowego. Dodatkowo na wszelki wypadek włożyłem osuszacz kupiony na allegro. Dbam też żeby nie stała woda na gumowych "dywanikach" (gazetka).

U mnie też parowało strasznie. Do tego stopnia, że para skraplała się na dachu i kapało przez mocowania od rolet przeciwsłonecznych i przez mikrofon. Pomogło umycie szyb od wewnątrz i wymiana filtra kabinowego. Dodatkowo na wszelki wypadek włożyłem osuszacz kupiony na allegro. Dbam też żeby nie stała woda na gumowych "dywanikach" (gazetka).

Czyli potwierdza się reguła, że nic nie dzieje się bez przyczyny. Skoro więc paruje, jak to ktoś wyżej powiedział, trzeba znaleźć a następnie zminimalizować albo zneutralizować całkowicie przyczynę tegoż.