Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Filtry, oleje wymiana - na jakie?

tomekx8

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

planuję wymianę filtrów i oleju w samochodzie. Mamy filtr oleju, paliwa, powietrza i kabinowy. Jaki olej stosujecie w swoim samochodzie? Wg instrukcji najlepszy byłby 5w30 lub 10w30. Pod maską mam przypominajkę z kolejną datą wymiany i jest informacja o dwóch ostatnich użytych olejach, a mianowicie wlany był 10w40.

Witam,

planuję wymianę filtrów i oleju w samochodzie. Mamy filtr oleju, paliwa, powietrza i kabinowy. Jaki olej stosujecie w swoim samochodzie? Wg instrukcji najlepszy byłby 5w30 lub 10w30. Pod maską mam przypominajkę z kolejną datą wymiany i jest informacja o dwóch ostatnich użytych olejach, a mianowicie wlany był 10w40.

10w40 byłby odpowiedni tylko ori i  dobrej firmy np. motul, dobre filtry to np. knecht, bosch ew. mann

Ja wymieniałem niedawno u siebie:

- olej Shell Helix 5W30 - później także znalazłem pod maską karteczkę z informacją, że był zalany bodajże Elf 10W40. Niemniej jednak po zaaplikowaniu 5W30 nic się 

nie dzieje (bo w sumie co ma się dziać ... ) a silnik chodzi bardzo dobrze

- filtr oleju mam jakiegoś Denckermann'a - porównywałem go z oryginałem Nissana - różnic nie zauważyłem ....

- filtr powietrza Mann

- filtr kabinowy zwykły Filtron

Aha do tego przed wymianą oleju zastosowałem płukankę LiquiMoly.

Co do filtra paliwa to u mnie jest on "niewymienny" (1.5 98KM).

• 3 miesiące temu...

Mam nissana Almerę N16 (benzyna) z przebiegiem 155 000 km od 2003r.

Pytanie, jaki stosować olej do silnika ? roczny przebieg to około 12, 13 tyś. km. 

• 1 rok później...

Ja kupiłem teraz Liqui Moly 5W40 oraz filtr zawsze kupuję Knechta.

Olej wymieniam teraz co 10kkm bo i tak jest to raz do roku.

Przymierzam się do wymiany płynu od wspomagania ale najpierw muszę dowiedzieć się co mam i co muszę kupić.

• 2 tygodnie później...

Ja stosuje olej 5W40 Castrola  a filtry ( powietrza, oleju, kabinowy) Filtrona i jest ok. Przejechałem w 6 lat prawie 50 tys.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...