Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P10] [P11] [P12] [WP11 /12] Świecąca /mrugająca kontrolka hamulca ręcznego - POŁĄCZONE TEMATY

Gość peryskop
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Kontrolka ręcznego odpowiada też za poziom płynu,podczas zmiany przeciążeń zmienia się poziom płynu hamulcowego ( pływa ) niski poziom oznacza : a: koniec klocków b: nieszczelność w układzie hamulcowym. Spawdź klocki - jeśli są ok dolej płynu i obserwuj poziom.Stawiam na klocki/tarcze pozrawiam

A u mnie nie świeci kontrolka hamulca ręcznego, żaróweczka jest dobra - co jeszcze mogło polecieć?

Włacznik hamulca awaryjnego, jest przy dzwigni, po zaciągnięciu powinien podać masę na kontrolkę, może zaśniedział i trzeba by go przeczyścić.

Właśnie dzisiaj zlokalizowałem podobną usterkę, pompa waku od serwa,jak odłączyłem przewód od czujnika to kontrolka przestała świecić,tylko nie wiadomo czy czujnik uszkodzony czy pompa, czujnik znajduje się na przegrodzie przedniej z lewej stronyauta oczywiście td

• 2 tygodnie później...

Znalazłem wężyk wychodzący ze skrzyni biegów (a raczej z komory sprzęgła) i jest zakrzywiony na końcu o 180 stopni. Wiecie może do czego ma być podłączony, bo u mnie spoczywał sobie bezwładnie na wahaczu...

Chciałbym jeszcze dodać, że ta kontrolka zapala się też podczas cofania. Podejrzewam, że chodzi o przechylenie silnika. Ale ciągle nie mogę zlokalizować tej usterki.

A tak z innej beczki.

Jak wymienić żarówkę od podświetlenia pokręteł od nawiewu. Boję się cokolwiek ruszać, żeby nie połamać :)

I jeszcze jedno, nie mam nic na wyświetlaczu od temperatury, daty. Jaka może być tego przyczyna :?:

I jeszcze drugie :)

Czy włączniki od awaryjnych oraz podgrzewania tylnej szyby mają być podświetlone :?:

Pozdrawiam.

cześć

przepis jak rozebrać deskę masz tutaj

http://www.nissanklub.pl/zrob_sam.php?pid=...cid=3&tid=7

jeżeli nie masz nic na wyświetlaczu, to może być wina rozłączonej wiązki elektrycznej (tasiemki) , lub uszkodzonego wyświetlacza, a jeżeli nie masz tylko podświetlania wyświetlacza to po prostu przepalona żarówka (wymiana link jw.)

właczniki awaryjnych i ogrzewania są podświetlane po dwie żarówki, jedna podświetla symbol, a druga świeci jak są włączone. podobnie jest z przyciskami AC i obiegu zamkniętego wentylacji. włączniki są rozbieralne, dość łatwo tylko z wyczuciem.

pozdrowienia ;)

• 4 lata później...

2.0TD 98r od pewnego czasu podczas gwaltownego przyspieszania zapalala sie na moment kontrolka od recznego, po dwoch tygodniach juz mniejsze przyspieszenie podczas ruszania autem powoduje zapalenie kontrolki, dolalem plynu hamulcowego ale dalej to samo, wie ktos co to, plywak?

Radzę sprawdzić powyższe. Ewentualnie wyjąć kostkę i potraktować ją WD-40.

Przy moim Nismo czasem się zapałała, później cały czas się świeciła, rozkręciłem obudowę dźwigni ręcznego i okazało się że wyłącznik został przyblokowany przez jakiś "śmieć" który się tam dostał.

przewody podciśnieniowe do vacum pompy pewnie się zestarzały i łapią lewe powietrze, było już opisywane. sprawdź je dokładnie.

• 2 miesiące temu...

Odgrzewam temat. Zaczęła mi świecić lampka hamulca ręcznego. Przewody podciśnieniowe są OK. a płyn na max. Podejrzewam że to wina samego czujnika poziomu płynu bo dopiero po odpięciu wtyczki od niego lampka gaśnie (jeszcze tydzień temu wszystko było OK.) Rozbierał ktoś taki czujnik? Lepiej naprawiać samemu czy szukać innego?

hary7 temat już oklepany w dieselu sparciały ci przewody podciśnieniowe jeśli dobrze pamiętam poszukaj na forum dużo tego było.

Edytowane przez Masakra

Panowie niekoniecznie sparciale przewody. Zapalanie sie kontrolki w silniku diesla oznacza tez niskie cisnienie w ukladzie wspomagania

Chłopaki. Napisałem że przewody są OK. Jakby nie było już dosyć długo jestem na tym forum a i nyskę mam już parę lat. Jeżeli odpinam czujnik poziomu płynu to lampka gaśnie. Przy sparciałych przewodach czy zbyt małym podciśnieniu lampka świeciłaby dalej. Każdy posiadacz DIESLA może to sobie sam sprawdzić. Jak wydobyć ten czujnik bo wygląda jakby był wklejony do zbiorniczka.

Wyglada jednak ze ten czujnik jest razem ze zbiorniczkiem , bo nawet w katalogu jest pokazany zbiorniczek z czujnikiem

• 1 miesiąc temu...
Gość longer 81

Witam u mnie ten sam problem od jakiś 2 tygodni - przewody podciśnienia sprawdzone -ok , płyn w zbiorniczku na maxa , klocki razem z tarczami wymieniane jakieś 7 - 8 miesięcy temu , niedawno wymieniane tylne hamulce - bębny razem z okładzinami i co teraz muszę obczajić chyba ten czujnik na zbiorniczku wyrównawczym - kontrolka świeci cały czas , chodz niekiedy zgaśnie ostatni jechałem z Polski do Belgi i kontrolka zgasła na jakiś czas a potem znów się zaświeciła , a zauwarzyłem jeszcze ze wcześciej raz świeciła , raz mrugała , a teraz świeci cały czas ! Jak macie jeszcze jakieś pomysły to dajcie znać.

Sprawdz czy masz szczelne przewody hamulcowe idace do tylnich kol,, u mnie zgnily i tak kontrolka sie zapalala az wkoncu zauwazylem ze przewody sa przegnite.

Gość longer 81

ok sprawdzę - tylko ze auto stoi przykładowo tydzień w garazu , poniewarz do pracy jeżdzę służbowym autem i tylko na weekend wyjeżdzam , zeby go przysłowiowo przepalić i nie ma zadnej kropelki nigdzie poda autem , a jeśli było by coś z przewodami to by gdzieś płyn mi wyciekał - tak myślę.

• 5 miesięcy temu...
Gość przemcio_s

Witam, mam takie pytanie. Co może być przyczyną zapalającej się kontrolki hamulca ręcznego podczas hamowania silnikiem? Zapala się a kiedy wciśnie sie sprzęgło i wrzuci na luz gaśnie ? Płyn jest i nie ucieka a siła hamowania normalna.

Gość przemcio_s

no tak tylko u mnie jak opisałem zapala się kontrolka jak zdejmę nogę z gazu i nie dotykam w ogóle się do hamulca a w tym temacie ludzie mieli ten problem ale podczas hamowania właśnie hamulcem

no i poza tym jest jeden podobny temat ale nie ma tam podanej przyczyny tego zjawiska, w moim też się zaświeca przy włączeniu biegu wstecznego a problem zaczął się, gdy mechanik ustawiał mi zbieżność, po pierwsze zrobił to fatalnie a po drugie w dwa, trzy dni po tym właśnie zaczął się ten problem