Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P10] [P11] [P12] [WP11 /12] Świecąca /mrugająca kontrolka hamulca ręcznego - POŁĄCZONE TEMATY

Gość peryskop
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam okazało się że problem jest inny za mało płynu w zbiorniczku było więc go całkowicie wymieniłem i problem zniknął :) 

witam okazało się że problem jest inny za mało płynu w zbiorniczku było więc go całkowicie wymieniłem i problem zniknął :)

Brawo Ty :P

Zasada jest jedna - gdy zapala się jakaś kontrolka - pierwsze co ,to patrzymy / sprawdzamy poziomy odpowiednich  płynów ;)

Brawo Ty :P

Zasada jest jedna - gdy zapala się jakaś kontrolka - pierwsze co ,to patrzymy / sprawdzamy poziomy odpowiednich  płynów ;)

To tak oczywista zasada, że nawet mi to przez myśl nie przeszło. A swoją drogą dobrze że kontrolki są bo inaczej wszystko do zera, u niektórych ma się rozumieć, by powysychało wszystko.

Nic tam nie wysycha. Albo masz nieszczelność, albo zużyte klocki hamulcowe.

Użyłem określenia "wysycha" jako przenośni, co z całego postu wynika, że trzeba co jakiś czas a przynajmniej wówczas gdy kontrolka się zaświeci, zajrzeć by nie było za późno.

Zajrzeć zawsze warto, ale ze świadomością procesów. Sam przyznasz, że inaczej na czerwoną kontrolkę spojrzysz po np miesiącu od wymiany hamulców, a inaczej po 2 latach.

Pewnie, że inaczej spojrzysz .... ale jak się zaświeci, to pierwsze co - to sprawdzam płyn ... nieistotne czy tydzień temu było coś robione z układem czy 2 lata temu .

Przynajmniej ja od tego bym zaczęła / zaczynam ;)

Najważniejsze, że autor tematu uporał się z problemem :D

Zajrzeć zawsze warto, ale ze świadomością procesów. Sam przyznasz, że inaczej na czerwoną kontrolkę spojrzysz po np miesiącu od wymiany hamulców, a inaczej po 2 latach.

Ja osobiście, i jest to dla mnie normą,  mam w zwyczaju co najmniej raz na kwartał zaglądania pod maskę i sprawdzania czy płyny eksploatacyjne są w normie, pomimo ze praktycznie wszędzie są kontrolki które wskażą problem gdy on zaistnieje. Podobnie jak przed jazdą, nie mówię że jazdą od sklepu do sklepu, ale rano lub wieczorem przed odstawieniem pojazdu do garażu, czy przed dłuższa jazdą sprawdzam i każdy kierowca robić to powinien, działanie świateł, że o poziomie oleju przed dłuższa jazdą nie wspomnę. Płyn do spryskiwaczy kontrolki nie ma więc też mam czekać aż ze spryskiwacza nic nie poleci...?? Gdyby każdy miał taki nawyk o ile mniej było by awarii czy niespodzianek na drodze podczas kontroli. A o ile mniej "jednookich"  czy całkiem "ślepych" zarówno z przodu jak i z tyłu pojazdów.

• 6 miesięcy temu...

Witam mam problem z kontrolką hamulca ręcznego. Podczas jazdy raz się zapala,to raz przygasa to znowu pali się bez przerwy, po jakimś czasie gaśnie. Czy ktoś miał podobny problem? Proszę o odpowiedz

Witam mam problem z kontrolką hamulca ręcznego. Podczas jazdy raz się zapala,to raz przygasa to znowu pali się bez przerwy, po jakimś czasie gaśnie. Czy ktoś miał podobny problem? Proszę o odpowiedz

może z klocków hamulcowych mało co zostało i stąd się zapala kontrolka, sugeruję sprawdzić