Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Ciepły nawiew czy to prawda????

duzyn
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Note 2006r benzyna 1.4   - czy przy wyłączonej klimie, na biegu jałowym po 5-10 minutach lub w korku z nawiewów leci Wam  ciepłe powietrze? od mechanika otrzymałem odpowiedź że ten typ tak ma.

Zakupiłem autko w lipcu, jeździłem na klimie, ale któregoś razu musiałem postać w nocy i poczekać na kogoś -klima out , okienka na dół i czekam, czekam i zaczynam się pocić..........................przy ustawionym nawiewie na zimne leciało ciepłe powietrze.Czy tym autem nie da się bez klimy jeździć?!?!?!?!?

HELP!!!!

Artur

W kombajnie klapki nie domykają się tak jak powinny.

Mechanik miał rację. W ciepłe lub upalne dni bez klimy robi się w notku gorąco. Bynajmniej tak mam w swoim. Jest to chyba spowodowane tym, że notek ma krótki przód. W przedziale silnika jest mało miejsca na cyrkulację powietrza, lub przewody są tak konstrukcyjnie połączone, że powietrze ma krótka drogę aby się schłodzić. Dlatego klima jest niezbędna w lecie. 

Ja u siebie kombinowałem na różne sposoby i wykombinowałem, że jeśli przy nastawie na minimum stopni załączę a po chwili wyłączę klimę to nie leci ciepłe powietrze. Poza tym ustawieniem zachowuje się jakby sam dobierał sobie parametry nadmuchu. Trzeba też pamiętać że bez włączonego obiegu zewnętrznego auto (najprawdopodobniej) ustawia się samo na obieg wewnętrzny.

Nie mam Note ale na pewno ten typ tak nie powinien mieć  jeśli masz na zimne musi być zimne  ja mam micrę i jest też krótka i leci zimne kiedyś miałem podobny problem w chevrolecie  i wystarczyło podjechać na serwis i wgrać nowe oprogramowanie 5min i wszystko wróciło do normy podejrzewam że dawno tam auto nie było dlatego taki problem a fakt jak się jezdzi do nich to za każdym razem wgrywają nowy soft itp .

U mnie też po wyłączeniu klimy, jak ustawię na zimne to leci zimne.....latem oczywiście cieplejsze ale nie ciepłe z silnika.

W upalne dni robi się gorąco bez klimy ale to normalka :) jak na zewnątrz ponad 30C to w nagrzanej "puszce" jest więcej mimo, że pootwieramy okna :)

Klima to rarytas na te czasy :) ale kiedyś nie było i też się jeździło....oczywiście było chłodniej i to dużo :)

Ale za to w chłodne jesienno-zimowe dni bardzo szybko zaczyna dmuchać cieple powietrze....a to duży plus ;)

Ale jest i minus....nie podaje prawidłowej temperatury :(. Np ustawiam 23C a w samochodzie jest 20-21C, różnica 2-3C mniej.

W Mercedesie i w SAABie jak ustawiam 23C to jest 23C, jak 20C to jest 20C.

Edytowane przez M@reS

Powietrze jest brane z zewnątrz. Jeżeli masz wyłączoną klimę to ustawienie na chłodzenie oznacza tylko to, że powietrze nie jest podgrzewane przez nagrzewnicę. Bez klimy nie ma możliwości schłodzenia się. Jak samochód stoi a silnik pracuje, powietrze w komorze bardzo się nagrzewa. Ciepłe powietrze zawsze idzie do góry (fizyka). Jest całkiem możliwe,że część tego ciepłego powietrza zostanie zassana przez dmuchawę i stąd ten efekt. Pewne elementy nadwozia też pewnie nagrzewają się bardziej jak auto stoi z włączonym silnikiem. Na pewno nie powinno tak być podczas jazdy. Sprawdź jak silnik będzie rozgrzany a samochód bedzie w ruchu.

• Upvote 2

• 2 tygodnie później...

Mam dość tego auta jego mać............dzisiaj pada deszcz, --------ciemność widzę...widzę ciemność - --------------wszystko zaparowane, końcówkę do domu przy otwartym oknie i włączonym ogrzewaniu.

Żebym miał jeden samochód to bym uwierzył, ale kurde mam też fiestę (10 lat) fabrycznie bez klimy i po wymianie filtra kabiny nic nie paruje jak jadę sam,  a jak jest ustawione na zimne to daje zimne((rozumiem, że jak jest +30 na zewnątrz to leci 30 delikatnie schłodzone przez dmuchawę , ale tu leci ze 35.........). ... zasrana magia....................Gdzieś muszę się wyżalić.

Proszę na priv o kontakt do uczciwego mechanika w Warszawie lub okolicach. Który jak mu się nie opłaca rozbierać samochodu  to mi to powie, a nie będzie ściemniał, trzymał samochód tydzień i nic nie zrobi

Artur

Proponuję dobrego mechanika bo widocznie masz coś zepsute......na tyle egzemplarzy Twój ma tylko takie objawy.

Może po prostu woda dostaje się do środka i potem paruje ?. Może podszybie i ścianka grodziowa była dobrze poszarpana po jakimś wypadu i coś przepuszcza.  Nie ma innego wytłumaczenia..

Ewidentnie masz z tym problem i niekoniecznie przyczyną jest to o czym pisaliśmy wyżej. Zakładając że z nawiewem jest wszystko Ok.!, trzeba przejrzeć całą gródź na wszelki wypadek, podszybie szukając wyjaśnienia sprawy