Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Almera N16 - parę pytań.

B4RT

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jeżeli już były podobne pytania / problemy, z góry przepraszam za dubel.

Ale...do rzeczy:

Jestem świeżym użytkownikiem almerki z 2003 roku z silnikiem 1.8.

Zauważyłem parę dni po zakupie, w dalszej autostradowej podróży, iż mój dyliżans przy około 4tys obrotów dostaje zadyszki. Czuć przymulenie, po chwili odpuszcza i samochód ciągnie dalej. Czuć w zasadzie od III biegu, najbardziej na biegu V. I zawsze przy około 4 tys. O co może chodzić? Katalizator? Przepustnica?

Sprawa druga, czy w tym silniku zawory się reguluje?

No i na koniec, ile ten silnik powinien palić? U mnie w mieście wychodzi ponad 10, przy prędkościach 150-170 prawie 10.

Jazda (trasy szybkiego ruchu) 120-140 to koło 8-9 litrów. Tak powinno być?

No cóż, będąc szczerym współczujemy zakupu, ale po kolei.

Zamulenie to prawdopodobnie początek końca rozrządu.

Zawory można regulować z tym, że jak ich nie słychać to nie ma sensu tego ruszać.

Co do spalania to jest OK. Przy prawdziwie miejskiej jeździe potrafi spalić do 12 litrów.

Wymienione wątpliwości to i tak będzie najmniejsze zmartwienie w toku eksploatacji, także taka rada: jak jeszcze nie zjada litrów oleju, to uciekaj od tego jak tylko się da.

A tymczasem powodzenia. ;)

Byłem w ASO na komputerze, żadnego błędu.

Efekt lekkiego zamulania przy 4 tys obrotów, w/g fachowca, najpewniej to przepływomierz. Do wyczyszczenia.

Co o tym sądzicie? I jak się do tego zabrać?

Fachowiec też potwierdził, że takie spalanie to norma.

Najważniejsze, kontrolować olej.

BTW, moja almera póki co nic nie bierze.

...Efekt lekkiego zamulania przy 4 tys obrotów, w/g fachowca, najpewniej to przepływomierz. Do wyczyszczenia.

Co o tym sądzicie? I jak się do tego zabrać?

to już było kiedyś na forum, zobacz np tutaj:

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/47151-n16-czyszczenie-przeplywomierza/

Powiem tak, swojego przepływomierza ne dotykałem przez prawie 180000km a jeżdżę ciągle w rejonie z najbardziej syfnym powietrzem w Polsce.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...