Menfir Opublikowano 3 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 Witam Planuje dołożyć drugi akumulator na pakę w celu zasilania lodówki oświetlenia paki i czego tam wymyślę Chciałbym łądować go bezpośrednio z altrenatora. I teraz moje pytanie jaki maksymalnie zestaw alternator fabryczny uciągnie? I czy jest możliwość zakupienia mocniejszego alternatora do navary? Prostując posiadam D40 z 2007r King Cab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sq9mcs Opublikowano 3 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 Tu nic nie uciągnie. Pytanie czy naładuje. O ile dobrze pamiętam fabryczny alternator daje 130A prądu. Teraz kwestia układu sterującego przekaźnikiem spinającym ładowanie na drugim akumulatorze czyli nazywanym IBS lub DBS. W naszych ambulansach stosujemy takie rozwiązania. W sprinterze 315 mamy dwa akumulatory po 98Ah i 130A alternator daje radę. Zobacz sobie ten układ: http://allegro.pl/separator-na-dwa-akumulatory-do-samochodu-ibs-i6336110109.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkaspaw Opublikowano 3 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 Alternator ma 160A i spokojnie wystarcza ja mam na pace zabudowany drugi akumulator żelowy zasila webasto powiadomienie GSM oświetlenie paki i wiele innych dodatkowo jest na postoju ładowany z panelu solarnego gdzie nadwyżka prądu ładuje aku główny za dołączanie po uruchomieniu silnika odpowiada malutki układ elektroniczny który po wzroście napięcia na akumulatorze głównym powyżej 13,8V dołącza aktu dodatkowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.