john80 Opublikowano 8 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2016 Panowie i Panie, mam problem, zupełnie padł mi akumulator i to niestety w okresie, kiedy mój portfel kasą nie śmierdzi :-( Czytałem różne wątki na forum i podobno w moim modelu zalecany jest 50 Ah w górę. Jako, że mam mały budżet to przymierzam się do Varty 44 Ah z prądem 440 EN. W aucie mam zmienione radio z fabrycznego na Pioneer, kamerkę samochodową (ciągle podpięta do ładowarki) i klimatyzację. Nie planuję używania Almery przez kolejne 10 lat, tylko max 2-3 lata. Czy ten akumulator da radę? Silnik jest mały i według mojej wiedzy nie powinno być problemu, ale chciałbym się upewnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buladag Opublikowano 8 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2016 (edytowane) Nie wiem jak masz zamiar go tam zamontować ale jak chcesz możesz tam nawet wsadzić 15Ah ze skutera, jak jeździsz głównie w trasach to nawet taki obleci. Edytowane 8 Października 2016 przez buladag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pele Opublikowano 8 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2016 ja jeżdziłem na takim 44Ah(od malucha) ponad 2 lata forfdem probe 2500cm3 i dawał radę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buladag Opublikowano 8 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2016 A co ma pojemność silnika do pojemności akumulatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
porter59 Opublikowano 8 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2016 A co ma pojemność silnika do pojemności akumulatora? Jak wielkość psa do wielkości michy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pele Opublikowano 9 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 myślałem, że ma... ale to nie jest forum kabaretowe... i wszystko się tłumaczy, jak jest jakiś problem... a nie wyśmiewa... pozdrawiam kolegę satyryka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
john80 Opublikowano 9 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 Nie wiem jak masz zamiar go tam zamontować ale jak chcesz możesz tam nawet wsadzić 15Ah ze skutera, jak jeździsz głównie w trasach to nawet taki obleci. Normalnie, odkręcam klemy, wyjmuję akumulator i wsadzam nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buladag Opublikowano 9 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 Pele: Nie ma, równie dobrze producent może zastosować rozrusznik 400W do silnika 2,5l (tak jak to najczęściej ma miejsce w przypadku S&S), a może prawie 800W jak w przypadku N16. Zależy. Jonh80: Widziałeś sposób mocowania aku w N16? Pomijając że to niebezpieczne to z luźno zamocowanym akumulatorem albo podociakanym deskami czy czymkolwiek nie powinieneś przejść przeglądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
porter59 Opublikowano 9 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 Panowie i Panie, mam problem, zupełnie padł mi akumulator i to niestety w okresie, kiedy mój portfel kasą nie śmierdzi :-( Czytałem różne wątki na forum i podobno w moim modelu zalecany jest 50 Ah w górę. Jako, że mam mały budżet to przymierzam się do Varty 44 Ah z prądem 440 EN. W aucie mam zmienione radio z fabrycznego na Pioneer, kamerkę samochodową (ciągle podpięta do ładowarki) i klimatyzację. Nie planuję używania Almery przez kolejne 10 lat, tylko max 2-3 lata. Czy ten akumulator da radę? Silnik jest mały i według mojej wiedzy nie powinno być problemu, ale chciałbym się upewnić. Mówiąc krótko,każdy między 44Ah a 100Ah będzie dobry,pod warunkiem,że ten większy zmieścisz wymiarowo. Piszesz,że mały budżet,a przymierzasz się do Varty. Na rynku jest dużo tańszych firm i wcale nie gorszych. Ważniejszy jest prąd ładowania od marki aku,bo nawet Vartę można zarżnąć w tydzień i nikt Ci nie uzna gwarancji jak padnie z tego właśnie powodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert45 Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Np. tani polski akumulator: Jenox Classic 055614K 12V 55 Ah / 470 A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skyller Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Albo ZAP tu cennik / wymiary http://www.zap.pl/cennik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi