JackSet Opublikowano 20 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2016 Jeszcze raz napiszę, nie przyporządkowuje się ich do danego miejsca, aż tak skomplikowany system to nie jest. Impuls z czujników + częstotliwość 433 MHz - to prostota jak w pilocie do bramy mam wrażenie ze obaj mamy rację tyle ze fixujemy sie na własnym zdaniu. Zgadzam sie ze system nie jest skomplikowany, ale jednocześnie to chyba jednak łatwe dla oprogramowania jeżeli impuls z czujnika podczas programowania zapisał ze właśnie programuje np lewy przód i tak wyświetlać na kompie. A po obejrzeniu filmiku z programowania Mokki, gdy migający konkretny kierunkowskaz sugeruje gdzie należy przyłożyć "programator" - to jak sądzę właśnie wtedy komp dostaje info: to lewy przód. Reszta toi banał PS Opony i felgi kupowałem u jednego sprzedawcy, odbierałem osobiście i ten zrobił mi "niespodziankę" bo zmontował zestaw , czujniki miałem w domu więc póki co, nie zakładam ich z premedytacją i jakoś chyba nie czuję się mniej bezpiecznie a właściwie to jak objawia się fakt braku czujników? Jakaś ikonka? Jakiś komunikat? Telefon z Japonii? Kupiłem komplet z czujnikami ale sie zastanawialem. BTW ,spalanie 9.4 u Ciebie to max czy srednie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herson Opublikowano 20 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2016 jak się objawia, tego w x-trailu jeszcze nie doświadczyłem, wszystko przede mną zakładam, że komunikat i być może świecąca kontrolka wczoraj jechałem zatankować i upuściłem "trochę" powietrza z koła, miałem 1.8 zamiast 2.3 - zastanawiające jest to, że nie było żadnego komunikatu trasa ok 4-5 km 9,4 to średnie spalanie, ale mało miarodajne bo nie robię dużych przebiegów tym autem ( przedostatnie tankowanie policzona średnia l/km, wyszła mi ~14,3l - mam ciężką nogę, a jak się trafi na "czerwoną falę" w Krakowie, to efekty są takie, a nie inne ). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackSet Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 9,4 to średnie spalanie, ale mało miarodajne bo nie robię dużych przebiegów tym autem ( przedostatnie tankowanie policzona średnia l/km, wyszła mi ~14,3l - mam ciężką nogę, a jak się trafi na "czerwoną falę" w Krakowie, to efekty są takie, a nie inne ). to troszku w szoku jestem. Ale rozumiem Ja na codzień wyznaję zasadę (codziennie ~ 20 km w tę i nazad) "że lubię jeździć najtaniej" wiec nawet system S&S uzywam i za ostatnie 600 km z dystrybutora wyszło 7.3 l/100 (80% miasto + 20% podmiejska). Komp pokazał 6,8 (jakby nie liczyć te pół litra zaniża) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herson Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 To w końcu japończyk, a te lubią wysokie obroty Najniższe i jest to w historii auta, miałem 5,1 ale prawie umarłem z nudów S&S wyłączam zaraz po odpaleniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackSet Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 To w końcu japończyk, a te lubią wysokie obroty Na ATMOSFERYCZNE to pelna zgoda ale ideą turbo i downsizingu jest raczej korzystanie z wysokiego momentu obrotowego dostępnęgo od "umiarkowanych obrotów" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ben3 Opublikowano 26 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 No ale kupując auto z 19' oponami właściciel musiał wiedzieć, że elementy eksploatacyjne nie będą należały do najtańszych. Poza tym różnica pomiędzy 18stkami i 19nastkami jeżeli chodzi o koszta, wcale nie jest aż tak duża. Jeżeli autor wątku nie chce ponosić dużych kosztów zakup opon letnich i zimowych, to niech może zastanowi się nad Michelin CrossClimate: letnie, ale z homologacją zimową. Czyli de fakto całoroczne. Tutaj wrzucam ich specyfikację: http://www.oponeo.pl/model-opony/michelin-crossclimate Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackSet Opublikowano 26 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Jeżeli autor wątku nie chce ponosić dużych kosztów zakup opon letnich i zimowych, to niech może zastanowi się nad Michelin CrossClimate: letnie, ale z homologacją zimową. Czyli de fakto całoroczne. Tutaj wrzucam ich specyfikację: http://www.oponeo.pl/model-opony/michelin-crossclimate No i letnie trzeba było sprzedac od razu po odbiorze samochodu i wtedy prawie bezkosztowo byłaby cała operacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yukka Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Moim zdaniem, stalowa już tutaj nie przystoi i zakupiłem http://allegro.pl/4x-felgi-borbet-re-si-17-5x114-3-et40-honda-mazda-i6544223261.html?reco_id=32c3c8a6-8f86-11e6-b4a4-56847afe9799&ars_rule_id=201 Wpadł mi niedawno w oko ten sam model felg (tylko że czarny) i od razu wiedziałem, że gdzieś już go widziałem Chciałbym zapytać, jak się sprawują, zarówno pod względem jakości wykonania, jak i wyglądu - dopasowania do X-Traila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herson Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Jak się zachowują, tego nie wiem, bo leżą jeszcze w garażu. Może jutro, ale prędzej w przyszlym tygodniu, podjadę do gumiarza przełożyć koła. Jakość wykonania.... wydaje się ok, zobaczymy co będzie po zimie. Wygląd - ile ludzi tyle gustów, jak będą na aucie, zrobię zdjęcia i wrzucę porównanie 19 na których wyjechał z salonu vs. 17 Borbet. Mając doświadczenia z innych aut, na zimę nie chciałem czarnych ani żadnych ze wstawkami w tym kolorze. Sól i błoto pośniegowe po wyschnięciu wygląda paskudnie. Acha i nigdy matowych na zimę! mam wrażenie ze obaj mamy rację tyle ze fixujemy sie na własnym zdaniu. Zgadzam sie ze system nie jest skomplikowany, ale jednocześnie to chyba jednak łatwe dla oprogramowania jeżeli impuls z czujnika podczas programowania zapisał ze właśnie programuje np lewy przód i tak wyświetlać na kompie. A po obejrzeniu filmiku z programowania Mokki, gdy migający konkretny kierunkowskaz sugeruje gdzie należy przyłożyć "programator" - to jak sądzę właśnie wtedy komp dostaje info: to lewy przód. Reszta toi banał a właściwie to jak objawia się fakt braku czujników? Jakaś ikonka? Jakiś komunikat? Telefon z Japonii? Kupiłem komplet z czujnikami ale sie zastanawialem. BTW ,spalanie 9.4 u Ciebie to max czy srednie? Na podforum Qashqai w temacie http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/100687-opony-i-felgi-na-zim%C4%99/page-22, opisane są doświadczenia uzytkowników. Zakładam, że w X-trailu jest podobnie ( wszystko wskazuje, że system jest właśnie taki sam w Insignii i Corsie i wspomnianych przeze mnie Mondeo i Mazda 3 MPS ). Tutaj nazywają to układem niezależnym, bez programowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackSet Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 Acha i nigdy matowych na zimę! Na podforum Qashqai w temacie http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/100687-opony-i-felgi-na-zim%C4%99/page-22, opisane są doświadczenia uzytkowników. Zakładam, że w X-trailu jest podobnie ( wszystko wskazuje, że system jest właśnie taki sam w Insignii i Corsie i wspomnianych przeze mnie Mondeo i Mazda 3 MPS ). Tutaj nazywają to układem niezależnym, bez programowania. Może to być prawda właśnie zmieniłem cale kola na zimowe. I okazało się ze zapomniałem zaznaczyć na oponach czy przód czy tył był poprzednio. Wiec miałem 1/4 szansy na to ze będą wszystkie w tym samym miejscu. Ale po dopompowaniu do 2.3 przód i 2.1 tył komp pokazuje stan faktyczny. Wiec jeżeli jednak choć jedna nie jest na swoim miejscu to chylę czoła - nie trzeba programować - komp wie gdzie które kółko przykręcone jest. Ale dla pewności zaznaczyłem letnie wiec na wiosnę z premedytacją zamienię przód z tyłem i zdam relację czy aby na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herson Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 Niewierny Tomaszu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yukka Opublikowano 2 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 Wygląd - ile ludzi tyle gustów, jak będą na aucie, zrobię zdjęcia i wrzucę porównanie 19 na których wyjechał z salonu vs. 17 Borbet. Czekam z niecierpliwością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekustka Opublikowano 2 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 Wczoraj założyłem drugi nowy nigdy nie używany zestaw kół z oponami zimowymi. Po kilku kilometrach (ok.5-6) czujniki zaskoczyły i pokazały prawidłowe odczyty. Przed startem zresetowałem czujniki w ustawieniach. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackSet Opublikowano 2 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 Wczoraj założyłem drugi nowy nigdy nie używany zestaw kół z oponami zimowymi. Po kilku kilometrach (ok.5-6) czujniki zaskoczyły i pokazały prawidłowe odczyty. Przed startem zresetowałem czujniki w ustawieniach. w którym menu jest "reset" czujników - chyba przeoczyłem to. Czy to nalezy wykonać jednorazowo dla "nowych czujników" ktore jeszcze nie były założone? Bo jak załozyłem zimowe (juz były w zeszłym sezonie) to nic nie ustawiałem, ale faktycznie pare kilometrów musiałem zrobić zeby zaskoczyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herson Opublikowano 3 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Czekam z niecierpliwością Mówisz i masz. Mniejsza felga - stracił na wyglądzie i wysokości. Gustowne modele to Rial Lugano i AEZ Reef, które widziałem na X-trailu ( tyle, że to było 20 cali, a w tym rozmiarze to chyba wszystkie ładnie wyglądają ). a właściwie to jak objawia się fakt braku czujników? Jakaś ikonka? Jakiś komunikat? Telefon z Japonii? Po przejechaniu kilkunastu km, brak czujnika jeszcze się nie objawił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yukka Opublikowano 3 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Dziękuję Nie jest źle, ale jednak te 2 cale robią dużą różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinok Opublikowano 3 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Mówisz i masz. Mniejsza felga - stracił na wyglądzie i wysokości. Gustowne modele to Rial Lugano i AEZ Reef, które widziałem na X-trailu ( tyle, że to było 20 cali, a w tym rozmiarze to chyba wszystkie ładnie wyglądają ). Po przejechaniu kilkunastu km, brak czujnika jeszcze się nie objawił Jak to stracił na wysokości? Jakie masz opony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herson Opublikowano 3 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Jak to stracił na wysokości? Jakie masz opony? No jednak 17 to nie 19 cali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinok Opublikowano 3 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Aha chodzi Ci o wysokość samej felgi? Bo wysokość calego koła nie powinna przecież być wyższa czy niższa -mniejszy obwód wiązał by się to z przekłamaniem choćby na liczniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yukka Opublikowano 3 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Minimalna różnica jest: źródło: http://www.oponeo.pl/narzedzia/zamienniki-opon/225/55/r19#replacementsCalculator 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marinero Opublikowano 3 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Minimalna różnica jest: źródło: http://www.oponeo.pl/narzedzia/zamienniki-opon/225/55/r19#replacementsCalculator przydatny link... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herson Opublikowano 3 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 źle to ująłem, zamienniki mam z naklejki wizualnie stracił na wysokości różnica w średnicy opony pomiędzy np. profilem 60, a 65 to niby ~2,3 cm, ale to już ponad 3% i przy wyższych prędkościach zaniżenie o 3-4 km/h - dla bezpieczeństwa lepiej, czy jeszcze jakieś różnice i niedogodności mogą z tego wynikać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinok Opublikowano 3 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 (edytowane) 225 65 r17- taka powinna być opona przy 17stkach w T32? Jeżeli założyłeś 225 60 r17 to oprócz tego co już napisałeś trzeba by było zwrócić uwagę na to czy taki rozmiar widnieje do T32 w jego homologacji... bo jeśli nie to.. google;) Np zapis: Jedynie rozmiary homologowane przez producenta są bezpieczne Są one dobierane przez producentów aut i tylko oni określają rozmiary opon odpowiednie do każdego auta. Dzięki licznym badaniom i testom, gwarantują one maksymalne osiągi oraz bezpieczeństwo na drodze. Zmiana tych rozmiarów oznacza ryzyko zmiany zachowania auta, co przekłada się na ryzyko wypadku. Dodatkowo, kierowca naraża się wówczas na mandat w razie kontroli przez policję lub powtórną wizytę podczas kontroli technicznej, a w najgorszym wypadku nawet na brak ochrony ubezpieczeniowej podczas wypadku. Edytowane 3 Listopada 2016 przez marcinok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herson Opublikowano 3 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 ja mam właściwe, pytanie przytoczone z ciekawości, po tym jak poklikałem i sprawdzałem jakie są różnice jak to ma się do tuningu optycznego i tego na czym czasami widać, jeżdżą auta po ulicach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinok Opublikowano 3 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Nijako się ma... w naszym kraju mało kto przywiązuje do tego uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi