Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

N16 częściowy zanik prądu

szpadzior

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem z elektryką - Almera N16, silnik 1.8, 3 drzwi, 2001 rok prod.

Kilka dni temu, w czasie jazdy do pracy, po postoju w sklepie, wsiadam - włączam zapłon i kontrolka air-bagu już nie zgasła. Cały czas miga, wkurzając mnie niemiłosiernie. Dziś, po powrocie z pracy, zostawiłem auto przed chałupą. Po godzinie wsiadam, zapłon i fruu. Zaczyna się ściemniać a u mnie jak w Saabie - "night panel". Świeci tylko zegarek i radio. Sprawdzam co jeszcze nie działa - regulacja reflektorów padła, brzęczyk od świateł też i najlepsze, że tylne światła mijania też. Przód działa, kierunki są, lampki wewnątrz i w bagażniku też, szyby działają. Sprawdziłem bezpieczniki, zarówno wewnątrz jak i w dziale silnikowym. Wszystkie są OK. Dodam, że z natury nie grzebię w czymś, na czym się nie znam, więc elektryka jest od poprzedniego właściciela. 

Może ktoś z Was spotkał się już z takimi "cudami" i podpowie mi, co może to być. Jeżeli da się to ogarnąć samemu to fajnie, jak nie to pozostaje wyprawa do elektryka.

Problem rozwiązany. Otóż przyczyna całego zamieszania okazała się..... przetarta wiązka elektryczna w komorze silnika. Niechlujna naprawa pokolizyjna u poprzedniego lub wcześniejszego właściciela Almerki tj. nieumocowanie wiązki do elementu nadwozia, w końcu poskutkowało jej przetarciem i notorycznym paleniem bezpiecznika. Podziękowania dla Panów elektryków z zaprzyjaźnionego warsztatu, którzy w ciągu 10 minut prawidłowo zdiagnozowali przyczynę i pokonali ją.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...